- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Yettel topik
- Mobil flották
- Realme GT Master Edition - mestermunka
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shyciii
veterán
válasz
fatpingvin #32635 üzenetére
Most megnéztem az itt levő routert a rackben. Tehát akkor légyszíves mutass nekem egy kb 24cm mélységű 1U-s méretű bika erős pc-t, ami mondjuk csak 5 évig kibírja a non-stop terhelést fagyás nélkül.
-
Shyciii
veterán
válasz
bambano #32634 üzenetére
Akkor most összerakom neked amit írtál, hogy lásd mennyire magadnak mondasz ellent 1-2 óra alatt:
""nem a felső házról beszéltem, ahol epyc cpukkal kell routolni, hanem az otthoni és kisvállalati szintről.""
"attól még egy kisvállalat használhat olyan mikrotiket, ami számára elég teljesítményű."
No tehát akkor pontosan ugyanott vagyunk, ahol mondtam. Rajtad kívűl irgalmatlan kevesen építenek nagy teljesítményű pc-t, hogy azt használják routolásra.
És akkor még meg sem említettem a pc-s alkatrészek megbízhatatlanságát, mert nem arra tervezik hogy non-stop menjen akár évtizedekig + az épített pc-k 0 supportolását (mert ugye kis cég nem tart külön it-s, mert minek kis cégnek). -
Shyciii
veterán
válasz
bambano #32631 üzenetére
attól még egy kisvállalat használhat olyan mikrotiket, ami számára elég teljesítményű.
Erre elfelejtettem reagálni. Szal ugye az megvan, hogy a nagyvállalatoknak, akiknek kifejezetten nagy teljesítmény kell, azok nem pc-t használnak routernek? Én utoljára a Microsoft-ot láttam legbelül jópár éve, és bizony egy fika pc nem volt routernek...
Tehát te mindennél többre tarthatod a pc-det routernek, csak sajnos rengeteg cég nem osztja ezt a nézetedet. -
Shyciii
veterán
válasz
bambano #32622 üzenetére
nem a felső házról beszéltem, ahol epyc cpukkal kell routolni, hanem az otthoni és kisvállalati szintről.
Azért azt megnézem, hogy az általad számítógéppel épített routert hogyan raksz be egy kis rackszekrénybe, ahol még ezer más dolog van. Mert úgy kisvállalatot mondasz, de most épp egy kis vállalatnál ülök bent rendberakni a dolgokat, és alig vannak 15-en, de bizony egy kis rackszekrény van, és nem oda van b..zva egy számítógép a földre külön routernek, és még egy szervernek. Mert ugye ha már nagyteljesítményű routerről beszélünk, akkor nyilván az általad épített gyors pc sem csinál semmi mást, csak router-i feladatokat, ugye? Tehát maga a szerver megint egy külön gép, ami DNS, DHCP, VOIP, SAMBA stb szerver.
-
Shyciii
veterán
válasz
sh4d0w #32564 üzenetére
Debian cutting edgelése (Testing verzióra gondoltál ugyebár) nem csak stabilitás vész oda, hanem a biztonsági frissítések azonnali megkapása is, ugyanis nem egy időben kapja meg a Stable verzióval. Bár ezt nem említetted, de biztos tudod, ha már 8 éve Debian-t használsz ugyebár, és ha már konkrétumokat vársz...
Értem, hogy az iptables nem skálázódik jól, esetleg lehetnek vele performance problémák (a mai hw környezetben ez tényleg számít?), de hogy jön ide a biztonság?
Jössz a performance-al, ami mai hw környezetben nem számít. Jaj...Először is, ha csak nem rendelkezel Google féle szerverparkkal, akkor te, vbagy az általad üzemeltetett gép, nas, home szerver pillanatok alatt megfexik DOS, vagy DDOS alatt, de ha xmas tcp-vel floodolnak akkor is. Egyáltalán maga a feltételezés hogy egy tűzfal, vagy bármilyen biztonsági eszköznél nem számít a performance...ez nagyon az úristen kategória. Csak úgy közlöm, hogy igencsak baromira számít a performance mind szoftveres oldalon, mind hardveres oldalon. Ugyanis az sem mindegy, hogy milyen hálókártyád van, és ahhoz milyen drivert használsz.
Az meg hogy "hogy jön ide a biztonság" kérdésed egy tűzfalas beszélgetésnél, meg végképp vicc. Bocs, de pont ezért nem válaszoltam értelmesen, mert ez a dőlt betűs részed borzalmasan leírja, hogy mi a véleményed a biztonságról, és a hozzá kapcsolódó technológiáról, és működéséről. Amivel nem is lenne baj, csak akkor nem feltétlenül neked kellene diktálnod ebben a kérdésben, főleg nem egy haladó topicban. -
Shyciii
veterán
válasz
sh4d0w #32560 üzenetére
Akkor másképp írom. A BTRFS is már régóta van, mégis "csak" most kezd szélesebb rétegben elfogadottá válni, a pipewire is van egy ideje, de csak most kezdett bizonyos distrokon default lenni. Ugyanez van az nftables-el is. El kellett érnie egy olyan "szintet", hogy azt mondják rá, hogy oké, stabil, gyors, biztos fogják fejleszteni sokáig, lehet ez a default most már.
Értem, hogy az iptables nem skálázódik jól, esetleg lehetnek vele performance problémák (a mai hw környezetben ez tényleg számít?), de hogy jön ide a biztonság?
Nah, ha ez egy komoly kérdés volt részedről, akkor teljesen felesleges ezt megválaszolnom, és így már értem, hogy miért tök mindegy neked egy tűzfal esetén, hogy egy elavult technológiájú iptables, vagy friss nftables. -
Shyciii
veterán
válasz
sh4d0w #32556 üzenetére
Ha jobban megnézed, akkor azaz iptables, az valójában iptables-nft és külön van legacy. Értem én, hogy fel kell tenni az nftables csomagot, de valójában már a Bullseye-ban felkészítették a kivonásra az iptables-t. Jelen állapot szerint a következő verzióban végleg ki is kapják. Amúgy meg nem a Debian-t venném alapnak technológia kérdésekben, mert mindig le van maradva, főleg ha a stable verziót nézzük (nézd csak meg a btrfs filerendszert. Máshol már az a default, míg a Debian a közelében sincsen).
Szal egy többszörösen régi, és már "elavultnak" tekinthető tűzfalat én nem ajánlanék senkinek, már a munkámból kifolyólag sem, és biztonság miatt sem. Főleg hogy nem csak hogy többre képes az nftables, de még csak nem is rémesen bonyolultabb, mint az iptables. -
Shyciii
veterán
Nah megvan a hiba. A mail, mailx stb nem az msmtp-t akarja használni, hanem az exim4 beállításait. Próbáltam az /etc/mail.rc-t létrehozni és beleírni set mta=/usr/sbin/msmtp ,de így sem akaródzik.
-
Shyciii
veterán
Sziasztok. Van valakinek tapasztalata Linux alatt emailküldéssel cli programmal úgy, hogy nincsen emailszerver a linuxon, hanem egy másik emailszervert használjon? Tehát mintha Windows-on a beállított Thunderbird (SMTP, POP3 szerver beállítások), úgy ugyanezt beállítani linux cli-s emailküldőben, és így küldeni email + attachmentet? Mert olyan példákt látok, hogy hogyan lehet emalt küldeni, de egy sem említi, hogy milyen módon van beállítva az SMTP-hez kapcsolódó beállítások, vay mit használ.
-
Shyciii
veterán
válasz
Jester01 #30804 üzenetére
Scriptben végülis megírtam. Jó favágó módszer, de mükszik:
program=$(tail -n 1 pelda.txt)
ertek1=$(type $program)
ertek2=$(echo $?)
if [ $ertek2 -eq 1 ]; then
sed '$d' pelda.txt > tmp.txt && mv tmp.txt pelda.txt
else
exit 1
fi
Viszont hogy ezt hogy futtatom minden parancs kiadása után, arról fingom sincs. Mert az ok, hogy a history duplikációs törléses megoldás lefut minden parancs kiadása után, de az a .bashrc-ben van. Viszont a .bashrc-t nem tudom mi alapján nézi, mert ott se minden fut le minden parancs kiadása után. Van ami csak a terminál indításakor. Így most megakadtam. -
Shyciii
veterán
válasz
Jester01 #30802 üzenetére
Az a baj, hogy ez nem is csak sima script írása lenne, mert ugye ennek már akkor le kell futnia, ha valamit kiadok, ergo a bashrc-ben kell paraméterezni, és szerintem csak ott lehet, ahol a history-t módosítani is lehet minden parancs beütésénél (az tudom, hogy mindig lefut). Viszont ott valszeg olyan megoldással lehetne, hogy ugyanúgy be kell tölteni a teljes historyt, és az utolsó sort (ami az uccsó parancs lenne) arra ráengedni a command -v -t vagy a type-ot, és ha hibát reagál rá, akkor ezen utolsó parancs törlése, ha nem hibát ír ki, akkor a historyba való engedélyezés. Nah ez nekem viszont már túl bonyolult
-
Shyciii
veterán
válasz
fatpingvin #30800 üzenetére
Abban, hogy ha elgépelek valamit, akkor a hibaüzenetet ki tudom vezetni mondjuk a /dev/null-ba ahelyett, hogy a history_file -ba tegye.
Pl:
command -v ping 8.8.8.8 1>>history.log 2>/dev/null
command -v blabla 1>>history.log 2>/dev/nullElső esetben beírja a ping útvonalát a history.log-ba mert érvényes utasítás. második esetben nem ír bele semmit, mert ugye a halálba küldi. Valami ilyesmi kellene a .bashrc alatt is valahogy, mert ugye ennek minden Enter után le kellene futnia, meg persze érvényes parancs után (az nem baj ha nem kerülne bele a script indítás rossz helyről) az eredeti teljes parancs kerüljön bele a bash_historyba.
Anno mikor zsh-t használtam, abba alapból volt ilyen funkció. A historyba csak azok kerültek bele, amik rendben le tudtak futni. Sokkal áttekinthetőbb a history, ha az elgépelt krikszkrakszok nem kerülnek bele. -
Shyciii
veterán
válasz
fatpingvin #30798 üzenetére
Jester01, Jester01
Ebben az esetben nem lehet használni az stderr paraméterét, hogy írányítsa át mondjuk a /dev/null-ba? Mint amikor lefuttatok egy scriptet és a hibaüzenetet egyik file-ba, a standard kimenetet meg másik file-ba mentse.
-
Shyciii
veterán
Sziasztok?
Hátha van valaki itt, akkor ért a Bash shell konfigurálásához mélyebben. Azt szeretném megoldani, hogy ha elgépelek egy parancsot egy terminálban (tehát hibaüzenetet kapok, tán így lehet megfogni), akkor az ne kerüljön be a bash_history file-ba. Nyilván ezt a .bashrc-ben kellene megoldani, mert a duplikáció törlését is oda kellett betennem (persze ez nem a gyári bash duplikáció törlése, hanem egy külön megoldás):export PROMPT_COMMAND="history -n; history -w; history -c; history -r"
tac "$HISTFILE" | awk '!x[$0]++' > /tmp/tmpfile && tac /tmp/tmpfile > "$HISTFILE"
rm /tmp/tmpfileEz gyönyörűen minden terminálban kiadott parancs után végignézi hogy volt-e már ilyen parancs, és törli.
Esetleg ezt nem lehet úgy átalakítani, hogy ha elgépelt parancsot észlel, akkor azt ne írja bele? -
Shyciii
veterán
Sziasztok
Csinált már valaki olyat, vagy tud olyan részletes leírásról, amivel meg lehet valósítani, hogy egy linuxos szerverről be lehessen bootolni egy már felkonfigurált linuxos image-t? Egész pontosan az lenne a cél, hogy van egy dedikált Debian szerver, amire a raspberry pi4-eket bekapcsolva rácsatlakoznak, és futtatnak egy már működö debian linuxot. Olyan leírásokat találtam, amik egy szerverről telepítőt húznak le, és azt indítják el, kvázi hálózati telepítési megoldás, de nekem arra lenne szükségem, hogy nem indul el telepítő, hanem már egy előre felkonfigurált linux-ot futtat a szerverről (úgy, hogy a Pi-n nincsen se oprendszer, se sd kártya) Annyit sikerült összekaparnom, hogy a DHCP szerveren fel kell venni TFTP szervernek ezt a dedikált Debian gépen, és erre a Debain gépre kell feltenni TFTP-t, és bekonfigolni, de hogy pontosan milyen módon kell bekonfigolni akkor, ha egy működő linuxot tennék így közre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest