Új hozzászólás Aktív témák

• csusza`

senior tag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek.
    Nemrég kezdtem jobban belemerülni a hálózatok világába... Otthoni célra számtalan routert állítottam be, főként TP-LINK-eket a gyári szoftverrel, rákötve kamerarendszer, DDNS, VPN stb.
    Most azonban váltanék a komolyabb rendszerek felé, Mikrotik, OpenWRT, stb. Igazán érdekes, hogy egy eszköz mennyi mindent képes megcsinálni, elhagyhatóak miatta adott dolgok.
    A feladat az lenne, hogy adott egy 1043ND Chaos Calmer-rel. Erre kellene azt megoldani, hogy két fizikai aljzatán 192.168.1.1 végződéssel legyen kezelhető, a másikon 192.168.2.1 címmel. Ezekhez kapcsolódna egy-egy WiFi, ezekre is DHCP-n címet kellene osztani. Odáig már eljutottam, hogy a két LAN Interface-t létrehozom, azt is értem, hogy utána a Switch-en belül kell keverni a VLAN-nal. Számtalan leírást olvastam a neten példákkal, hogy hogyan kell ezt a VLAN dolgot értelmezni, de egyszerűen képtelen vagyok eligazodni ezen a tagged/untagged dolgon.

Tudna segíteni nekem ebben valaki? Nagyon megköszönném, ha elmagyarázná, hogy hogyan működik ez.
    Vagy bonyolult dolgot szeretnék csinálni?

Előre is köszönöm! :R

Tamás

Új hozzászólás Aktív témák