- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
szvsz 2933 mennifog.
a "porcesszorvedelem" dumat nemtom ertelmezni, mostmar ugyan van 3200 -as JEDEC szabvany, de a kaphato modulok gyakorlatilag még mind XMP alapon mennek, ami viszont kb. alapbol feltetelezi az 1.35V memfesz lehetoseget.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
hokuszpk
nagyúr
-
korcsi
veterán
Nálam például totál kapufa a PBO bármit állítok ~4350 fölé nem boostol, maximum "üresjáratban", de ehhez meg is küldi 1.45V-al, Sokmagos terhelésnél 4,1-4,15GHz-ig pörög fel, de ehhez már 1,3V felett kér magának. -100mV ofszettel nagyjából elmegy a proci, ki nem teszteltem, de pár órás használat közben nem volt gond, ránéztem most játék (wolfenstein youngblood) alatt 4,3-4,-ig pörög fel az egyik mag, és így 1,35V-al megy.
Az én esetemben a 4,3GHz@1,3V fix jobb beállításnak tűnik.
Rápróbáltam BF4-re, 4375 és 4250 között mozogtak a sebességek, 1,37V mellett.
[ Szerkesztve ]
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
hokuszpk
nagyúr
regrol maradhatott bent, vagy csak jogilag le akarja vedeni magat az MSI.
nem kell felni az 1.35V memfeszol, eleg regen kitesztelt tekknika.
itt kb. a topiklakok 99.9% -nak 1.35V vagy felette kap a ram, tobben eskusznek ra, hogy a Samu B-die 1.45V felett is megy 7/24 -ben.
regebben a 2400 -as modulok tuningjanal is tobben ugy ertek el jo eredmenyt, hogy a JEDEC standard 1.2V -t felemeltek ennyire.
Ha nagyon bele akarok kotni, akkor a Zen2 felepitesebol kovetkezoleg a magas fesz csak az I/O diet tehetne tonkre, mondjuk az is igaz, hogy vegulis hasznalhatatlanna teszi a cpu-t, mert ugyanazon kupak alatt vannak.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
tusi_
addikt
Bekapcsoltam a BIOS ban a Res BAR-t, de alatta irja, hogy ha bekapcsolom, akkor kapcsoljam ki a CMS-t vagy mit. Ebben van a Windows UEFI setupja es az NVME-mnek a setupja.
Ki lehet kapcsolni? Nem fog elszallni a Winem? Semmi kedvem telepitgetni
eat, sleep, play, replay
-
nagyúr
válasz hokuszpk #32045 üzenetére
4*8 GB ram (aláírásomban) 3600CL17-es XMP-vel megyen 3600X mellett, 2200G mellett már "csak" 3200-on ment, de ment a 4*8 GB.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
fanti
addikt
válasz korcsi #32056 üzenetére
"Az én esetemben a 4,3GHz@1,3V fix jobb beállításnak tűnik."
3900X a procid?
Mivel hűtöd?
Mert szerintem allcore 4.3GHz 1.3 volton egy 3900X esetében...hááááát kell a D15-ös Noctua, hogy 90 alatt megfogja, az tuti! (Mondjuk egy legújabb Prime95-el ha megkínálod egy laza fél órára)[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Garancia nincs semmire, de láthatod, vagyunk páran akinek megy, a legkülönfélébb lapokban.
A 2200G-nek a 3200MHZ is "overkill" volt, papíron a benne lévő IMC "csak" 2933MHZ-re van hitelesítve.
Előfordulhat, hogy 4 modul esetén (az is számít, hogy single-rank vagy doubel-rank -os modulok vannak) kisebb lesz az elérhető MHZ.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
steewcv65
őstag
Sziasztok!
r5 3600 cpuhoz és b450 laphoz melyik memória lenne a jó választás és miért?
Patriot Viper 4 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz PVB416G320C6K
Patriot Viper Steel 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz PVS416G320C6K
Kingston HyperX FURY 16GB DDR4 3466MHz HX434C16FB3/16
Team Group Delta RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz TF3D416G3200HC16CDC01
Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz BL2K8G32C16U4B/R/W
Előre is köszönöm!#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
Bossp
addikt
Tökéletes teszt hogy mire elég egy 3600 ma játékok terén a végén faszán bemutatja hogy mit tud @4400+mem tune al. Így van nekem is belőve. Nem gyeng kártyával minden felbontásban. Van értelme erősebb procinak ma? (Nincs) persze igen ha mellette sokat dolgozol vele vagy streamelsz.
link"1 lehetsz vagy 0 vagy élő vagy hulla!"
-
PuMbA
titán
-
Chaser
legenda
egy kis adalék - hogy kárpótoljam a tuneres csodákkal esetleg megbántottakat -
mértem egy rakás beállításon forzával, persze ez csak egy játék
zen 3600 4000/4400, 3000/3600@cl16 ram között alig van különbség
ha 4400/3600 kombó megy, akkor 10-12%-kal stabilan jobb mint 4000/3000-en - ez 10% cpu és 20% ram oc -
egy ac od-nál lehet érdekesebb lenne, de azt már nincs kedvem felrakni
ugyanakkor zen 3100+3070 rtx is kb zen 3600+rtx 3060 szintet hoz forzában, úh. visszafogja a 4c/8t, hiába nem extra cpu igényes játékról van szó
144hz-nél lehet érdekes játéktól függően, alatta kb mindegy hogy megy a cpu+ram - ha elérik a normál szintet -
többek közt ezért vettem olyan ramot ami megy kényelmesen 3600-ot - valaki nehezményezte mért váltottam az aegisekről ha már elégedett vagyok velük ( : -, másabb a saját teszt mint mindig csak nézni másokét
lehet még lövök olyan ramot is ami megy 3600@cl14-etszerk:
z3100@4,2g/3000@cl16 1t - ez még valamikor novemberben készült -[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
nagyúr
Igen, TR4, de nem csak annál van, hanem Intel HEDT s2011v1(X79)/v3(X99) és s2066(X299) is. s1366(X58)-nál meg triple-channel van.
Meg szerver fronton van még cifrább is.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
PuMbA
titán
válasz Chaser #32079 üzenetére
Értelek GPU limit miatt egyébként 1 fps a különbség 4000 és 4400Mhz között, minimum fps-ben is (sárga grafikon elem). Szerencsére a legtöbb játéknál a 3600 még GPU limites és nem a CPU kevés. Időtálló kis proci, iszonyat jó vétel volt 55-60k körül. PBO nélkül komoly hűtés sem kell és keveset fogyaszt.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
itt maga a cpu/ram órajel érdekes mit hoz(na)
ebből is látszik combosabb gpu-nál van értelme nagyobb tuningnak
ha van az embernek egy jobbat futó 3600 cpu-ja, akkor érdemes jobb ramba is invesztálni, egyébként nem igen
persze 1080p-nél már nyilván más lenne a helyzet, lehet egy olyat mérek még amíg ki nem kapom a vga-t_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
HSM
félisten
"Van értelme erősebb procinak ma? (Nincs)"
Nekem azért jobban tetszettek pár helyen a 10900K számai.#32075 PuMbA : "játékoknál nem sokat ér a 4400Mhz-en futó és mem tune-os 3600 a tök alap, tuning nélküli 3600-zal szemben"
A topikban azért akad szép számmal ennek masszívan ellentmondó mérési eredmény. Pl.: #31105 .[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
ha van hozzá legalább egy rtx 3070-ed és 4,4 körül megy a cpu játék alatt akkor jah, egyébként nem nagyon - forza alatt legalábbis, ez egy játék, és nyilván van sw ami profitál gyorsabb ramból, renderek ahogy láttam nem -
persze ez nem egy cpu igényes játék1080p mérések
itt is látszik hogy a gpu hamarabb fogy el mint a cpu, nem erőssége az új rtx-eknek az 1440p alatti zóna
és az is, hogy magában a 3000 vs 3600-os ram nem sokat jelent minimumban ha a cpu 4g-n megyszerk:
hobizoli
az biztos
3100 rtx 3070-nel hozza azt amit a 3600 3060-nal, kis oc-val és ram tuning nélkül
frametime persze már egy más kérdés lenne
és ez persze csak a forza, kellene legalább 10 game, de annyira nincs kedvem belemerülni, ez érdekelt régebben[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
HSM
félisten
Szerencsétlen GTX1070-el... Illetve persze, hogy eléggé magasra tolt GPU-limittel hamar eljutunk oda, hogy egy kétmagos Athlon is bőven elég mindenre, miközben csak álltattuk magunkat...
#32087 hobizoli : Reméltem nem kell külön kiemelni, hogy a CPU/memória-diskurzus mellett a CPU teljesítményt érdemes nézni.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz Chaser #32083 üzenetére
Igen, én is úgy látom több tesztoldalt átolvasva, hogy egy alap Ryzen 5 3600 totál elég egy RTX 3080 alá is egy alap 3200MHz-es CL16-os memória kittel.
Ha meg RTX 3090-es, vagy gyorsabb VGA-t kell etetni, oda kellhet egy kis tuning is a procira, mondjuk egy allcore 4.4GHz már elég is, és esetleg a szinkron IF miatt 3600MHz-es memória.
Nyilván NEM 1080p-ről beszélek, elvégre ki játszik FullHD-ban 3090-es kártyával....? Szerintem senki.
1440p vagy 4K az ilyen kártyák területe, és ott elég alájuk a Ryzen 5 3600-as 4.4GHz-en, amit ha kicserélsz egy, a PH által favorizált 5800X-es Ryzenre, akkor sem fogsz látni-érzeni semmit...Kíváncsi vagyok ki vállalná be azt, hogy két tökegyforma ultrabrutál konfig, és csak a proci a difi, azaz Ryzen 5 3600 vs. Ryzen 7 5800X, mindkettő persze szénné húzva és előtelepített, nagyjából 2019-es és 2020-as 10db TOP játék, amikkel játszani kell, de nem érhetsz a géphez csak a játékban, azaz CSAK JÁTSZANI LEHET, és semmi benchmárkot vagy monitorozót nem indíthatsz el...
Felbontás : 4K
Grafikais settings minden játéknál : Ultra
Egyszerre csak az egyik konfigot használhatod
És 10 óra játék mehet összesen
És komoly tétje lenne annak, hogy TUTIRA mond meg érzésre, hogy melyik a 3600-as és melyik az 5800X-es konfig... mondjuk a lét lenne a tétÉn bizti nem vállalnám be!
-
PuMbA
titán
Ja, de a lényeg, hogy amit Cinebench-ben meg szintetikus tesztekben látunk előnyt, az nem realizálódik játékoknál, mert az emberek többségénél GPU limit van Ettől függetlenül van izgalom magában a húzásban, hogy meddig sikerül eljutni stb., de teljesítmény szempontjából tényleg legtöbbször a mindegy kategória, hogy húzod vagy sem.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
3600@cl14 lenne érdekes, de ahhoz kell b-die, majd következő körben
részemről tetszenek az új crucialok, képeken bénábbak, élőben nagyon szép a fehér - fekete is csomagoláson keresztül -
csak ezért vettem ha már mostanában jó áron dobálják őket ( : és hogy mérhessek 3600-on is
aki a maxra törekszik azoknak jó ez a játék a rammal és cpu-val
vagy azoknak akik megnézik mi mit fut aztán tolja alapra mint én ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
HSM
félisten
Én egy 5 évvel ezelőtti max 80Hz IPS-en is igencsak észrevettem, 60 vagy 90 FPS-el fut a játék.
Szvsz ezek a 100 körüli átlagok nagyon gyengécskék, tapasztalatom szerint ilyenkor könnyen előjöhetnek terhelőbb jelenetek, ahol szépen lezuhan akár 60 környékére is.#32093 PuMbA : Tény, hogy újabban több játék elment a képregény sebességbe (pl RT) max grafikán, de ettől függetlenül szerintem nem mindenkinek a max grafika + képregény FPS a cél. Valamint a minimumok sem mindegy, sokkal szebben fut egy játék GPU limittel, mint amikor a CPU kezd elfogyni.
Valamint szerintem az is elgondolkodtató, hogy aki nem sajnál mondjuk 300 000 forintot kiadni egy RTX3070-ért, annak tényleg egy 3600 és 3700X/5600X közötti 30 - 50 000-et érdemes elspórolnia az ár/érték arány nevében? Nem vagyok erről meggyőződve.
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
segítséget kérnék, előre is köszönöm, valakinek van türelme hozzá
azért itt szummázom, mert én a procira gyanakszom, többnyire azért, mert rengeteg hasonlót olvastam külföldi oldalakon a 3600-nál.
az építés (augusztus) óta random újraindulási gondokkal szenvedek ugye, pár hete nagy erőkkel próbálom megoldani, mert sűrűsödtek picit. itt is kaptam segítséget már, de nem jutottam megoldásig. az elkeseredett kérdésem lenne, hogy az alábbiak alapján merre indulnátok tovább?
Ryzen 3600 (jelenleg fix 1,25V 3.6Ghz)
Crucial Sport LT 2x8GB 3200 CL16 (XMP)
1070Ti (kb 100mV alulfesz, terhelve stabil, alulfesz előtt is ugyanúgy újraindult)
Corsair SF600 Platinumtünetek:
#1 random újraindulás, ráadásul egyre több. főleg asztalon vagy Chrome alatt jelentkezik. játék alatt összesen kétszer fordult elő fél év alatt, idle már 30+ esetben. az esetekben, ha belegondolok, közös lehet, hogy majdnem mindig akkor történik, amikor felállok az asztaltól. static discharge-ra is gondolok már kínomban, télen a szárazabb levegő miatt lehet több reboot? (szerk.: most jut eszembe, a régi Intel konfigommal a fémházas billentyűzetem produkált újraindulást időről-időre, hasonló időzítéssel)
#2 képernyő elsötétül, zenelejátszó / Spotify megy tovább a háttérben, de nem reagál a gép semmire, csak reset oldja meg. perifériák kapnak tápot.
#3 nV driver néha érdekes, az előző hiba után van, hogy nincs Control Panelja, újra kell indítsam másodszoramiken túlvagyok:
- HyperX Fury 2x8GB 3600 CL16 csere Ballistix Sport LT 2x8GB 3200 CL16-ra. mindkettővel csinálta. a Ballistix-et néztem tuninggal (3600 CL16) ez AIDA elvérzett. 3200 alap XMP-n a tesztek jók, de a random reboot fennáll. illetve alap értéken is produkálta a hibát. memteszt volt minden esetben, hiba nélkül fut éjszakákat.
- SF600 helyett kipróbáltam egy Hexa 400 Plus táppal, napközben ugyanúgy hozott hibát, kis terhelésnél. játék alatt nem volt gond.
- chipset feszt 1.0V-ról indítottam, jelenleg gyári értéken megy, azt hiszem 1.035V
- CPU-t 4.1Ghz-en járattam augusztus óta fix fesszel. a HyperX ramokkal talán kicsit kevesebb volt a reboot, fesz 1.15V volt hónapokig, pár reboot esettel összesen
- CPU-t fix 4.0Ghz-re raktam, 1.15V mellett. ugyanúgy volt reboot.
- ma fix 3.6Ghz-et próbálok, 1.25V mellett. holnapra várom, hogy jön a hiba (alapon is produkált már hibát, BIOS frissítés után egy-két hete)
- volt nV driver frissítés kétszer
- ma AMD chipset drivert frissítettemegyelőre semmi eredmény. random reboot, majdnem mindig alapon, Chrome közben. gyakorlatilag mindig, amikor felállok nagy lendülettel az asztaltól. ez a tény nagyon gyanús nekem, de nem találtam kontakt hibát:
- táp csatikat megmozgattam, jónak tűnt
- a gép földelését megnéztem, jónak tűnik, alaplap, táp és burkolat megkapja
- PC főkapcsoló gomb és a csatlakozók érintkeznekmemtest hibátlanul fut. AIDA stabilitásteszt és Cinebench R20 hibátlanul fut és skálázodik (csak az XMP fölé húzott Ballistix-nél dobott el AIDA). Witcher 3, Borderlands rendben. Prime 95 is ment 3-5-9 órákat, több CPU fesz és órajel mellett, hibátlan. elvileg kizártam a cserékkel a tápot és a RAM-ot (de persze sosem lehet tudni).
ötletem nincs... mivel mennétek tovább? szerezzek egy másik CPU-t és ha azzal is produkálja akkor lapcsere?
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
addikt
válasz hoffman_ #32097 üzenetére
Nekem volt olyan, hogy mozgástól kicsit elmozdult a ram a slotban, ilyenkor xmp-vel még ment, oc-val meg be se bootolt, pedig azon járattam előtte is. Én ilyenkor a ramokat a proci felé szoktam kicsit megtolni. De szerintem nálad nem ez lesz a gond. Viszont az elég gyanús, ha mindig valami mozgásra jön elő a hiba, én megpróbálnám máshova rakni a gépet, mindenképpen stabil helyre, ahol rezgés se lehet véletlen se. Ja és állíts mindent alapra, csak a ram menjen xmp-vel, tuningolva ne tesztelj soha, a vga-t is rakd alapra, ha win reinsall nem volt még, akkor azt is kipróbálnám. Winlog mit ír egyébként ilyenkor?
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest