Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/wNRdiBGp8zYYvUxj5E4uuA.png [link]

Ezt az ábrát elmagyarázza nekem valaki?
    Ezt ugye úgy kell érteni, hogy 5nm osztályú és 7nm osztályú lapkát kik gyártattak bármelyik bérgyártónál? (Tehát ez nem csak a TSMC ügyfeleit mutatja?)
    Én erre tippelnék, mert bár nem kizárt, de valószínűtlen, hogy a Samsung a TSMC-nél gyártasson.

Még úgy is elég érdekes.
    - az Apple elvitte a 2021-es 5nm-es gyártás több mint felét.
    - Az AMD is gyártatott 5nm-en valamit 2021-ben, de lényegesen kisebb volument. Vajon mit? Legutóbb az derült ki, hogya CDNA2 is 7nm.
    - Az Nvidia is gyártatott valamit. Az nem egyértelmű, hogy az samsung 5, vagy TSMC N5? De valami készül.
    (- A Qualcomm Samsung 5nm-en gyártatott)

- Az Nvidiának vajon mi az a 21% a 7nm osztályban? Vajon oda lett besorolva a Samsung 8N is? Vagy az Nvidia csak kicsivel gyárt kevesebb 7nm-es GA100-as lapkát a TSMC-nél, mint az AMD teljes gyártása? Vagy 2021-ben már gőzerővel készülnek a 8N leváltására valamilyen 7nm-es gyártástechnológával?
    - Bár Abu azt mondta, hogy az Xilinx felvásárlásával az AMD nagyobb szeletre tesz szert, valójában úgy tűnik, hogy a Xilinx élvonalbeli gyártástechnológiák használatában betöltött szerepe marginális.

Az ábrából én azt olvasom ki, hogy 2022 első fele a 7nm.-es termékekről fog szólni. Nvidia, AMD, Intel által kínálva. Az Apple és a qualcomm pedig viszi az 5nm nagy részét.
    Aztán ez majd csak akkor fog változni, ha az Apple átlép N4-re, a Qualcomm pedig a 4LPE-re

Új hozzászólás Aktív témák