- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Jimmy Choo felel a Magic V Flip 2 dizájnjáért
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fenntartható, tartós kiegészítőket mutatott be a Fairphone
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Zeiss triplakamera az új Vivo V60-ban
- Erős hardverrel érkezik a Honor 10 000 mAh-s mobilja
Hirdetés
-
Mobilarena
Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Köszi a tippet, hasznos!
Teljesítményben nagyjából annyit tud a XU4, mint az asztali gépemen egy mag, szóval szerintem virtuális gépen le tudom majd tesztelni, hogy CPU-ban ez mennyire elég, illetve, hogy fele ennyivel is elmegy-e, mert az octa-core banana csak felét tudja számítási kapacitásban a XU4-nek. Egyelőre még írom az alkalmazást, ami futni fog rajta, néhány héten belül elkészülök vele.
Közben én találtam német eladót a XU4-hez, és nem is annyira borsos az ára:[link]. Dobozzal együtt 100 EUR + szállítás körül van, és ezen már rajta van a vám. Koreából még lehet, hogy több is lett volna. Megérdeklődöm, hogy adnak e rá 1-2 év garanciát.
-
inf3rno
nagyúr
Még jó hogy rákérdeztél, éppen rendelés közben voltam. Utánanéztem egy kicsit jobban, hogy mit veszek:
What is your RMA Policy?
- Warranty period
Board style product (XU Series / X / U / W / C series) : 4 weeks
Accessories : 2 weeks4 hét garancia az nálam édeskevés, ha Koreába kell szállíttatni oda-vissza a cuccot. Inkább veszek valami mást drágábban. Ugye az ember abból indul ki, hogy mindenhol van legalább 1-2 év gari... [link]
-
inf3rno
nagyúr
Rendelt már valaki Odroidot Dél-Koreából? Megérkezett rendben, volt vele garanciális, egyéb probléma utána?
-
inf3rno
nagyúr
Én a XU4-et néztem, annak ezt írja a manualja:
"The ODROID-XU4 can run many free, full-featured, Linux-based, open-source operating systems. Two of the most popular, Ubuntu and Android, are available for download from Hardkernel’s website, while many other flavors of Linux may be compiled
from source, such as ARCH Linux, FreeBSD, Fedora, CentOS, OpenSUSE, Slackware, and Mint. All of them have a common customized
kernel which allows the operating system to communicate with the
ODROID hardware. Hardkernel publishes kernels that are specific to
the ODROID architecture, and maintains a repository where they may
be downloaded and installed as improvements are made."Emlékeim szerint a C1-re még jobb a támogatottság, illetve ezeknél is pl Arch-nál láttam olyat, amit már nem kell befordítani. Nekem szerverre kellene, a FreeBSD-t néztem, de nem túl bíztatóak a fórum bejegyzések stabilitás terén, úgyhogy valszeg maradok majd az Ubuntu-nál. Egyelőre még folyamatban van a rendelésem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gábor-ka #968 üzenetére
Nem, ez kifejezetten helyi szerver lesz. Naptár, scheduler, edzéstervező, stb. alkalmazást teszek rá, meg szeretném végre gráfba rendezni azt a pár tízezer bejegyzést, linket, fájlokat, leveleket, stb. amiket az elmúlt 10 évben összegyűjtöttem olyan hierarchikus tárolókban, mint könyvjelzők, fájlrendszer, issue tracker, gmail fiók, stb. Nagyon nem hatékony hierarchiában keresni, főleg így, hogy több tárolóban kell. Valamikor tudom, hogy lementettem egy linket, a témakört is tudom, de nem találom meg újra sem a helyi tárolókban, sem a google-el. Sokkal jobb lenne feltaggelni a bejegyzéseket, a kategóriákat meg gráfba rendezni, aztán több kategória alapján szűrni a találati listát. Tervezek tudásgráfokat is létrehozni olyan témákban, amik érdekelnek. Egyelőre még csak az irányvonal van meg, konkrétumok nincsenek a megvalósításról. A WebGL max úgy jönne be, hogy 3D tudásgráf nézőt szívesen írnék hozzá, néztem is pár említésre méltó projektet [link] [link] [link], de még a leggagyibbtól is fényévekre vagyok, egyáltalán nem értek a 3D programozáshoz, shaderek írásához, stb. sosem foglalkoztam kliens oldallal, megjelenítéssel komolyabban, és valszeg ezután sem fogok.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gábor-ka #965 üzenetére
Végülis ha azt vesszük 0.6W-ot fogyaszt maxon, és legtöbbször valszeg nem menne, szóval áram felvételben nem para. [link] Azon aggódtam, hogy esetleg többet eszik, mint maga a gép, akkor meg már mi értelme SBC-t venni?!
Tervezem, hogy veszek egy új UPS-t a PC-nek, a régire pedig rákötöm a modemet, a router-t meg ezt a kütyüt, aztán mennek másik szobába, úgyhogy a hang kérdése talán csak néhány hónapig lesz majd probléma.
Hmm tudnál mérni decibelt rajta? Androidos mobilokra van alkalmazás hozzá, sound meter a neve. [link] A PC 40dB körül van szutyok kerregő HDD-vel, majd SSD-vel remélhetőleg 30 körülire esik. Gondolom a XU4 ennél jóval halkabb.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gábor-ka #965 üzenetére
A hasonló képességű SolidRun 140$ lenne 75$ helyett, az meg már ugyanaz a kategória, mint a wandboard: 130$. Gondoltam hátha van hasonló képességű meg hasonlóan olcsó, mint az odroid. Legrosszabb esetben leszedem róla a ventillátort, aztán valahogy felteszek rá egy nagyobb bordát. Ahogy nézem valaki már próbálkozott ilyesmivel, sokkal masszívabb a végeredmény, mint amire számítottam: [link]
(A srác nem pasztázta vel, úgy 95°C-ot hozott. Szerintem pasztával fele ekkora is elég lehet.)
A WebGL-t hogy érted? Nem tipikusan szerveren futó dolog... Szerintem nem lenne kimondottan magas terhelése. Egyedül az adatbázisok, amik sokat levesznek majd, még nem tudom pontosan, de valószínűsíthető, hogy lesz rajta egy neo4j meg jópár postgresql adatbázis. A húzós a neo4j, mert annak 2G memória a minimum. Fapadosan lehet gráfot tárolni és lekérdezni postgressel is, de az nagyon nem ugyanaz. Másik gráf tárolási opció valami RDF triple storage, de arról meg már végképp nincs fogalmam, hogy mit eszik, vagy hogy van e egyáltalán ingyenes belőle.
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy 4 magos Cortex-A15-öshöz hasonló számítási kapacitású 2GB RAM-os gépet? USB3/SATA, gigabit LAN, meg ilyen jóságok kellenek bele, wifi az nem muszáj, úgyis a router mellé kötöm be. Olyan 30 pénzt szánnék rá. Itthoni HTTP meg adatbázis szervernek kéne, meg kisebb részt NAS-nak, szóval 24/7 menne, fontos, hogy néhány wattot egyen csak és docker elmenjen rajta (3.10 feletti Linux kernel).
Odroid XU4-et nézegettem, tetszik, de a ventillátor miatt nem szívesen venném meg. Van más ötletetek, ami kijön ennyiből? Ha esetleg kicsivel lassabb, de tudja a 2GB memóriát, az is még elmegy.
Mennyire megbízhatóak ezek a gépek, bírják több évig a gyűrődést? RPI topic-ban azt írták, hogy igen, de azok a PI-k, a többi gyártóról nem nagyon volt szó.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Utolsó darab - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- GYÖNYÖRŰ iPhone 16 128GB Ultramarine -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3097, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest