Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hoffman_

    nagyúr

    sziasztok,

    segítséget kérnék, előre is köszönöm, valakinek van türelme hozzá :R

    azért itt szummázom, mert én a procira gyanakszom, többnyire azért, mert rengeteg hasonlót olvastam külföldi oldalakon a 3600-nál.

    az építés (augusztus) óta random újraindulási gondokkal szenvedek ugye, pár hete nagy erőkkel próbálom megoldani, mert sűrűsödtek picit. itt is kaptam segítséget már, de nem jutottam megoldásig. az elkeseredett kérdésem lenne, hogy az alábbiak alapján merre indulnátok tovább?

    Ryzen 3600 (jelenleg fix 1,25V 3.6Ghz)
    Crucial Sport LT 2x8GB 3200 CL16 (XMP)
    1070Ti (kb 100mV alulfesz, terhelve stabil, alulfesz előtt is ugyanúgy újraindult)
    Corsair SF600 Platinum

    tünetek:
    #1 random újraindulás, ráadásul egyre több. főleg asztalon vagy Chrome alatt jelentkezik. játék alatt összesen kétszer fordult elő fél év alatt, idle már 30+ esetben. az esetekben, ha belegondolok, közös lehet, hogy majdnem mindig akkor történik, amikor felállok az asztaltól. static discharge-ra is gondolok már kínomban, télen a szárazabb levegő miatt lehet több reboot? (szerk.: most jut eszembe, a régi Intel konfigommal a fémházas billentyűzetem produkált újraindulást időről-időre, hasonló időzítéssel)
    #2 képernyő elsötétül, zenelejátszó / Spotify megy tovább a háttérben, de nem reagál a gép semmire, csak reset oldja meg. perifériák kapnak tápot.
    #3 nV driver néha érdekes, az előző hiba után van, hogy nincs Control Panelja, újra kell indítsam másodszor

    amiken túlvagyok:
    - HyperX Fury 2x8GB 3600 CL16 csere Ballistix Sport LT 2x8GB 3200 CL16-ra. mindkettővel csinálta. a Ballistix-et néztem tuninggal (3600 CL16) ez AIDA elvérzett. 3200 alap XMP-n a tesztek jók, de a random reboot fennáll. illetve alap értéken is produkálta a hibát. memteszt volt minden esetben, hiba nélkül fut éjszakákat.
    - SF600 helyett kipróbáltam egy Hexa 400 Plus táppal, napközben ugyanúgy hozott hibát, kis terhelésnél. játék alatt nem volt gond.
    - chipset feszt 1.0V-ról indítottam, jelenleg gyári értéken megy, azt hiszem 1.035V
    - CPU-t 4.1Ghz-en járattam augusztus óta fix fesszel. a HyperX ramokkal talán kicsit kevesebb volt a reboot, fesz 1.15V volt hónapokig, pár reboot esettel összesen
    - CPU-t fix 4.0Ghz-re raktam, 1.15V mellett. ugyanúgy volt reboot.
    - ma fix 3.6Ghz-et próbálok, 1.25V mellett. holnapra várom, hogy jön a hiba (alapon is produkált már hibát, BIOS frissítés után egy-két hete)
    - volt nV driver frissítés kétszer
    - ma AMD chipset drivert frissítettem

    egyelőre semmi eredmény. random reboot, majdnem mindig alapon, Chrome közben. gyakorlatilag mindig, amikor felállok nagy lendülettel az asztaltól. ez a tény nagyon gyanús nekem, de nem találtam kontakt hibát:
    - táp csatikat megmozgattam, jónak tűnt
    - a gép földelését megnéztem, jónak tűnik, alaplap, táp és burkolat megkapja
    - PC főkapcsoló gomb és a csatlakozók érintkeznek

    memtest hibátlanul fut. AIDA stabilitásteszt és Cinebench R20 hibátlanul fut és skálázodik (csak az XMP fölé húzott Ballistix-nél dobott el AIDA). Witcher 3, Borderlands rendben. Prime 95 is ment 3-5-9 órákat, több CPU fesz és órajel mellett, hibátlan. elvileg kizártam a cserékkel a tápot és a RAM-ot (de persze sosem lehet tudni).

    ötletem nincs... mivel mennétek tovább? szerezzek egy másik CPU-t és ha azzal is produkálja akkor lapcsere?

    [ Szerkesztve ]

    "The time you enjoy wasting is not wasted time."

Új hozzászólás Aktív témák