- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nem nyílnak a Foldok?
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Aktív témák
-
tierbatyo
senior tag
Na rendben.
Azt hiszem egyszerűbb lesz kipróbálni, aztán elmondom a tapasztalatokat.
-
tierbatyo
senior tag
Ez azért nem teljesen igaz. Nyilván a Debian csomagok futnak minden x86-os arch-on, de itt forrásból fordított dologról van szó. Gentoo alatt pl. be lehet állítani, hogy P4-re optimalizáljon, így az a bináris Athlon-on nem fut. Vagy ott az MPlayer is. Simán el tudnám képzelni, hogy egy adott kernelt is a CPU-ra ráoptimalizál a fordító, hiszen - gondolom én - ez gyorsabb futást eredményezne.
-
tierbatyo
senior tag
Köszi a hozzászólásokat. Igazából szerintem az a kérdés, hogy a C fordító használ-e a CPU-ra való optimalizálást a kernel fordításkor. Mert ha igen, akkor az adott gépen fordított bináris nem biztos, hogy fut a másikon.
-
tierbatyo
senior tag
Kérdés: Leforditok egy kernelt egy adott gepen, de a masik gepre akarom feltenni lehetseges ez?
-
tierbatyo
senior tag
Nem csoda, hogy nincs fenn se KDE, se Gnome, ha netről telepítettél. Mondjuk nekem twm-nél több még akkor sem került fel alapból, amikor rendesen telepítettem linuxot. Mandrake-nek is van saját csomagkezelője (ne kérdezd mi, még soha nem láttam
), azzal tedd föl a KDE-t vagy Gnome-t. Boot menűre, meg szükség lesz akkor is, ha nem lesz Windows-od, mert valójában nem arra találták ki, hogy a win-t is be tudjad tölteni, hanem arra, hogy Linux-ot be tudj tölteni.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
szilchi #4768 üzenetére
Hát igen egy feltelepített, bekonfigurált linuxon több esély van wine rendes használtára. Főleg OpenGL-s játékoknál, ott elég sok játéknak csinálnak natív telepítőt is pl.:Mohaa, vagy natívan linuxra lefordított : Enemy Teritory. Van itt valami linux és a játékok topik is, ott is nézelődhetsz. Én azt mondom, hogy játékra még mindig win.
Kplayer-nél lehet hiányzik neki valami frisebb kodek, ami nincs a cd-n. -
tierbatyo
senior tag
válasz
szilchi #4744 üzenetére
Normálisabb Live CD-ken van nopcmcia option az elején. Na mind1. Wine szerintem nincs rajta alapból a Slax livecd-n. Miért kisméretű passz. Így elfér 8 cm-es cd-n is.
Viszont van KDE, mplayer, kopete(icq), hang is alapból, videokártyát is felismerte, netet is beállította. Mint mondottam boot közben megkérdezi akarsz-e pcmcia-t keresni.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
szilchi #4742 üzenetére
Van valami nopcmcia options az elején a bootnál. Kiírja elején, hogy mit kell nyomni, ott meg tudod nézni, Van még egy ajánlatom, nézz meg egy slax livecd-t. Én is most próbáltam ki, nekem tökéletesn bebootolt és felismert mindent. [link] Ráadásul ez meg is kérdezi boot közben, hogy keressen-e pcmcia eszközöket vagy sem.
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
válasz
Vilmoskorte #4710 üzenetére
Viszont, lehet kell neki a .config is,
-
tierbatyo
senior tag
Hol tudom azt beáálítani, hogy kapjak levelet, akkor, ha mondjuk smartd hibát jelez, valaki rootként akart belépni stb.?
-
tierbatyo
senior tag
xorg.conf-ban keress Modeline sorokat. Ezek általában ki vannak kommentezve. unkommentezd, amit szeretnél, de az nem biztos, hogy jó lesz. Inklább csinálj magadnak saját Modeline sorokat is a gtf paranccsal, annak a kimenetét meg bekopizod az xorg.conf-ba. Pl.:
gtf 1204 768 100 kimenete:# 1200x768 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 81.40 kHz; pclk: 132.84 MHz
Modeline ''1200x768_100.00'' 132.84 1200 1288 1416 1632 768 769 772 814 -HSync +Vsync
Ezt bekopizod és ezután mondjuk gnome-ban (én azt használok) gnome-display-properties-ben ez megjelenik választható felbontásnak. -
tierbatyo
senior tag
Raid-hez értőkhöz lenne gy kérdésem. Nézegettem az mdadm manualját. Mi a különbség a raid1, 1 és mirror level-ek között?
-
tierbatyo
senior tag
Hát lenne néhány javaslatom:
1. Szerintem cseréld le az Xorg-od a 6.8.2-es verzióra, elvileg csak az támogatott
2. Kernelből is inkább a 2.6.12-est használd inkább. Egyébként belefordítottad az alaplapodnak megfelelő chipset modult?
3. Esetleg próbáld a 8.14.13-as drivert használd, 8.16.20 helyett -
tierbatyo
senior tag
válasz
dabadab #2725 üzenetére
Igen. Viszont alapvetoen az a feladata dm-eknek, hogy elinditsak es ha kilepnek, akkor ujrainditsak X-t. Semmi ertelme nem lenne egy olyan opcionak, ami nem inditja ujra az X-t. Persze attol meg lehet, hogy van ilyen beallitas. Masreszt mar en is jartam igy, akkor nekem az X volt a hibas.
-
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
Ezt a gentoo handbook-ban talaltam, amikor nezegettem. Hatha segit rajtad:
To install GRUB you will need to issue the grub-install command. However, grub-install won't work off-the-shelf since we are inside a chrooted environment. We need to update /etc/mtab (the file with information about all mounted filesystems) first: luckily there is an easy way to accomplish this - just copy over /proc/mounts to /etc/mtab:
Code Listing 5: Updating /etc/mtab
# cp /proc/mounts /etc/mtab -
tierbatyo
senior tag
Közben nézegetema kernel configod és szerintem nem ártana a
Device drivers --> ATA/ATAPI/MFM/RLL support és a benne levő jó pár dolog ne modulként legyen! Modulok akkor tőltödnek be, ha root partíció fel van mountolva. De ha modulban van az IDE support, akkor nem tudja felmountolni, mert nem ismeri fel a chipset-et.--> kernel panic
Másik a File Systems-ben szerintem az ext2 ne modulban legyen, hanem teljesen beleforgatva. -
tierbatyo
senior tag
Eloszor kernel.org. Letoltesz egy stabil kernel verziot, lehetoleg ne a 2.6.12-t, mert az ATI driver meg nem megy vele. pl.:
Bővebben: link
Ezutan cd /usr/src . Kiucsomizod ide a letoltott file-t. Ekkor lesz egy /usr/src/linux-2.6.11.9 konyvtarad. Ezutan csinalsz egy symlinket erre:
ln -s linux-2.6.11.9 linux.
Ezutan cd linux. Majd kiadod a make menuconfig parancsot. Ezutan kell mindenfelet beallitani a kernelben, ami neked kell. Kezdetben ennyi, a menuconfignal ugyis lesz par kerdesed szerintem. -
tierbatyo
senior tag
válasz
barbikenje #2119 üzenetére
Mas LiveCD-vel nem probaltad?
Szerk.: Nem ismerem UHU-t, nem lehet a telepites elejen opciokat megadni? Egyebkent ugy remlik, hogy valakinek volt valami hasonlo problemaja dual cpu-s geppel.
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
Gentoo-s topikból átkopiztam, de nekem is ezek vannak a kernelben.:
Loadable Module Support --->
[*] Enable loadable module support
[*] Module unloading
Processor type and features --->
[*] MTRR (Memory Type Range Register) support
Device Drivers --->
Character Devices --->
<*> /dev/agpgart (AGP Support)
<*> Your_AGP_Chipset_Here ''megfelelő chipsetet kiválasztod''
[ ] Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support)
Graphics support --->
[ ] Support for framebuffer devices
Kernel Hacking --->
[ ] Kernel debugging
Így kell kinézni a kernel ezen részeinek. Még az autoload-ot érdemes enable-re tenni a Loadable Module Support -nál. De 2.6.11 feletti kernelekkel nem megy a driver. Ez tapasztalat. -
tierbatyo
senior tag
Wine-nal sok játékot el lehet indítani főleg az OpenGl-esek mennek jól. De játszottak sokan HL2-t is Steamen keresztül, úgy hogy azért annyira nem kell leírni a Linux-ot játék szempontjából. Néhány játéknak van natív Linuxos változata: CS,Q3,Mohaa. Mondjuk ATI kártya nem a legjobb támogatású Linux alatt.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1613 üzenetére
1. A default displaymanagert a /etc/X11/default-display-manager fileban tudod állítani. Ebbe írd bele:
/usr/bin/gdm
2../configure --with-openssl
Így add ki a ./configure parancsot.
Szerk: apropó: rdesktop-hoz mintha lenne Debian csomag.
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1503 üzenetére
Utolsó sor végén nyomtál egy Enter-t, ugye? Mert ha nem, akkor nem ismeri az utolsó sort...
-
tierbatyo
senior tag
Win alól csak olvasni tudsz ext3-t Total Commander pluginnal. Linuxban kernel szinten egyelőre csak ntfs olvasása van meg (írás valamikor egyáltalán
). Viszont elvileg ezzel lehet ntfs-t írni és olvasni: Bővebben: link Én nem próbáltam, de ha jól tudom Windows-os dll-eket használ, úgyhogy elvileg biztonságos. De én nem vállalok felelősséget.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1433 üzenetére
libgtk-t kellene feltenni.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1395 üzenetére
Pedig biztos, hogy ott van akkor.
Rootkent probalod? Kis betu nagy betu szamit Linux alatt, mplayer konyvtara nagy betus.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1374 üzenetére
Megnéztem, nekem 2.6.12-es kernelem van, ezzel nincs error. Látom ATI kártyád van, a drm-et nyugodtam kiszedheted a kernel configból, úgyis az csinálja az errort. (bár akkor nem tudom az bekonfigolt X-ed mit fog szólni hozzá) Mindenestre én nem használom az ATI kártya mellett. Vagy próbálj meg egy másik kernel verziót.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1368 üzenetére
Amikor megcsinálod a make menuconfig-ot, akkor nyomsz exit-et és megkérdezi, hogy elmentse-e és akkor menti el a /usr/src/linux könyvtárba egy .config nevű file-ba a kernel beállításokat.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1365 üzenetére
A .config file a /usr/src/linux-ban.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1363 üzenetére
Milyen Debian-t használsz, melyik kernel? El tudod küldeni a config file-t?
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1358 üzenetére
2.6-os kernelnél nem kell make modules. Ez kell : make menuconfig --> make --> make modules_install.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1345 üzenetére
Ez a hibaüzenet make modules-re vagy make modules_install-ra adja?
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1345 üzenetére
module-init-tools rendesen fenn van?
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1284 üzenetére
Nem ismerem KDE-t, de szerintem ha locale magyarra van állítva, akkor magyar nyelvűre fog váltani következő indításkor. Legalábbis fvwm nekem így csinálta.
dpkg-reconfigure locales Itt magyarra tedd a default-ot.
Szerk: Ez lehet megoldja az ő betű problémát is.
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1281 üzenetére
Küldök egyet. Ez testingből frissít. Ha nem tetszik a testing, akkor írd át stable-re a file-ban. Bár szerintem nyugodtan használhatsz testinget.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1246 üzenetére
/etc/apt/sources.list -ban vannak, vagy apt-setup paranccsal is állíthatod.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1228 üzenetére
dpkg-reconfigure xserver-xfree86. Vagy próbáld meg a config file-ban a
''UseFBDev'' ''true'' sort kikomentezni. Ez is beszokott zavarni. -
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #1152 üzenetére
alsaconf-ot lefutattad? A Value tuti emu10k1 chipes?
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Gombászkönyvek egyben
- AKCIÓ! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest