- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
hevepapa
senior tag
Sokan elfelejtik - vagy nem tudják - hogy amikor valaminek kiírják az USA árát, az mindig a nettó ár! Ugyanis az usákoknál államonként más az adó százalék. Ez nekünk elég furcsa és érthetetlen, de nekik hétköznapi, hogy a polcra ki van írva, hogy 10 $, a kasszánál meg fizet 11 $-t.
Szóval a 2000$-os RTX5x nálunk alapból 2540$ és mert a legtöbb kereskedő 1:1-ben számolja a dollárt és az eurót - a 2540$ = 2540$ = 1 misi meg egy pici
És ez csak az alja -
nexplo
őstag
válasz
SindaNarmo #100 üzenetére
Remélem hogy nem jön el ez a 60 vagy 100K ahogy a forint "erősödik" most már lassan évek óta. Azt nehezen képzelem hogy 30%-ot valóban erősödne a huf és olcsóbban kapnánk valamit mint ahogy számoltunk vele. A jelen árfolyam alapján szerintem sem számít ekkora összegnél a pénzünk gyengülése,ameddig csak minimális mozgásról beszélünk. Arról nem is beszélve hogy ezen termékeket nem a kis nyugdíjasok veszik panelban a minimál nyugdíjból. A célszegmens meg tudja fizetni
-
SindaNarmo
tag
válasz
Predatorr #99 üzenetére
Abban lehet, bár engem ez nem befolyásolna.
Amúgy rossz értékeket írtam csak későn vettem észre. a helyes az a 245k vs 233k lenne.De a lényeg az lett volna, hogy igen, jelen van, csak nem számít olyan nagy mértékben. Legalább is szerintem.
Nem azért nem fogom meg venni, mert 12k-val több a forint miatt, hanem mert alapból nem akarok ennyiért videokártyát venni. pl személy szerint ~300 euró körüli értéknél nem akarok többet videokártyára költeni (ez döntés és nem lehetőség kérdése nálam)Ha mondjuk rá 60k vagy 100k lenne a különbség akkor minden szóval egyetértenék.
-
Predatorr
őstag
válasz
SindaNarmo #98 üzenetére
250 000 fölött pont 3 év a kötelező jótállás rá, nem 2, szóval pont nem egy kutya.
-
SindaNarmo
tag
válasz
Dare2Live #97 üzenetére
Persze, csak úgy írtad, mintha egy 600 dolláros/eurós kártyánál pont azon múlna, hogy drága-e, hogy most 12000 forinttal több vagy sem.
Szerintem kb pont mindegy hogy 245000 vagy 257000, egy kutya. Nem nagyságrendekkel több.
Persze az olcsóbb jobb lenne, de azért túlzásokba ne essünk. -
Dare2Live
félisten
válasz
SindaNarmo #96 üzenetére
Ez egy számolható fix összeg.
A ki mit érez drágának az nagyon más az nagyon egyéni. Más 1500euros netto mellett mint 4500euros netto mellett. Más saját lakásban és más albiban gyerekkel...
-
Dare2Live
félisten
~10éve az van, hogy az első hónapban +40-100%al MSRP felett lehet megvenni az új vgakat. Aztán ez 2-4hónap alatt szépen leesik MSRPra.
Ez alól voltak kivételek volt amikor már megjelenés után 1.5hónappal kb MSRPn lehetett venni, mert voltak a bányász idők amikor megjelenés után fél évvel 700-800ért ment egy 3080.
Ami az áraknak nagyon bevert az az USDHUF. Hiába $ban uannyi egy 5080 mint egy 4080S (vagy még olcsobb is mint 4080) a forint nagyon sokat gyengült az elmúlt évben.
-
nexplo
őstag
Tehát vegyük meg jó sokan magas áron a kártyát hogy majd késöbb valaki olcsón meg tudja venni... Hmm értem, vagyis mégsem. Ennyi erővel kalapozhatnának adományért is egyből.
-
Cassi
őstag
Azért ez nyilván nem ilyen egyszerű, hogy a fotelből ki lehessen számolni. Sok hónappal ezelőtt le kellett kötni azokat a memóriákat, amelyek a mostani kártyákban vannak.
Az MSRP ár legfeljebb akkor bírna némi súllyal, ha az Nvidia a saját FE kártyáiból nagy mennyiséget tudna szállítani, de például Európában alig lehet beszerezni. Néha rá szoktam nézni az NV német shopjára, de soha nem volt elérhető egyik típus sem. Akkor meg mire jó a pressziózás? -
-
FLATRONW
őstag
Nem tudom, mennyire hiteles, de egy Google keresés ezt adja:
According to industry reports, the cost of GDDR7 memory is around $10-15 per GB, while the cost of GDDR6 memory is around $5-10 per GB. This means that GDDR7 memory is around 50-100% more expensive than GDDR6 memory.Ez alapján (vastagon számolva) , ha memória nélkül adnák a kártyákat, akkor sem jönnének ki MSRP áron.
-
huskydog17
addikt
"A cikk arról szól, hogy ezzel a dizájnnal és műszaki paraméterekkel a gyártók nem tudják tartani az nvidia által megadott msrp árazást."
vs.
GeForce RTX™ 5080 WINDFORCE SFF 16G - $999
"A hírérték benne az, hogy ez régen nem így volt, 20-as, 30-as szériánál nem volt ilyen gond."
Öh ez pont hogy nagyon rossz példa, mert ott még sokkal rosszabb volt a helyzet a bányászláz miatt. Akkoriban kb. egyetlen kártyát sem lehetett MSRP áron kapni, de még annak a közelében sem, minden extrém mértékben túlárazott volt.
Ennek ellenére nézzünk egy példát az Ampere szériára:
Az RTX 3080-as MSRP ára 700 dolcsi volt. Az ASUS már akkor is kínált olyan custom verziót, amely messze meghaladta ezt az árat, például a Noctua verzió 950 dolcsis MSRP-t kapott, ami kb 35%-al magasabb, mint az FE.
Másik példa, az MSI csúcs custom design-ja a Suprim, 3080-nál a Suprim X verzió 900 dolláros MSRP-t kapott, ami 28,5 %-al volt magasabb, mint az FE. Most az 5090-nél a Suprim 20%-al kér többet, vagyis még jobb a helyzet, mint az Amper-nél. Mármint MSRP alapján jobb lett volna, ha a nincs a bányász-szezon. Egyszerűen a bányászok mindent felvásároltak a maradékot meg a scalperek, azaz nagyon kevés darabszám volt a piacon, ami értelemszerűen árnövekedést eredményezett.
Most is szűkös lesz a raktárkészlet, erre már számos forrás figyelmeztetett, azaz kevés lesz indulásnál ,tehát magasabbak lesznek az árak. Ennek ellenére a Giga csinált olyan verziót, ami belefért az MSRP-be, lásd fentebb az SFF verzió.Érdekes módon az SFF verzión jóval kisebb és kevésbé komplex a hűtés, bele is fért az MSRP-be. A többi nél jóval nagyobb (drágább) a hűtés) azoknál van 10-15%-os felár.
Az Aorus még nagyobb hűtést kapott, és ennélfogva magasabb árat.
Szerintem pont hogy kijön a matek. A GDDR7 valóban egy terelés, ahogy az egész cikk az.Az, hogy felhozzuk a legszélsőségesebb, legdrágább custom verziót és annak árát általánosítjuk az összes többire, hát ez nagyon gáz finoman fogalmazva.
-
hevepapa
senior tag
Nem vágok eret magamon, mert nincs a játékaimban RT. Nem vitás hogy jobban néz ki tőle egy játék, de: a következő években esetleg max. néhány AAA-s játék kiadója fogja azt megkockáztatni, hogy RTX nélkül ne induljon el a játék.
Egyébként meg én nem élek abban a bűvkörben, hogy mindenképpen a legújabb címekkel akarjak játszani. Nemrég vettem meg pl. bundléban a Crysis Remastered sorozatot pár euróért. Jól elszórakoztam a 3 résszel kb 40-45 órát ultra grafikán FHD-ban.
Persze nekem nem abból áll az életem, hogy állandóan PC-n játsszak.
A valódi világnak szebb a grafikája -
hapakj
őstag
Hát valószínűleg most már nem preferencia kérdése lesz az RT, hanem a renderpipelineok szerves része, szóval hw-es igény. Amúgy el tudom képzelni, pl a Doom The Dark Ages vagy az Indiana The Great Circle, nem csak RT-re épít, hanem pl Mesh Shading-re, ami feature kb egyszerre jelent meg az RT-vel.
Alan Wake 2-be van eléggé használva, de ott még csináltak code path-t a régebbi kártyáka (1080) s látszik, hogy azokon eléggé össze is omlik a teljesítményt
-
flexxx2
őstag
szerintem az RT egyéni preferencia, én pl nagyon kevés játékban láttam YT alapján releváns különbséget, nyilván jobb, de arra jutottam, hogy nekem annyira nem fontos
+az is igaz, hogy én mostanában nem AA játékokkal játszom a leginkább, de egy Elden Ring, W40K vagy Callistoban nem tartottam fontosnak az RT-t -
wolfman
veterán
Mondjuk a világ talánlegtöbbet érő techcége képes saját kedve szerint torzítani is a piacot bizonyos (magas) szintig. Sajnos majdhogynem monopol helyzetben van nVidia, szerencsétlen AMD is lohol utánuk (mondjuk remélem nem sokáig lesz ez így). Majd kitalálnak egy olyan számítási faszsaágot, ami nekik faszán megy a kártyáikkal, lefizetik a nagy fejlesztő cégeket, aztán profit. Nem az első eset lenne.
PhisX is egy irdatlan innovatív dolog volt. Le akarták tolni mindenkinek a torkán. Aztán a BL3 óta sztem nem is volt játék, amiben benne lenne. Egyik játékról a másikba ment alevesbe. De ők diktálták... -
hapakj
őstag
Hát én egy cégből se nézem ki, hogy megbecsülnének bárkit is. Régebben a játékosokból volt a haszon, most meg más területekből. Amúgy én ezt a pofátlanságot se nagyon érzem, amikor egy középkategóriás kártyával szépen el lehet lenne 1440p 60FPS-el. 10 éve is kellett ennyit adni a kártyáért hasonló eredményekért, ha hozzávesszük azt is hogy akkoriban a forint is jobban ált.
Mai több százezres csúcskártyák meg tényleg 4K 144Fps kategória.
-
hapakj
őstag
Hát szerintem itt az is közre játszik hogy kellett nekem 1080 Ti-t venni
Szóval középkategóriás alkatrészeket simán rugalmasabban cserélhet az ember. Illetve technikai oka nincs a VGA cserének most se. Táp is kiszolgálná, s mivel több játékban GPU limites vagyok, bőven látszana hatása is.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kurta9999 #75 üzenetére
A kapitalista világ üzlet. USAban, Kínában, EUban... Jensen amikor azt mondja, hogy annyit dolgoznak, hogy már "fáj" annak az egyik fő oka a pénz/üzlet. Annak az elképesztő fejlődésnek ami végbement az elmúlt ~200évben is ez a fő mozgatórugója.
Gyártási ár alatt nem szokás termékeket értékesíteni akkor sem ha nem veszik.
-
kurta9999
tag
Ezek sose becsülték a játékosokat, ez üzlet. Akkor nem tudták volna ilyen áron eladni a terméket, most pedig valószinű igen - mivel ha a kutya se venné, levinnék az árát.
Azt sem érdemes elfelejteni, hogy átlagfizetés ausztriában bruttó évi 50ezer €, jobb helyeken kapsz 70-et is és ez csak ausztria. Nem a kis kelet európához árazzák ezeket. -
hevepapa
senior tag
Az Intel eleve a középkategóriát célozza. Van ebbe ráció, mert ha belegondolsz: a "komolyabb gamer" réteg elég szűk sáv. Ha a driverek is jók lesznek akkor talán van esélyük egy erős pozícióra a megfizethető középkategória sávban, mert régebben azért az intel VGA driver elég rossz hírű volt - okkal.
-
Cassi
őstag
Az Intel a középkategória alján játszik egyelőre, a "komolyabb" gamerek nem érik be a B580-nal.
Az a helyzet, hogy az Nvidia nagyon elhúzott, a DLSS 4 is jól sikerült az eddigi tesztek szerint. Ha folytatódik a Radeon visszaesése, előbb-utóbb kiléphetnek a diszkrét videokártyák piacáról. -
hevepapa
senior tag
-
BaJaZo
aktív tag
Azért régebben jobban megbecsülték a játékosokat. A bányász örület alatt lettek pofátlanok, a MI őrület még rá tett egy lapáttal. A bányászat a múlté, most meg kiderült, hogy a MI se nő az égig... A tech szektorban gyorsan meg tudnak változni a dolgok. Az Intelnél tudnának erről mesélni.
[link] -
BaJaZo
aktív tag
[link]
Jelenleg már 17%-ot esett az Nvidia napon belül,ami brutális, nagyon ritkán történik ilyen. A piac azt árazza, hogy töredékét tudják majd eladni a MI chipeknek. Szintén enyit esett a TSMC, az AMD kevesebbet. Legalább a TSMC-nél majd lehet sokkal több GDDR7 memóriát gyártani.
Úgyhogy az Nvidia várhatóan megint egy közepes cég lesz, és talán nagyobb figyelmet fordit a videókártyákra. -
tlac
nagyúr
5070 Ti-ra cserélném, hogy tényleg legyen előrelépés, de ahhoz meg a gép többi része lenne kevés (intel 7700K)
sokkal jobban számít a jó videokártya, mint a cpu
6900xt-t hajtottam 4k-ban egy időben 4790k-val is és nem volt olyan rossz
nyugodtan meglépheted először a kártyacserét, aztán látni fogod, hogy a többi ráér -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
#90868690 #59 üzenetére
Vegyetek sokat. Mondták a gyártók, hogy minél többet vesztek, annál olcsóbbak lesznek. Ez most tényleg így van, de ennek az ellentéte is igaz most. Az a lényeg, hogy muszáj nagy mennyiségben gyártani a memóriát, hogy az olcsó legyen, ehhez viszont sok rendelés kell, a sok rendeléshez pedig sok vásárló. Amíg kevés vásárló van, addig kevés a rendelés, és addig a memóriagyártók sem fognak új gyártósorokat kiépíteni, és ezt leginkább azért teszik, hogy magasan tartsák a memória árát, hiszen kevés gyártósorral nem futnak túltermelésbe. Attól se kell félniük, hogy más memóriát fognak majd használni a megrendelők, mert az új GeForce-ok csak GDDR7-et támogatnak.
-
törölt tag
válasz
Geri Bátyó #56 üzenetére
Miért a 4060Ti-n gddr7 ram van?
-
hapakj
őstag
Nekem 1080 Ti-van és 1440p-ben használom. Az a vicces hamarabb fulladt ki tudásban mint teljesítményben. Az Indiana Jones meg Doom The Dark Ages már nem fog rajta menni
5070 Ti-ra cserélném, hogy tényleg legyen előrelépés, de ahhoz meg a gép többi része lenne kevés (intel 7700K)
-
Megint csak a hazudozás megy. Még ha el is hisszük, hogy csak a memória 1000$, ez szerintük több nagyságrenddel drágább, tehát legalább 100-szoros az ára. Szóval akkor a 4060Ti 8 és 16GB-os változata kötött miért is van 40-50K árkülönbség?
-
boxmaci
tag
Tehát vegyetek Áemdít!
-
xtremist
őstag
A közgazdaságtanban ez a szabály a korlátlanul előállítható gazdasági javakra érvényes, amiknek a termelési mennyisége a kereslethez szabadon igazodik, termelési erőforrások és technikai kötöttségek nem korlátozzák a kereslet volumene alá. Ez egy jól elkülöníthető kategória, és a VGA nem tartozik bele. Ezen kívül a kibocsájtási mennyiség mikromenedzselésével ezeket az egyszerű összefüggéseket szándékosan semmissé teszik ezek a cégek, semmi köze a valós termelési volumenhez.
-
Glaz-dozfhut
őstag
Majd szépen azt érik el, hogy a EVGA-val együtt, kivonul a többi gyártó is. Vergődhetnek maguk a Founders Editionnal, hogy ellássák a világ népeit. (poén)
-
flexxx2
őstag
ki kell ülni
Ha most fordul az nvidia részvény lefele a DeepSeek miatt, akkor az AI mellett több figyelmet szentelnek a gamereknek is, mert jelenleg ez másodlagos piac nekik. -
cucka
addikt
válasz
huskydog17 #46 üzenetére
Igazából a ddr7 csak elterelés.
A cikk arról szól, hogy ezzel a dizájnnal és műszaki paraméterekkel a gyártók nem tudják tartani az nvidia által megadott msrp árazást. Nem csak a high end kártyáknál (amik valóban drágák szoktak lenni), hanem egyiknél sem.
Te is említed az msi ventus-t, ami a legolcsóbb, belépő kategóriába szánt kártya, az is 10%-al az msrp ár fölött van.Rá lehet fogni a ddr7 árakra, rá lehet fogni arra, hogy mennyiért veszik az nvidiától a gpu-t, vagy arra is, hogy a 2.5 kilós hűtőborda sokba kerül, tök mindegy, a lényeg, hogy nem jön ki a matek.
A hírérték benne az, hogy ez régen nem így volt, 20-as, 30-as szériánál nem volt ilyen gond.
-
hapakj
őstag
válasz
huskydog17 #46 üzenetére
én szerintem értem a cikket: nvidia bad, amd good
-
huskydog17
addikt
Nagyon érdekes és számomra teljesen érthetelten, hogy miért kell a cikkben külön kiemelni az ASUS csúcs kártyáját. A custom design-ok esetében a csúcs termék mindig brutál feláras volt, mindig. Mi ebben a meglepő? Az ASUS alapból nagyon felárral adja termékeit, mint a többi AIB partner, ráadásul az Astral a csúcs termékük.
Emlékszik még valaki az ASUS ROG ARES 3 kártyára? Az egy custom design volt a Radeon 295 X2-höz. Ott a hivatalos 1400 dolláros MSRP helyett 2000 és 2500 dollár között ment, de nem emlékszem, hogy akkor is a GDDR memóriákra volt fogva az árazás.Nem ártott volna akkor már rögtön mellé vagy alá leírni azt is, hogy természetesen lesznek jóval olcsóbb változatok is, mint például az MSI Ventus 2200 dolcsival jön. (link, link)
Az RTX 5080-nál szintén kb. 10-15%-os felárral fognak jönni az olcsóbb változatok.
Ha figyelembe vesszük, hogy a custom design-ok sokkal nagyobbak, a nagyobb hűtő miatt több alkatrészt, több fémet és több elektronikai alkatrészt használnak, valamint esetenként valószínűleg bonyolultabb, azaz drágább NYÁK-ot, továbbá szintén figyelembe vesszük, hogy induláskor nagyon kevés darabszám lesz elérhető, akkor ezek az árak nem tűnnek eget rengetően magasnak és főleg nem látok okot arra, hogy kizárólag a GDDR memóriákra fogjuk a 10-15%-os felárat. Szerintem sokkal-sokkal valószínűbb, hogy az a többletár a nagyobb hűtésre megy el, illetve ahogy írtam is esetenként drágább NYÁK-ra, továbbá a szűkös raktárkészlet miatt.
Még egy érdekesség:
Az MSI Suprim az 5090-nél kb. ugyanakkora, mint az ASUS Astral, csakhogy sokkal hatékonyabb, sokkal jobban hűt, halkabb és ezt 400 dollárral kevesebbért, a Suprim 2400 dolcsi. Ez egy csúcs prémium custom design, ami 200 dolcsival több, mint az alapváltozat és nem 600 dolcsival.
Ha viszont mindenképp ASUS-nál akarunk maradni, akkor nekik is lesz olcsóbb változatuk, ami a TUF lesz $2449.99-ért. Igaz ennyiért az MSI-től megkapjuk a csúcsterméket, de hát ASUS már csak ilyen.Ezen felül a cikk szerint az NV által megadott MSRP áron az AIB partnerek csak veszteségesen tudnák eladni a termékeket. Ez azt jelentené, hogy az FE verzión rendkívül minimális profit lenne, talán pár dollár, ami lássuk be az NV esetében teljesen kizárt, lehetetlen.
-
PeetShelby
csendes tag
Bőven van nyereségük, mindegyik tipuson, blackberry mobiltelefonok gyártásában voltam sok sok évig, mindig megmosolyogtatott mikor nagy nevű szaklapok kiszámolták, hogy mennyibe kerülhetett egy éppen aktuális csúcsmodell gyártása úgy hogy fogták és összeadták az alkatrészek árait, amit ugye ők látnak... És a végén az jött ki, hogy jaj de sajnálni kell a samsungot hogy az x-y modeljét enyibe kerül előállítani, és alig tesznek rá hasznot úgy árulják, sőt néha még veszteséges is... Csak akik ezeket írják azt nem tudják, vagy inkább nem akarták, hogy az emberek tudják, mikor wgy óriási vállalat, rendel alkatrészt egy beszallítótol nem azok az árak játszanak, mint amit a kozemberek látnak... És ott is ha vanegy alkatrész ami 1 dollár, de a cég rendel belőle 10 millió darabot, már csak 10-15cent ugyan az az alkatrész.... A blackberry Porsche dizájnos készüléket amit ha egyáltalán lehetett kapni, 500 000Ft-ért árulták, miközben 55 ezer volt legyártani mindenestől... A Blackberry Bold 9900 készülék 180 000Ft volt, itt készült A helyi gyárban 36 000 volt előállítani mindenestől...
Szóval azért is annyi az 5070 mert a 4070 super kartyátol nem lesz erősebb nyers erőben... Semmi más oka ninxmcs ennek, nem hiába hasonlitottak az 5070-et a sima 4070-hez... -
HantekDSO
tag
válasz
antikomcsi #43 üzenetére
Ha valamit el tudok adni 1000 kavicsért, miért adnám olcsóbban, ha senki más nem képes azt a valamit gyártani? Ehhez nem kell közgazdásznak lenni. elég a józan ész!
-
hapakj
őstag
A gondot minden érintett szerint a GDDR7 memória jelenti, amely jelenleg több nagyságrenddel drágább a GDDR6-nál.
- több nagyságrend?Ez azt jelenti, hogy minimum 100x drágább, amit azért kétlek
-
Cassi
őstag
válasz
PeetShelby #31 üzenetére
> az 5070 is 50 dollárral alacsonyabb msrp árral jön
Ezt alighanem annak köszönhetjük, hogy az AMD most már csak a középkategóriáig versenyez. Minthogy kénytelenek az 5070 alá árazni a terméküket, így sikerül visszatolni a nyereségüket a 0 környékére. Ügyes. -
hevepapa
senior tag
Kövezzetek meg nyugodtan, de én úgy vagyok vele, hogy jó nekem FHD felbontásban a 8 GB-s GTX 1080-asom. Pár éves AAA-s játékok mennek rajta 80-100 fps-sel High/Ultra grafikával Win10 alatt. Lehet, hogy fillérbaszó vagyok, de semmi kedvem kiadni 7 számjegyű összeget a gép upgrade-re. Mert akkor kéne egy új... komplett minden - még monitor is. Persze tudom, hogy itt mindenki 8K-ban vág és renderel videókat és közben 4K-ban játszik hiperultra grafikával amit streameli is 4K-ban - de én már csak ilyen csóró földhözragadt marha vagyok...
-
Cassi
őstag
Jaj az OEM-ek, sirassuk meg szegény árvákat, kénytelenek lesznek 300 dollárral megfejelni a 2000 dolláros vérforraló MSRP-t is. Múlt héten megint volt egy földrengés, meg sáskajárás várható.
-
Kappantyú
kezdő
Most meg mit sipákoltok, hogy drága az 5090?
Pontosan négy éve is megvettétek ezt, pedig akkor egy milla annyit ért mint most kettő...
Akkor meg? Mit nyafogtok itt... tessék azonnal a kosárba tenni és klikk a megrendel gombra!
Jajjjjjj.......most mit csóróztok??? Csak egy nagy nulla vagy, ha nem 5090-en tolod a S.T.A.L.K.E.R. 2-őt!!!
-
icon
senior tag
Hmmm... ezek már megint fordítva ülnek a lovon, miközben degeszre tömték a zsebeiket... akkor lenne több vevője a kártyáknak, ha olcsóbb lenne... egy mezei RTX 4060 vásárlásánál is szívtam a fogam, mert amúgy még csak középkategória sem a mostani 130000+ Ft árfekvésben... (az egy másik kérdés, hogy az ereje nekem a fullHD-n bőven jó). Az ordas nagy kapzsiság az oka a magas árazásnak... meg az emberi hülyeségé.
-
bitblueduck
senior tag
A gyártók igyekeznek majd javítani a helyzeten, de ehhez jelentős vásárlóbázis is kell majd a piacon.
-
válasz
PeetShelby #31 üzenetére
Köszönöm, hogy végre valaki leírta amit pedzegettem feljebb.
Senki nem ad el az Nvidiánál több dedikált GDDR rammal szerelt gyorsítót, nekik csinálják az új memóra szabványokat főleg,nem másnak.
AZ AIB parnerek kártyái pedig mindíg jóval drágbbak voltak, nem is tudom volt e valaha 4090 MSRP áron pl az Asusnál vagy az MSI -nél. Általában Palit és Inno3D szoktak adni MSRP áron nagy kártyákat de ők is csak egy egy típust. -
PeetShelby
csendes tag
Csak megjegyezném, hogy az 5080 pont annyiba kerül mint a 4080 super, sőt a sima 4080 200 dollárral tobb volt, az 5070Ti 50 dollárral kevesebb msrp-vel jön mint a 4070ti ami csak 12GB VRAM-al érkezett, és az 5070 is 50 dollárral alacsonyabb msrp árral jön mint az eredeti 4070 jött anno... Szóval megint egy cikk, hogy hamis információkkal tömjük a fejeket... Azért is olyan drága itthon mert ugye 2024 február óta ismét 36Ft-al roszabb a forint az Euró-hoz képest, és a majd mesterségesen visszatartott gyártás miatt keletkező hiány, ami megjobban feldobja az árát... Aztán aki nem követi rendszeresen a pc hardverek világát, az be is veszi wzt a gddr7-es memoriák miatt drágábbak a gpu-k szöveget...
-
i2k
őstag
"A GDDR7 memóriák okozzák az új GeForce-ok magas árazását"
kijavítom:
"A vásárlók okozzák az új GeForce-ok magas árazását"
-
BaJaZo
aktív tag
Nem értem, az Nvidia nem volt tisztában a a GDDR7 árával, amikor kiszámolta az MSRP árakat? Vagy tisztában volt, csak alábecsülte a gyártók profitéhségét?
-
szasanyi
félisten
De ezt csak azért teheik meg mert így is megveszik. Mint az X3D CPU-k esetében volt, többen sirtak azért mer nincs mint azért, mert 1,5x annyiba került mint ami indokolt volt.
Szóval méltatlankodhatunk, de az igazság sajnos... a többség számára legalábbis, akiknek több eszük és/vagy kevesebb pénzük van. -
gézu
őstag
Zanzásítva a kialakult helyzetet: a kis bőrkabátos megint túljárt az eszünkön.
-
tibaimp
nagyúr
Valamire rá kell fogni, hogy miért drága, most épp a memória miatt, valójában meg azért, mert kb. annyiért adja az nv kártyáit, amennyiért nem szégyelli....
-
Joshi
titán
Ne picsogjatok, semmit se kötelező megvenni. Ja de.
-
podtibi
senior tag
Mennyivel is jobb a gddr7? 20-30% al? Ezért fizessünk sokkal többet? Egyáltalán az a plusz teljesítmény, amire az 50xx es széria képes, mennyiben függ a gddr7 től?
-
Predatorr
őstag
„Én azt is elhittem, hogy mindkét Eiffel-torony gumiból!” (P.B.)
szasanyi: Ehhez képest az 5080 egy túljajtásnyival (5-10%)erősebb csak a 4080-nál. persze a 200e-es telefont is megveszik 800e-ért, hogy legyen. Tekintsük kompenzációs árnak.
-
szasanyi
félisten
Bennem mindig viszatetszést keltett amikor a megjelenő térmékhez (árához, teljesítményéhez) gyártó magyarázot kellett fűzni. Ami mindig azt jelentette, hogy egy vagy több dolog sem úgy alakult mint az várható voltt, amin utólag próbálnak szépíteni ilyen módon.
Bár számomr teljesen érdektelen az 5090 és az árazása, de valszeg ez várható a generáció többi tagjára is. De még ennél is jobban "tesztett" a cikk ezen mondta:
"Ugyanakkor a cégek szerint nagyjából 5-7 hónap múlva már javulhat a helyzet, de az érintettek fontosnak tartják azt is, hogy legyen megfelelő kereslet a GeForce RTX 50 sorozatra..." - ez nyers fordításban annyi tesz, hogy csak vegyétek hülyék azt majd később talán adjuk olcsóbban is. -
HantekDSO
tag
Én megelégednék azzal is, ha maradt volna a GDDR6X, viszont abból 64GB lenne benne!
-
wolfman
veterán
'A gyártók igyekeznek majd javítani a helyzeten, de ehhez jelentős vásárlóbázis is kell majd a piacon.'
Nem lesz olcsó, de ti p@.@sztok csak vegyétek, mert ez ilyen, ezt kell szeretni! Ha majd megszedtük magunkat, majd fogunk tudni kicsit engedni.
-
omfgk
veterán
1000 dollárnyi 32GB GDDR7 és ezzel azt sikerült elérni ,hogy egy 4090Ti lett az 5090?
Pff. Csodás jól ki lett ez találva.Ugye az ára szar, kb annyival lett gyorsabb mint amennyivel drágább, de akkor ezek szerint az MSRP is álom marad és emellett még fogyasztásban sincs előrelépés.
Mert 25-30%-al többet is fogyaszt közben.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Elég memória van. A gondot az jelenti, hogy a GDDR7 ára miatt egyszerűen az egyes RTX 5090-eket nem is lehet eladni 1999 dollárért, mert drágább előállítani, mint amennyi az irányár. És ezt nem egy gyártó mondta, hogy csak a szükséges memória négy számjegyű összeg BOM-ban, vagyis 1000 dollár felett van az 5090 GDDR7 konfigurációja. Azt nem tudni, hogy konkrétan mennyi. Tehát itt egyértelműen azt mondják a gyártók, hogy a memória a gond.
Az egyik gyártó szerint a Google keresési eredmények full marhaságot írnak. Örülnének, ha csak ennyi lenne a ram.
-
omfgk
veterán
Helyesen úgy kellett volna szólnia a cikknek, hogy a kevés GDDR7 miatt, kevés lesz a kártya és a kártyahiány az ami miatt kilőnek az árak.
Ami nem ugyanaz mint az ,hogy a GDDR7 árak miatt...
A GDDR7 árak miatt vesz meg mindent az Nvidia, gondolom ekkor már egyáltalán nem akkora összegekért, amiket lehet guglizni, hanem jóval olcsóbban és akkor emiatt hiány lesz.
-
5-7 hónap
Ahhoz, hogy értelmes ütemben vigyék a kártyákat el kell felejteni ezeket a horror árcédulákat vagy majd lassan ezek is az apple vision pro sorsára jutnak...
-
omfgk
veterán
amely jelenleg több nagyságrenddel drágább a GDDR6-nál
Ez az én olvasatomban akkor legalább 100x-et jelent.
De látom másnak is feltűnt.
Mondjuk a GDDR6X ára hol volt?
Mintha a 4090-nél is az egész 24GB-ra kevesebb mint 100 dolcsit írtak volna.Igen, pár guglizás után, ilyen számok jönnek szembe. 8GB, 30 dollár és társai. GDDR6X.
-
freeapro
senior tag
-
plömplöm
őstag
"több nagyságrenddel"? azaz minimum százszor annyiba kerül, de lehet, hogy ezerszer, vagy tízezerszer annyiba?
itt azt írja az ai, hogy "20-30% higher"
-
Ez a memóriától függetlenül mindíg így volt ,hogy voltak kártyák az MSRP ár fölött akár 20- 40 % kal semmi újdonság nincs ebben.
A GDDR6X is drága volt és a GDDR5X is de a GDDR6 os kártyák közül sem lesz az összes MSRP áron ettől függetlenül. Az Asus a 9070 XT nél is 30 % felárral fog menni.,... -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem, a GDDR6-ot a GDDR7 magas ára nem érinti. A kisebb GeForce-ok valószínűleg emiatt maradnak is a GDDR6-nál.
A GDDR7 árát majd az határozza meg a jövőben, hogy mennyire gyorsan veszik meg a userek ezeket az újabb GDDR7-es kártyákat. Ha gyorsan, akkor az le fogja vinni az árat. Ha lassan, akkor lassan fog majd a GDDR7 ára is csökkenni, mert nem lesz értelme a memóriagyártóknak nagy kapacitással gyártani ezt a memóriafajtát.
-
Hihetetlen hogy egy még nem kapható újdonság az MSRP árnál 20 -40 % kal magasabb áron megy. ilyen nem lesz a GDDR6.-os kártyákkal ezek szerint....
-
haxiboy
veterán
Milyen jó fej az Nvidia hogy lefoglalja a gyártókapacitást a partnerek elől
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 34WR55QK-B - 34" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - FreeSync Premium - HDR 10 - USB Type-C 65W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest