- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szacsee
nagyúr
válasz
frescho #7749 üzenetére
Második gép lenne és az A6-5400K és az A8 közti különbözet majdnem egy Ivy cerka ára...
Aquában most 16500Ft az 5400K, uganitt 26000Ft az A8 5500.
Még rágódom rajta, vagy megvárom a Richlandot hátha lejjebb megy az áruk, vagy valaki használtan olcsóbban adná....
Kösz a választ! -
szacsee
nagyúr
válasz
Vartanus #7716 üzenetére
Köszi, de így sokkal többe kerül már az AMD-s verzió.
A deszka+APU magába ~48-50000Ft. Reméltem olcsóbban is megúszom a dolgot, 5400K IGP teljesítményét saccoltam 4670 szintjére, ami ugyan CPU erőben gyengébb mint a legkisebb Ivy cerka, de az nem foglalkoztatott volna. 4670-et pedig csak hasraütve írtam, mert kb ennek a VGA-nak tudom melyik játék hogy megy rajta.
HD5770-em is volt, de attól még ezek az APU-k messze vannak ha jól sejtem.
Pár kisebb steames játék lenne futtatva rajta, amivel a gyerekek eljátszhatnának ha kedvük tartja... pl:
Super Meat Boy, Trine, Dungeon Deffenders, Zombie Driver szintű grafikával megáldott játékok (zöme Indy), no meg felsoroltak is.... -
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Kezdő lelkesedésem anno az időhiány törte le, ami mellé még némi kételkedés is társult.
Egy kisebb fogyasztású PC-n gondolkodom itthonra.
Trinity azért merült fel, mint opció, mivel pár játék már elvan vele, amit közbe elővennék, no meg hajt a kíváncsiság, hogy birsalmák óta mit hozott össze a ződ óriás.
GPU teljesítményben valahol HD4670 szintjét kellene megütnie, proci teljesítményben netezésre kellene csak.
Két variáns közt hezitálok, viszont a DC miatt már szereztem be 2x2Gb 1600Mhz-es Kingston HyperX-et.
Így elvileg már csak az APU árának különbözete és talán a deszkáé, ami töblet az intel féle megoldásnál. (H61-es deszka HDMI-vel 3 év garral+ Ivy Cerka kb 25000Ft).
Keresek olyan FM2-es deszkát, amivel kevés a nyűg, lehetőleg feszt lehessen állítani (CPU, ram, NB), HDMI legyen rajta és miniITX vagy mATX nagyságú legyen.
A55M E33-as MSI deszkát nézegettem, de procifesz állítási lehetőséget abszolút nem találtam benne.
Gigabyte GA-F2A85XM-HD3 ami drágábban de megéri az árát A85X chipset, HDMI csati stb.
Alúlfesz viszont ahogy olvasom nem lehet állítani CPU (APU)-nál.
Asrock-nál nem tudom mi a helyzet, mert sok helyen 2 év gart látni Aquában 3 év, de nem tudom nem-e elírás.
No meg voltak villogó monitoros gondok és gyenge VRM-re panaszkodók (igaz utóbbi csak ITX-es deszkáknál).
Valaki tudna felvilágosítást adni, hogy melyik deszkát válasszam melyik APU-val? (deszkára nem szeretnék sokat költeni, inkább APU-ra költöm, vagy más komponensre, de nem a legolcsóbbak közt válogatnék, de a HDMI miatt amúgy sem a "legalja" árszegmens jön szóba).
Köszi! -
szacsee
nagyúr
válasz
#40731136 #3451 üzenetére
Hűtő miatt ne parázz.
Saccra elfér, ha nem max veszel 200Ft-ért vasfűrész lapot és lecsapod a borda szélét az ominózus felén.
Tudom sokan most kuncoghatnak, de ez a legolcsóbb és legbiztosabb megoldás.
Esetelg írd le majd a tapasztalatod ilyen téren, sokat segíthet másoknak. -
szacsee
nagyúr
válasz
SylverR #3300 üzenetére
A gyári hűtő annyit tud, hogy a procit finoman fogalmazva normális hőfokon tartja megadott TDP kereten belül, magyarul semmi OC, viszont ellenben szép hangja van.
Ha úgy veszel hűtőt, akkor a jobb gyártók rá szokták írni, hogy hány watt TDP-jü procihoz lenne elég a hűtő.
Többit majd a többiek, nekem még nincs ilyen konfigom, de gondolom van hővédelem is a procikban és lehet rosszul tudom, de gondolom a Tudbo Core az a megengedett TDP-n belül kell, hogy tartsa a procit... vagy nem? -
szacsee
nagyúr
válasz
SylverR #3294 üzenetére
Attól függ Neked mi a jó.
Talán Brisbane, vagy Windsor-nál volt ilyen, de nálam birsalmák voltak csak. Ott pontatlan volt a szenzor keményen.
Aida fejlesztőjével anno Everest topikban megtárgyaltuk, vagy Pü-ben... passz.
A gond az, hogy a progik a Tjmax-hoz viszonyítanak és abból "számítják" ki hány fokos lehet az APU/CPU.
Sajnos ezzel az a gond mindenhol (Intelnél is), hogy minél hűvösebb a proci annál pontatlanabb.
Sokszor mosolyogtam a lelkes fórumozókon, hogy nyáron Mo-n átlaghőmérséklet volt 28°C és örültek, hogy 13°C-os volt a proci. Namármost általában a klímákat is 18°C-ig lehet hűtésteljesítményben levinni, így fiziaki képtelenség az, hogy a szobahőnél hűvösebb legyen a processzor.
Ezért van az, hogy alacsony hőmérsékleten pontatlan... lehet hogy Phenom 2 óta annyit változott, hogy már kicsit magasabb hőmérsékleten is pontatlan a cucc. Magyarul TJmax -30°C felett Phenom2-ig pontosan mért, az alatt elég durván félremért, most pedig ha jól tudom Phenom 2-vel valami új szenzort vezettek be, emiatt lehet TJmax -15°C-ig pontatlan és afelett pontos.
A programok általában TJmaxhoz viszonyítanak, ezért ha egy progiba az van beállítva, hogy TJmax=xy°C, akkor a program az alapján számol. Lehet Aida szerint a Tjmax 74°C, ez az érték ugyanakkor HW monitorban 97,5°C-ra van beállítva (csak egy példa az érték). Így ha reálisan monjuk szobahőn 33°C-os a proci akkor az ha pontosan van belőve Aida szerint a TJmax, akkor HW monitorban 56,5°C-nak fog látszani.
Tjmax-ot pár progiban be lehet állítani, ilyen elvileg tudomásom szeirnt az Aida is, Giga Easy tune gondolom mellőzi ezt a beállítási lehetőséget, de lehet valós TJmax-al operál.
Viszont ettől még hibás lehet, mert Fiery is írta már. Gondolom nem az ujjából szopta amit tud, ha már az Aida64-et Ő fejleszti. -
szacsee
nagyúr
válasz
f_sanyee #3279 üzenetére
Corsair honlapján tech spec alatt 9-10-9-24 az 1866-os freki timingje. CR mire van állítva biosban T1? T2?
Próbáltad ezeket?SylverR : Nem ez az első központi végrehajtó egység AMD életében, amiben fos a hőmérséklet érzékelő sajnos. Ez Intelnél is előfordul, viszont ott kis hőmérsékleten pontatlan csak a szenzor, ahogy közeledik az érték a TJmax-hoz annál pontosabb.
atti_2010: Nincs valami kupak eltávolítós videó ezekről az APU-król? Forrasztva, vagy sározva lehet a kupak a maghoz? Az megmagyarázna többet, bár a hibás szenzort az sem javítaná, de ha forrasztva lenne, akkor biztos próbálgattak már a kupak és a hűtő közé külső szenzort begyömöszölni angol fórum valamelyikén, hogy megtudják mi az igazság.
-
szacsee
nagyúr
válasz
senki66 #3247 üzenetére
Tök gáz, hogy még mindig ezt csinálják, mint anno.
P35-ös deszkáknál is DS4 felett minden tuning funkció megvolt biosban alatta pedig örülhettél, hogy feszt tudtál állítani, szintén ez a +0,xxV-os baromság volt.
Meghúzták a vonalat alsó és felső kategória közt. Ezek szerint GA-F2A85X-D3H és UP4 felső kategóriának lett címkézve vérpistinek szánt fekete nyák miatt + borda a VRM-en és kicsit okosabb bios.
Asrock is csinálta ezt H61-nél de az ~10K-s alaplap és nem várja el az ember, hogy tuningmentes alaplap biosában akármit tudj állítani, az a deszka plug and play volt, viszont ezek nem azok.
Igaz minden gyártó eljátsza ezt, reméljük kapsz okosabb biost, de a havi fizud ne tedd rá fel. -
-
szacsee
nagyúr
válasz
f_sanyee #3205 üzenetére
CPU-Z mit ír ramokra, milyen időzítésen ketyegnek.
Ennyit találtam róla:
Tested Voltage1.5
SPD Voltage1.5
Speed RatingPC3-15000 (1866MHz)
SPD Speed1333MHz
Tested Speed1866Mhz
Tested Latency9-10-9-24
SPD Latency9-9-9-24Elvileg alapon így állítaná be a lap:
1333Mhz 9-9-9-24
1866Mhz 9-10-9-24
CR-t viszont nem írja a honlap, ezért egy T2-t kipróbálnék, bár lehet atti_2010-nek igaza van, de ezek a ramok nem nagy feszigényűek elvileg.
LinX-el mit csinál a cucc?
Hűtő ha jól szuperál csak akkor nézd meg, mert elég jól beterheli a rendszert... IMC, CPU, mem oldalon.
AMD-nél még nem vágom fejből, hogy mi a szakneve ezeknek, de gondolom hasonló, max CPU helyett APU modul-t kellene írnom.
CPU-Z memory fület nézd meg légyszíves, illetve biosból ha lehetne képet feltolni nem lenne rossz.
Gigánál még mindig van ilyen kapcsoló ramoknál, hogy :
-Standard
-Normal
-Extreme...?
Fesz emelés helyett szerintem B2B növelés, vagy CR növelés célszerűbb... , de atti_2010 is leírja a véleményét majd, azt csak haladunk valamerre.djpetar: Utóbbi szigorúan. Pro4M-el elvileg semmi gáz nincs, ITX-esre mintha Goose említette volna, hogy Turbo Core babrálásával lehet valami UEFI szinten ahogy nekem lejött, vagy a VRM van alúlméretezve.
-
szacsee
nagyúr
válasz
atti_2010 #3188 üzenetére
Xonar nem gáz, ahogy nézem azon a deszkán semmi más nincs, mint a 2 realtek chip és a PCH, MCH déli híd, vagy már nem is tudom minek nevezzem. Xonar régi drivere okoz gondot, de csak flash alatt volt vele probléma és pár régi játéknál. Drága gigabyte képes olyan deszkákat csinálni, legalábbis anno csinált, hogy pl GPS szériával elég hadilábon állt. Ha stabil volt, akkor pár fícsör biosban nem ment és egyéb nyalángságok (P45-ös idők)
Gigára még jellemző, de nem leszólásképpen írom, hogy biost/uefit nem tud írni, erre van több alátámasztott példám is ha kíváncsiak vagytok rá... nem kell uefi írás mélylélektanára gondolni, csak tudok pár lapról, amin a mai napig olyan bugos bios van, csoda, hogy megy. Inkább kiad egy rev.2-es deszkát, minthogy írjon egy új normális uefit.... de azt hiszem jól emlékszem Te is ezért választottál másik gyártót, hogy később ne legyen a kompatibilitással gond újabb prociknál. Ez gondolom az egyre gyorsabb termékciklus váltások miatt is van, mert nincs idő letesztelni.f_sanyee: Nem kell oda bika táp, ha belegondolsz full peak alatt Xonar+ vinyó és teleaggatva USB-s kütyükkel talán ehet 130-150W-ot a komplett gép. Ezt nézve egy 200W-os SR táp is bőven elég lenne ide. Olyan táp elég tesztre, amelyik ága minimum 12A-t le tud adni, de általában a 300-350-esek is 2 ágon tudják a 12A-t így biztos elég lesz egy kisebb modell is. Másik APU-t próbáltál már a lapban?
CTG-s Chieftec, valamelyik FSP, vagy elismert gyártó 300W feletti tápja untig elég, csak lehetőleg fiatal legyen a táp (max 1-2 éves). Esetleg még tipp az, hogy a megjelenítő és a gép ugyanazon az elosztón legyen, mert ha "fos" a hálózat, akkor földhurok is okoz érdekes dolgokat.
Szünetmentes ha van ne használd addig. Az a lényeg, ahogy atti_2010 is írta, hogy mindent amit lehet szisztematikusan elszeparálva tesztelj le, hogy ha valami nem stimmel derüljön ki.
UEFI-ben QnQ és tsait tiltsd le, volt pár AMD-s konfig amivel találkoztam és hát finoman szólva okozott galibát és nem 1-2 kellemetlen órát. Ez a lapgyártók ügyetlensége is lehet, hogy UEFI-t / Biost nem tudnak írni, de a lényeg, hogy a már meglevő hardverekből mindent próbálj letesztelni, nehogy pl egy usb hub, vagy egy döglődő billentyűzet szopasson hónapokon keresztül pl. -
szacsee
nagyúr
válasz
f_sanyee #3185 üzenetére
Xonar DX tesztig kivesz, ha stabil visszarakhatod majd, amúgy Chieftec GPS szériával szokott pár giga lap szórakozni még anno és nem mai táp, így kölcsönbe kérnék egy 350-400-as FSP-t valakitől egy teszt erejéig, hogy mit csinál. Elég egy kiszáradt kondi és olyan szép fesztüskéket kapsz, hogy az alaplapi VRM nem győzi csillapítani.
-
szacsee
nagyúr
válasz
f_sanyee #3150 üzenetére
A gép nem csak alaplapból, ramból és APU-ból áll. Ha ilyen egyszerű lenne, akkor is kb 50 dolog miatt csinálhatná ezt.
Elsőként jó lenne, ha az egész géped összes komponensét leírnád.
Táp, HDD is lehet ludas nem csak a ram, vagy az APU, de atti_2010 is leírta, hogy lehet beállítás függő is.
Pl adott egy deszka, leírja manualban, hogy milyen ramokat támogat, ha abból a szériából veszel hozzá ramot, akkor kb100%-os eséllyel ha bios def-en stabilan fog működni, persze van kivétel, pl ha a ramgyártó közben chipet cserél a modulokon és pl micron helyett elpida-t pakol rá.... és tsai.
A helyedben első körben ha van dedikált VGA kivenném, egy modullal vinyó nélkül futtatnék egy memtestet, vagy goldmemet. Próbálj minden szir-szart lehúzni a gépről:
USB-hub, ventilátorok... minden
Maradjon APU, deszka, 1 modul ram, média, amiről bebootolsz (hiren cd esetén dvd lejátszó), usb esetén az sem kell, táp, billentyűzet. Minél több hibalehetőséget ki kell zárni.
Anno pl Keldor Papának volt egy stabil tuningos beállítása, ami egyszer csak instabil lett, kiderült, hogy alapon is szar, elsőre proci degradálódásra gondolt, aztán kiderült, hogy egy szar venti miatt volt az egész.
Ha a memóriateszt hibamentesen felut, akkor köss rá egy vinyót és próbáld meg úgy feltenni a win-t.
Sata kábeleket ellenőrizd elötte. Ha nem megy fel, akkor kellene keresni egy ismerőst, akinek legalább DDR3-as konfigja van. Rákötni a hdd-t, ramot bepakolni első körben és rátenni a win-t, ha nem szarozik, akkor tápodat is kipróbálni ott, hacsak nem valami ipari hulladék. Ha mindent teszteltél az APU-n és a deszkán kívül, akkor marad 3 dolog:
-APU
-alaplap
- bios beállítás
Ha a cuccokat egy helyen vetted és nincs előbbire módod, akkor az új cuccokon kívül tesztelj le mindent és küld vissza garba.... -
szacsee
nagyúr
Nézegettem már tegnapelőtt milyen hűtőt érdemes rakni A10 fölé.
Lapból jelenleg A75-ös kellene, talán majd A75-be is belemennek az újabb APU-k.MSI A75MA-E35 az egyik jelölt
Pro: 3 év gar
Cons: Nincs borda a VRM-en és 2 ram foglalatAsrock A75 Pro4-M
Pro: Hűtés a VRM-en, kicsit szimpatikusabb elrendezés 4 ram foglalat
Cons: 2 év gar, drágább.Tudom nem tűnik ésszerű összehasonlításnak, de eddig MSI lenne a befutó, mert hiában nincs a CPU feszellátó áramkörén borda szétszórták elég jól, hogy anélkül sem melegedjen túl. 2 ram foglalat pedig addig idegesítő, amíg bele nem próbálod a ramot, mert ha kompatibilis, akkor nincs para.
Asrock 2K-val drágább pl piponon és 2 év gar van rá 3 helyett, ami az ITX deszkahulós széria mellett nem jó ómen.
Van itthon Asrock lapom, a mostani gépemben is azt használok, de ennél a szériánál nem volt ilyen dolog.
Esetleg érvek, ellenérvek egyik-másik mellett?
Másik kérdésem, hogy milyen ramot vegyek? Ahogy nézem nem sokkal kerül többe a 2x2gb-nál a 2x4gb és akkor később nem kell upgradelni. Asrock, MSI milyen ramot szeret nagy általánosságban, amivel nincs gond és nem magas felépítésű?Hűtőnek Big Shuriken 2 rev B-t néztem ki, mert univerzális, talán elég combos A10-hez is és elférhet az MSI-n is.
Ilyen lapon elfér, akkor ezen is el kell férjen nem? -
szacsee
nagyúr
válasz
Vartanus #3097 üzenetére
USAnkásoknak való leírást kellett volna nézni @ képeket.
Dual-Channel mode Population Rule
In Dual-Channel mode, the memory modules can transmit and receive data with two
data bus channels simultaneously. Enabling Dual-Channel mode can enhance system
performance. The following illustrations explain the population rules for Dual-Channel
mode. -
szacsee
nagyúr
válasz
headhunter #3086 üzenetére
Érdeklődés szintjén megkérdezhetem, hogy mire használnád a gépet, hogy 16Gb ram kell?
-
szacsee
nagyúr
Kellene látni egy FM2 aljzat bekötési rajzot, vagy legalábbis ami az áramellátásért felelős láb, azoknak a kiosztását.
Itt a teljes Asrock választék.
Én biszarintottam el sajnos. megfeledkeztem az IGP-ről, ami igaz, hogy APU-nál jóval összetetteb.
Régi lapok jelölésekor 3+1, vagy 4+2, amikor még az integrált grafika nem a prociban volt, akkor a ram áramellátásáért felelt a + áramkör. No meg Intelnél is azt hiszem így van még most is.
Most már leesett a tantusz, sőt ahogy az Asrock táblázatát nézem és a többi deszkát vizslatom a + áramkör a GPU áramellátásáért felelhet. Persze ez csak feltevés, lehet hogy még a memvezérlőt is arra kötik. Ezt nézve viszont van pár fekete listás alaplap az Asrocknál, ha így hullanak tovább.
Esetleg mintha Goose írta volna, hogy Turbo Core kikapcsolásakor csökkent a teljesítményfelvétele a lapnak, így bios/uefi baki is lehet.
Szóval táblázat szerint 3+1 fázisúnak mondanám az alábbi lapokat:
FM2A75M-DGS (viszont ezen a lapon a tekercs mellett 4 mosfet alkatrész van, így lehet strapabíróbb)
FM2A55M-VG3 (tekercs mellett 3 mosfet alkatrésszel)
FM2A55M-DGS (tekercs mellett 4 mosfet alkatrész)
FM2A75M-ITX (másképp épül fel, mivel nem látok túl sok kondit a mosfet közelében)
Lehet valami baki a Turbo Core miatt is, amit Uefi frissítéssel orvosolhatnak akár.
4+1:
FM2A85X Pro
FM2A55 Pro
Ezután jönnek azok a lapok, amin 4+2 és 8+2 (extreme6) fázis van.kopidoo: Egerérrel kijelölöd mit ír ki jobb oldalt a leírásnál?
-
szacsee
nagyúr
Amúgy valamelyik felső kategóriás lapot épp összehasonlítottam egy közép kategóriással és ha jól emlékszem ott is 4+2 fázis volt emlegetve. Maradék 2 pedig ha jól tudom a ramok tápellátásáért felelősek.
Ha tévedek, akkor valaki igazítson ki, hogy én se "hülyén" halljak meg. -
szacsee
nagyúr
válasz
senki66 #3006 üzenetére
Szia!
Igazából attól függ mire használod a gépet.
Ha pl játszol és a használt játékok min FPS-e profitál belőle észrevehetően, akkor magasabb frekin is érdemes használni.
Ha a ram 1866-os, de nem látsz érdemi javulást játékok terén, akkor tök felesleges.
Ha 2133-asként vetted, akkor érdemes azon a frekvencián használni, mivel arra szól a gar.
Esetleg ha fontos a fogyasztás is, akkor egy műszerrel kimérheted, hogy mennyivel eszik többet frekiemelés miatt, de sanszos, hogy max 1-2W lesz az eredmény, ami kb semmi.
Hőtermelést ami még az élettartamára kihatással lehet pedig vagy ráragasztott hőérzékelővel, vagy infrás hőmérővel tudod megnézni. -
szacsee
nagyúr
válasz
Vartanus #2994 üzenetére
Nekem még Intelem van, ott is a memvezérlő a prociban van, elvileg nem lapfüggő lenne.
Viszont előfordul gondolom a gyors generációváltás miatt hogy az alap bios nem tartalmaz minden memóriához teljeskörű támogatást. Ha nem sürgős, akkor ne siesd el a memória cserét, mert lehet rá egy hétre jön egy bios/uefi frissítés amiben orvosolják a problémádat.
Esetleg addig a ramok manuális hangolásával próbálkozhatsz.
Inteles praktikákat tudok mondani, de az nem biztos, hogy AMD-s memvezérlővel is be fog válni.
B2B érték növelése, időzítés lazítás enyhe mértékben, CR érték 2-re állítása stb.Lacces: Ubuntu topikban kaptam egy linket támogatott hardveres listával. Ami biztos, hogy a Realtek 8111-es vezérlő rajta van, gondolom az APU GPU erejét is lehet használni, mert azt a HTPC topikban olvastam, a hangkártya még egy kérdés. Eddig MSI A75 E35 tűnik linux kompatibilisnek talán a legjobban... olcsó Asrockon Via hangchip van és azt nem tudom támogatja-e.
Esetleg a tulajoknak ha van RW-s CD-je egy Ubuntu live-ról bootolhatnának ha nem túl nagy kérés, hogy kép, hang, net van-e.. -
szacsee
nagyúr
válasz
maxmanus #2920 üzenetére
Nem tudom AMD-nél hogy lehet XMP-t aktiválni, gondolom van rá valami módszer.
XMP beállításra, ha nem reagál, akkor így beállítva mit csinál a lap:
1600Mhz 9-9-9 @ 1.65V
XMP-t beállítva újrainduláskor többször indul vagy csak simán indul és nem jegyzi meg a beállításokat? -
szacsee
nagyúr
Ezt a hsz-od most veszem csak észre.
Itt valami más gond lehet, vagy tervezési probléma, vagy silány anyagminőség.
Van pár olyan deszka, ami anno a kőkorszaki VRM-ekkel 3 fázissal lazán vitt OC-ban egy B3-as Q6600-at és hiába volt rajta borda sokat nem segített. Asusnál P5K , Gigánál P35 DS3 pl. A proci TDP-je 95W volt, ami alapon emlékeim szerint 2,4Ghz-en ment, pár ismerősöm hajtotta őket 3,2-3,4Ghz-en és felette, ahol már a 150W-os TDP-t is átlépte. Volt olyan esset, hogy a 4 pines EATX csati olvaldt le a lapról fórumtársnál úgy is bírta. Igaz cicergett kegyetlenül nálam is OC alatt de bírta és azóta is megy egyik ismerősömnél
Ha ezt figyelembe vesszük és azt is, hogy azóta a VRM áramkörök nem kicsit fejlődtek ez lehet nem a 4 fázis hibája, hanem valami tervezési baki, vagy rossz alkatrészt szórtak a lapra. Tippem az, hogy az FM2-es tokozású AMD mivel újabb energiagazdálkodást használ a hirtelen feszültség és frekikülönbség miatti áramlökést idézhet elő emiatt 4 fázis lehet FM1-en bírta, de Asrock-ék bevállalták és beszívtak vele a megnőtt áramfelvétel miatt. Elég lenne a 4 fázis gondolom megfelelő alkatrészekkel, csak ugye az többe kerül a 4 fázisú lapok meg azért olcsók mert olcsóbb cuccokat szórnak rá. Giga és MSI is spórol ahogy látom, de ők meghagyták a leggagyibb lapot is 5 fázisosnak, vagy legalábbis 5 tekercset látni a proci körül ami erre utal. -
szacsee
nagyúr
Nem biztos, hogy szerencsés oda bordát tenni.
Legjobb esetben 3M-es hővezető ragasztó, vagy valami jobb anyag az apróból.
Gond az, ha rossz minőségű, akkor nem biztos, hogy átadja a hőt normálisan és egy fentről fújó ventilátoros hűtő többet ér ebben az esetben. Anno GAP-pad + borda volt elterjedt, de ezen a lapon nincs semmilyen furat a közelben, így mindenképp valami ragasztós megoldás kellhet. Arra viszont ügyelni kell, hogy ha mégis lehalna valamiért a deszka gar idő alatt, akkor semmi nyoma ne maradjon. Nagyítóval se láss rajta nyomot, hogy buherálva volt a VRM áramkör, mert lazán lepattintanak. -
szacsee
nagyúr
2x4Gb ram elég ma minden általános célú feladatra és játékra is bőven.
Ha még nincs meg a deszka akkor vagy teljes ATX méretű Asrock-ot végy, vagy MSI-t vagy Asus-t.
Pár napja már rágom a fórumot és sajnos az mATX-es /ITX-es Asrockok korán halnak... túl korán.
Lehet már verziócserével combosítottak a proci tápellátó áramkörén, de nem biztos.
MSI és ASUS mATX deszkák bírják és 3 év gar van rájuk, ha gond adódna.
ASUS-t jobban lehet tuningolni olvasottak alapján.
Nagyából ennyit szűrtem le a fórumon olvasottakból.
Ez nem azt jelenti, hogy törvényszerűen le kell hallnia az Asrock mATX deszkáknak idővel, csak lehet egy szállítmány VRM nem olyan minőségű és amelyik lapra abból a szériából kerül, annak kuka. Az már más kérdés, hogy ilyenkor a táp védelem semmit sem ér, mert a proci mellett van és a túláramot simán benyelheti, ha keletkezik. -
szacsee
nagyúr
válasz
FireKeeper #2865 üzenetére
-
szacsee
nagyúr
válasz
bakter24 #2863 üzenetére
Guruk megmondják, de ilyenről még asztali megoldásoknál nem hallottam.
HD7xxx szérián belül viszont Zero Core segítségével (lehet az összes kártya is tudja 7-es szériában) ha kikapcsolod a monitort akkor 3W-ot fogyaszt.
Innentől kezdve pedig nem kérdés, hogy mit használj. Persze ezt csak az energiatakarékosság figyelembevételével írtam.
Intel deszkáknál ott a Virtu, gondolom itt is van valamilyen megoldás arra, hogy terhelve ne a dedikált VGA-t hanem az APU-t terhelje, de teljesen gondolom itt sem tudja lekapcsolni a dedikált VGA-t hogy ne fogyasszon.
Ezért HD7xxx széria + kis fogyasztású és elég teljesítményű proci kombót ajánlok. Ha van benne IGP az sem gond, de gondolom a fogyasztás a szempont és ha pl FTP klienst futtatsz kikapcsolod a monitort. -
szacsee
nagyúr
válasz
stratova #2848 üzenetére
Köszi!
A8 5600K és az 5500 közt nincs sok különbség, sőt van olyan bolt, ahol az 5600K olcsóbb mint az 5500.
Tuning ha nem lesz, akkor elvileg pár 100Mhz és a 35W TDP a különbség?
100W TDP-s APU milyen helyzetben eszik többet a 65W-osnál?
Pl gondolom üresjáratban van talán 2W különbség is. -
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy netezésre és pár alap játékra (nem BF2) illetve néha audiovizuális tartalmak megjelenítésére milyen APU-t és alaplapot ajánlatok?
Egy olcsóbb alternatíva kellene:
(Steamen található gondolkodós kis játékokra gondolok és pár kisebb ugrálós stb cuccra) Coogs gondolom nem gond neki, Trine, Portal2 ilyesmi... viszont 1920x1080-on de ha nem megy az sem gond.
Intelt már unom, valami újra vágyok.
Elképzelésem A4-5300, vagy 5400K és mellette pl MSI A75 E35.
HDMI fontos lenne, sok audio kivezetés hátlapon szintén fontos, valamint az is, hogy lehetőleg UEFI-ben lehessen babrálni ha szükséges (alúlfesz stb)... bár nem tudom hogy van ez APU-knál, mert win-ben is láttam AMD-s progit ahol adott frekihez feszt lehet állítani.
Ezen a gépen Linux lenne, vagy Win7, de linux alatt elvileg többet kajolnak.
Másik szempont, hogy egy kisebb SSD lenne a gépben, így ha linux alatt megcsünök a TRIM-el, akkor marad a Win7 Upgrade.Másik pedig:
A családban van jelenleg egy ilyen gép ezt is APU-val szeretném kiváltani:
i3 540
LGA 1156-os H55-ös deszka (emlékeim szerint)
2x2Gb 1333Mhz-es Kingmax ram
HD4670 512Mb
Ezt a kombót melyik APU érné be CPU és 3D teljesítményben?Az elképzelésem az, hogy ha nem elmebeteg áron össze lehetne rakni egy lap+APU kombót ilyen teljesítménnyel, akkor öcsém gépét lecserélném rá, így kevesebbet fogyasztana addig is.
HD4670 és a többi sallang idővel menne a háztól és ahelyett összeraknék magamnak egy már említett netezős tapogatós kicsit játszós audiovizuális tartalmakat megjelenítős kis gépet.Alaplap, APU kombó javaslatokat, tanácsokat szívesen fogadok. Tuning nem nagyon lenne, ennek tükrében kell válasszak.Előre is köszönöm a tippeket, tanácsokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Trinity" APU topik
- FM2 tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Trinity (Piledriver & VLIW4):
A10-58xx/57xx, A8-56xx/55xx, A6-54xx, A4-53xx
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Samsung DM48E 48" LED Monitor
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged