Xiaomi Redmi 4X - Mi-ért hagytál el engem?

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Bone123 | 2017-05-22 09:00

A gyártó nem akart a Redmi 4A-nak konkurenciát állítani. A 4X ehelyett RAM-ban, processzormagban, biometrikus védelemben és üzemidőben több – pont annyival, amennyivel drágább.

Külső, kijelző, csomagolás

A minap azzal zártam a Xiaomi Redmi Note 4 tesztben soraimat, miszerint 60 ezer forintért nehéz jobb phabletet találni a magyar piacon, a Redmi 4A konklúziója pár héttel korábban pedig az volt, hogy 5 hüvelyken, 40 ezer forint alatt nincs nagyon párja annak a telefonnak. Nos, a Redmi 4X-et tartom a kezemben, és pár nap használat után kijelenthetem: ennek is lesz szép számú vásárlója, ugyanis a Xiaomi megtalálta a rést a piacon. Méretben a 4A-hoz áll közelebb, fémházával és 50 ezer forintos árával viszont inkább a méretesebb testvérhez

Feketébe bújt a Redmi sorozat egyik legifjabb tagja, a 4X, de vannak más színvariációk is
Feketébe bújt a Redmi sorozat egyik legifjabb tagja, a 4X, de vannak más színvariációk is [+]

Az a telefon ugyanis nem csak a minőségi anyaghasználatot, a bőséges RAM-ot és ROM-ot vagy a nyolc darab processzormagot dobta be a közösbe, hanem az ujjlenyomat-olvasót és a gigászi telepet is. Így tulajdonképpen a Redmi 4X és a Note 4 két variáció egy középkategóriás témára, versenyképesen összeválogatott hardverrel, fejlett szoftverrel és megbízható tulajdonságokkal – két méretben.

Majdnem ikrek: a Redmi 4X (balra) a Redmi Note 4 társaságában
Majdnem ikrek: a Redmi 4X (balra) a Redmi Note 4 társaságában [+]

Az egygenerációs hovatartozást a képen látható páros le se tagadhatná: az EuStocktól feketében idevándorolt 4X ugyanúgy kerekdedebb csiszolást kapott az előlapi védőüveg szélein, mint a Note 4 és karakteresebb éleket az oldalak és a hátlap találkozásánál. Az ívelt sarkakkal, a 139,24 x 69,96 x 8,65 milliméteres kiterjedéssel és 150 grammos tömeggel ugyanakkor egyértelműen a kisebbik Redmi fogása a jobb, még ha eleganciában a helyzet döntetlenre is sikeredett.


[+]

Sajnos az is közös a fém (és két sávban, alul-felül némileg műanyag) kivitelben, hogy tapadásról legfeljebb átvitt értelemben lehet beszélni: a 4X csúszós, de legalább nem igényel fogásváltást az egykezes használathoz. A bal oldali micro/nanoSIM vagy microSIM/microSD tálca megnyitása SIM tűt viszont igen, ez az európai típusú töltőfejjel és kábellel, illetve a leírásokkal kényelmesen helyet is foglal a hófehér termékdobozban. A mobil jobb oldalán, pont jó helyen van a bekapcsoló és a hangerőszabályzó, ezeket működtetni is kényelmes.


[+]

Alulra mehet a microUSB kábel, felülre a füles. Az előbbinek a monó hangszóró és egy mikrofon, az utóbbinak az infra és szintén egy mikrofon a társasága. A hátoldalon a 13 megapixeles kamerát és a ledes villanót a bal felső sarokban érdemes keresni, de komolyan mondom, egy fél centit mintha ezen a modellen is feljebb csúszott volna az ujjlenyomat-olvasó a tökéletesen kényelmeshez képest, mondom ezt férfikézzel. Azért így is kitapintható, és mint mindig, remekül használható. A Mi felirat kicsit lejjebb rejtőzködik a feketében tényleg szemrevaló burkolaton, amely az illesztések oldaláról sem hibázik, viszont a 4100 mAh-s telepet elzárja a kezek elől. Talán annyiból lehet a 4X-en fogást találni (még mindig átvitt értelemben), hogy a fémburkolat elég vékonyka egy OnePlus 3T vagy HTC 10-féle, masszív szerkezettel összevetve, viszont nem is húzza le zsebet.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Xiaomi Redmi 4X Meizu M5 Xiaomi Redmi 3s Vernee Thor
Képátló 5,0 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 493 nit 412 nit 454 nit 432 nit
Fehér fényerő (min.) 1,1 nit 12 nit 1,0 nit 20 nit
Fekete fényerő 0,48 nit 0,44 nit 0,41 nit 0,20 nit
Kontrasztarány 1026:1 937:1 1107:1 2160:1
Színhőmérséklet 7506 / 6778 K 7839 K + kézi 8356 K + kézi 8535 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A megjelenítő a Redmi 3s után maradt 5 hüvelyken, IPS technológiával és 720 x 1280 pixeles felbontással, ami vállalható, bár semmiképpen sem tűéles. A fényerő napfény alatt elegendő (bár a fényvisszaverés miatt hátrányban van egy jobb AMOLED panelhez képest), a színek eléggé élénkek és természetesebb kalibráció is választható a menüből az enyhén kékesnél. Leginkább a betekintési szögekben érezni a kategóriahatárokat: oldalról rápillantva jóval kevesebb fény áramlik az ember szemébe. Az érintési érzékenység remek a képernyőn és az alatta elhelyezkedő kezelőgombok esetében is. Csak az a kár, hogy az utóbbi csoport nem kapott háttérvilágítást, egyedül az értesítési LED pislákol errefelé. Felül még fénymérő, közelségérzékelő, 5 megapixeles kamera és beszélgetési hangszóró van.

Hardver és MIUI 8.2

A Redmi 4A a négymagos Snapdragon 425-öt, a Redmi 3s a nyolcmagos Snapdragon 430-at, a Redmi 4X pedig a Snapdragon 435-öt kapta meg. Bár a számozás kúszik felfelé, mint a hőmérő higanyszála, a Snapdragon 435 lényegében ugyanaz, mint a 430 (8 x 1,4 GHz Cortex-A53, Adreno 505 IGP), csak modernebb hálózati támogatással. Így aztán a 720p megjelenítő meghajtása pont annyira fürge, mint a 3s-é, nincsenek a MIUI 8-as felületen dadogások és böngészéskor is csak a vaskosabb honlapon görgetve döccen meg a rendszer. Az igazi előnyt a 4A-val szemben az alkalmazáskezelésen túl a 3D-s játékoknál tapasztalni: ha nem is hibátlanul, de élvezhető képfrissítéssel futnak el még a Real Racing 3-féle címek is, komolyabb melegedés nélkül. A tároló viszont messze van az UFS-féle, drágább modellek teljesítményétől, és a fájlrendszer is ext4-es az F2FS helyett.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Xiaomi Redmi 4X Xiaomi Redmi 3s Meizu M5 ZTE Axon 7 Mini
Rendszerchip Snapdragon 435 Snapdragon 430 MediaTek MT6750 Snapdragon 617
AnTuTu Benchmark 6.x 43812 pont 43173 pont 40898 pont 46427 pont
Vellamo Browser 2393 pont 2565 pont 2079 pont 2644 pont
Vellamo Metal 1273 pont 1168 pont 1071 pont 1195 pont
Geekbench 4 (single/multi) 678 / 2086 pont 638 / 1834 pont 598 / 2174 pont 703 / 2016 pont
GFXBench Man. onscreen 14 fps 14 fps 10 fps 6,3 fps
GFXBench Man. offscreen 7,1 fps 7,1 fps 5,2 fps 6,4 fps
GFXBench T-Rex onscreen 26 fps 26 fps 21 fps 16 fps
GFXBench T-Rex offscreen 16 fps 16 fps 13 fps 16 fps


[+]

Az egészséges hardverkörnyezethez jól passzol a 3 gigabájt RAM és a 32 GB ROM (25 GB felhasználható, 128 GB-os microSD kártyával bővíthető), úgyhogy ennyiért továbbra is elégedetten lehet csettinteni, és még a B20-as LTE sávról sem kell lemondani. A gyártói felület szintén odarakja magát: a friss és gyakran frissülő MIUI 8.2.1.0 globális változata mellé komplett magyarítás és teljes Google-integráció jár. Inkább a 6.0.1-es Android főverzió az, amiért egy fekete pontot odarajzolunk a sok piros mellé. Az alapvető ikonkészlet egyébként elég unalmas, ráadásul minden alkalmazásindító és widget a főoldalak valamelyikén helyezkedik el. A 4 x 5-ös ikonkiosztás 5”-en viszont sokkal jobb, mint 5,5”-ön. Ráadásul, ahogy a Note 4 esetében, itt is témát lehet váltani, az Android N és több másik pedig felkínálja a klasszikus menüt és az 5 x 5-ös kiosztást, két ujj lehúzásával a kezdőoldalon.


[+]

Kérhető egyébként egy második asztalnak nevezett, amolyan vendég üzemmód, egyszerű kezdőképernyő, plusz egyes alkalmazásokba több fiókkal is be lehet jelentkezni (ezt klónozásnak hívja a Xiaomi). Ahogy az alternatív asztalt, úgy az alkalmazásokat is zárolni lehet védelemmel, és remekül működik az érintésalapú biometrikus azonosító a hátlapon. További rendszerfelügyeletet nyújt a Biztonság, ahol az adatforgalom, a víruskeresés, az engedélykezelés, valamint az akkumulátor, a tároló és a memória opciói testreszabhatók.


[+]

Az egyesített értesítési- és kapcsolópanelen a notik mellett alapból négy ikon és a fényerőszabályzó jelenik meg, lejjebb gördítve további nyolc, átvariálható kapcsoló. A gesztusvezérlés oldaláról ott a duplakoppos felébresztés, a kezdőképernyő gombról oldalra húzással aktiválható egykezes mód (aligha lesz rá szükség), plusz a zárképernyő akkor is felvillantható az ujjlenyomat-olvasó megérintésével, ha nincs minta regisztrálva. Ha hozzávesszük a védőüveg oldaláról is lekerekített kivitelt és az életet megkönnyítő szoftverfunkciókat, a Redmi 4X-et tényleg roppant kényelmes kezelni.


[+]

Nem gond a gépelés sem: a SwiftKey a magyar nyelvi támogatást és az ujjhúzós bevitelt megoldja, korrektúrázik, bővíti a szinkronizálható szótárat, szójavaslatokkal áll elő. A virtuális klaviatúra átméretezhető, áthelyezhető, kérésre a nyilakat és számokat is megjeleníti, ráadásul még témázható is. Úgyszintén kellemes a böngészés a korrekt karakterrajzolatú megjelenítőn. A miuis extra opciója az éjszakai olvasási mód, míg a Chrome inkognitó böngészést és teljes Google-szinkronizálást nyújt.


[+]

A telefonkönyv gond nélkül behívja az online fiókok, a SIM-ek és a telefon névjegyeit, különféle szűrési és csoportosítási szabályokkal. A tárcsázóban opció a gyorskeresés. Az eszközpark is szépszámú: van időjárás, QR-szkenner, számológép, óra, hangrögzítő, iránytű, fájlkezelő, naptár és jegyzetelő. A Xiaomi a MIUI Fórum appot, a felhasználói visszajelzést és a Mi Fiókkezelőt mellékelte még, plusz felkerült a Facebook is. Végezetül nem maradhatott le az infra, amely bár nem programozható, sok ezer otthoni szerkezet távirányítójához van sablon, hogy a telefonnal lehessen a megfelelő elektronikus eszközöket kezelni. Nem semmi, 50 ezer forintért.

Kamerák, multimédia

Ahogy a Redmi 3s és a Note 4, a Redmi 4X is 13 megapixeles kamerát kapott PD-autofókusszal, igaz, itt egyetlen LED villanó pislákol közepes fényerővel, az f/2-es rekeszértékű lencse látószöge pedig meglehetősen szűkös. A MIUI szoftver változatlan: érdemes az ismerkedést mindjárt a képminőség átállításával kezdeni normálisról kiválóra, ezt a kört egyébként a Xiaomi kispórolhatta volna. A keresőn elérhető érintőfókusz, ezt követően lehet az expozícióval babrálni. Kérhetők rácsvonalak, nagydinamikájú HDR képek, panoráma, esti felvételek, arcszépítés és pár effekt. Önkioldó, hangvezérlés, vízszintezés, QR-kód olvasás úgyszintén van, plusz a MIUI szoftver sajátossága, hogy az 5 megapixeles szelfiknél a kamerába meredő illető nemére és életkorára is tipp érkezik – hát köszönöm, nem vagyok még 43 éves, bár ítélje meg mindenki maga. A kézi beállítások közt a fénymérés, az érzékenység és a fehéregyensúly állítható. Komolyabb opciók, mint záridő állítás vagy DNG RAW mentés nincs.


[+]

Az a helyzet, hogy a Note 4-gyel összevetve a 4X jobb nappali képeket lő, ami leginkább vonalélességben mutatkozik meg, a fehéregyensúly és a dinamika itt is, ott is elfogadható. Ez a Redmi is él a zajmentesítés és szoftveres élesítés eszközével, csak kevésbé látványosan. Igaz, a széleken már nem annyira szép a lencserajzolat, mint középen. Nagy kontrasztok esetében jól jön a HDR mód, ami kissé lomha, de nagyjából jól kompenzál. A makrókra sok részlet jut, noha az érintőfókuszra szükség lehet, mert élesítésben és fénymérésben is előfordul hiba. Cserébe a kézzel rásegített végeredmény részletgazdag.


[+]

Este is jobb picivel a helyzet, persze még mindig a középkategória határain belül kell értelmezni a dicséretet. Több próbálkozásból lőhető használható fotó a sötétben, főleg, ha akad némi fényforrás, de azért itt is elég jelentős a részletveszteség, záridő állítás és optikai stabilizálás nem segít be. Ez meglátszik a 1080p-s felvételek esetében is (egy példa). Az átlagosnak mondható képminőség remegősebb az ideálisnál, a fókusz viszont stabil marad, a sztereó hangminőség pedig sokkal kevésbé lett megszűrve, mint a Note 4 felvételein.


[+]

A Zene előadók, mappák, albumok, műfajok és listák szerint rendszerezi a helyben tárolt állományokat, de kedvencek is összehozhatók. A 4X a flac kódolást meghajtja, a wma-t viszont nem. Van még hangszínszabályzó, hangzásjavítás, többféle füleshez passzoló séma, de ezek kikapcsolásával is jófajta hang áramlik ki a 3,5 milliméteres porton. Nem hallható a frekvenciaátvitelben meghajlás, a zaj sem jelentős, bár a részletesség és a hangerő szintjén a csúcskategóriában többet lehet kapni.


[+]

Az FM-rádió füles csatlakoztatásával bírható működésre, a videókat pedig a galéria indítja. Itt két oldalt lehet ujjal állítani a fény- és hangerőt, plusz rendben meghajthatók a H.263, a H.264, a H.265 és a Mpeg4 kódolású fájlok, 1080p-ig. Viszont a DivX, az Xvid, az AC3 hang és a feliratok alternatív lejátszót követelnek, a 4K-s tartalmak pedig alternatív telefont. A monó hangszóró alulra került és közepesen szól, mind hangerő, mind pedig a minőség oldaláról. A bejövő hívást meg lehet a lakás másik végéből is hallani, de az elfogadható minőséghez két lépéssel lejjebb kell venni a maximumból.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Redmi 4X egy micro- és egy nanoSIM-et fogad be dual standby technológiával. Minden hazai LTE sáv támogatott, és elvileg előrelépés történt átviteli rátában, bár azt nem tudjuk, hogy a 300/100 megabites, X8-as LTE szabványt a Redmi 4X is tudja-e. A beszélgetési hangminőség elfogadható, egyik oldalon sem volt panasz. A produktum bár kristálytisztának nem nevezhető, hangerőből jutott elég a zajosabb helyeken is. A Wifi 802.11b/g/n szabványú Directtel és hotspottal, megfelelő érzékenységgel, a Bluetooth 4.2-es HID-del, A2DP-vel és LE-vel, az USB 2.0-s MTP-vel. A földi antennák és routerek mellett a pozíciószerzésben és navigálásban a GPS, a Glonass és a BeiDou műholdcsoportok nyújtanak kezet, a gyorsaságra nem lehet panasz. Van iránytű, infra, giroszkóp és gyorsulásmérő, nincs viszont NFC.


[+]

A kis ház, gigászi telep stratégiája a Xiaominak eddig bevált, és a 4100 mAh-s akkumulátor most is parádézik. 2-3 napos töltési ciklusra simán be lehet rendezkedni 6-8-10 óra képernyőidővel. Nyilván a sok navigáció és játék, valamint a maximális fényerő és 4G böngészés felel leginkább a merülésért. A töltés mintegy három órát vesz igénybe, és bár láttunk már ennél gyorsabbat, aligha akad majd olyan intenzív nap bármilyen használattal, amit a 4X egy ciklussal ne bírna ki. 150 niten 20 óra netezés jön ki egy töltésből, illetve 11,5 óra filmezés.

A Redmi 4X-nek (jobbra) a Xiaomi Mi 6 mellett sem kell szégyenkeznie
A Redmi 4X-nek (jobbra) a Xiaomi Mi 6 mellett sem kell szégyenkeznie [+]

Értékelés: Xiaomi Redmi 4X
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 7,5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 9,5 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Mivel a két elődmodell, a Redmi 3 és a 3s is legalább egy ajánlott plecsnivel távozott szerkesztőségünkből, a Xiaominak hibáznia kellett volna, hogy ez most ne jöjjön össze. Ezt a szívességet a konkurenciának nem tette meg, viszont a recepten nem is nagyon változtatott, inkább csak a külsőt fűszerezte meg kissé. A csúcsmodellekre jellemző az ennyire figyelmes tervezés és elegancia, és bár a fémburkolat vékonyka, plusz nem is vízálló, az illesztések hibátlanok, az egykezes használat pedig a gigászi akkumulátor mellett is garantált. A B20 már múltkor sem hiányzott, sem a nyolcmagos rendszerchip, amely a jófajta 720p-s panel mögé elegendő lóerőt rak. Az ujjlenyomat-olvasó és az infra is teszi a dolgát, egyik sem alapvető az 50 ezer forintos szegmensben, amit a 4X telibe trafál.

Mindehhez ráadásul 3 gigabájt RAM és 32 gigabájtos tároló társul, hogy ezen a fronton se legyen panasz, így az ajánlott plecsni nem kérdés. Inkább az lehet, hogy most miért hiányzik a bélyegzőről a különösen szócska. Nos: tulajdonképpen jobb a 4X tényleg nem lett a 3s-nél, inkább kicsit komfortosabb a használata. Felbukkant ellenben a Redmi 4A, és a 37 ezer forintos vételára a plasztik ház, a kisebb telep és a szerényebb hardver mellett is impozáns, hogy valamekkora belső konkurenciát állítson. Mindazonáltal a 4X annyival tényleg jobb, amennyivel többe kerül, és aki ugyanerre, csak 5,5 hüvelyken és Full HD felbontáson vágyik, annak ott a Note 4, nem vészesen drágábban. A Redmi vonal tehát maradt az ár/érték mutató egyik bajnoka (ott van másiknak a Meizu és passzoló ajánlata), sok hasznos extrával és kevés komoly kompromisszummal. Ez pedig sokaknak éppen megfelelő választás lesz, ha elfogadják: csúcskategóriás teljesítményt azért ne várjunk ennyiért.

Xiaomi Redmi 4X

Bone123

A tesztkészülék az EuStock jóvoltából jutott el hozzánk, köszönjük!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Xiaomi Redmi 4X
Xiaomi Redmi 4X Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 139,24 x 69,96 x 8,65 milliméter
Tömeg 150 gramm
Színvariációk arany, cseresznyepor, fekete
SIM-foglalat 1 x microSIM + 1 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 pixel (294 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív IPS-LCD
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 435
Processzor típusa 1,4 GHz-es, nyolcmagos Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 505
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 32 GB (kb. 25 GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 (?) Mbps
IrDA / Bluetooth van / 4.2 (A2DP, LE)
WiFi 802.11b/g/n, hotspot, Direct
USB microUSB 2.0 (MTP)
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS van (GPS, Glonass, BeiDou)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 6.0.1 (Marshmallow) + MIUI 8.2
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Biztonság, Mi Fiók, Fájlkezelő, jegyzetek, iránytű, zseblámpa, távirányító, Mi Fiók, MIUI Fórum, Facebook, SwiftKey
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, PDAF-autofókusz, LED villanó, f/2.0 optika
Másodlagos kamera 5 megapixel
Videófelvétel 1080p@30fps
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 4100 mAh-s lítium-polimer
Készenléti idő 18 nap (4G)
Beszélgetési idő 36 óra
Zenelejátszási idő 87 óra
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, aktív zajszűrés másodlagos mikrofonnal, MIUI kezelőfelület, fény- és közelségszenzor, infra, ujjlenyomat-olvasó