2018. június 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Xiaomi Redmi 4X - Mi-ért hagytál el engem?

A gyártó nem akart a Redmi 4A-nak konkurenciát állítani. A 4X ehelyett RAM-ban, processzormagban, biometrikus védelemben és üzemidőben több – pont annyival, amennyivel drágább.

Hirdetés

Hardver és MIUI 8.2

A Redmi 4A a négymagos Snapdragon 425-öt, a Redmi 3s a nyolcmagos Snapdragon 430-at, a Redmi 4X pedig a Snapdragon 435-öt kapta meg. Bár a számozás kúszik felfelé, mint a hőmérő higanyszála, a Snapdragon 435 lényegében ugyanaz, mint a 430 (8 x 1,4 GHz Cortex-A53, Adreno 505 IGP), csak modernebb hálózati támogatással. Így aztán a 720p megjelenítő meghajtása pont annyira fürge, mint a 3s-é, nincsenek a MIUI 8-as felületen dadogások és böngészéskor is csak a vaskosabb honlapon görgetve döccen meg a rendszer. Az igazi előnyt a 4A-val szemben az alkalmazáskezelésen túl a 3D-s játékoknál tapasztalni: ha nem is hibátlanul, de élvezhető képfrissítéssel futnak el még a Real Racing 3-féle címek is, komolyabb melegedés nélkül. A tároló viszont messze van az UFS-féle, drágább modellek teljesítményétől, és a fájlrendszer is ext4-es az F2FS helyett.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Xiaomi Redmi 4X Xiaomi Redmi 3s Meizu M5 ZTE Axon 7 Mini
Rendszerchip Snapdragon 435 Snapdragon 430 MediaTek MT6750 Snapdragon 617
AnTuTu Benchmark 6.x 43812 pont 43173 pont 40898 pont 46427 pont
Vellamo Browser 2393 pont 2565 pont 2079 pont 2644 pont
Vellamo Metal 1273 pont 1168 pont 1071 pont 1195 pont
Geekbench 4 (single/multi) 678 / 2086 pont 638 / 1834 pont 598 / 2174 pont 703 / 2016 pont
GFXBench Man. onscreen 14 fps 14 fps 10 fps 6,3 fps
GFXBench Man. offscreen 7,1 fps 7,1 fps 5,2 fps 6,4 fps
GFXBench T-Rex onscreen 26 fps 26 fps 21 fps 16 fps
GFXBench T-Rex offscreen 16 fps 16 fps 13 fps 16 fps


[+]

Az egészséges hardverkörnyezethez jól passzol a 3 gigabájt RAM és a 32 GB ROM (25 GB felhasználható, 128 GB-os microSD kártyával bővíthető), úgyhogy ennyiért továbbra is elégedetten lehet csettinteni, és még a B20-as LTE sávról sem kell lemondani. A gyártói felület szintén odarakja magát: a friss és gyakran frissülő MIUI 8.2.1.0 globális változata mellé komplett magyarítás és teljes Google-integráció jár. Inkább a 6.0.1-es Android főverzió az, amiért egy fekete pontot odarajzolunk a sok piros mellé. Az alapvető ikonkészlet egyébként elég unalmas, ráadásul minden alkalmazásindító és widget a főoldalak valamelyikén helyezkedik el. A 4 x 5-ös ikonkiosztás 5”-en viszont sokkal jobb, mint 5,5”-ön. Ráadásul, ahogy a Note 4 esetében, itt is témát lehet váltani, az Android N és több másik pedig felkínálja a klasszikus menüt és az 5 x 5-ös kiosztást, két ujj lehúzásával a kezdőoldalon.


[+]

Kérhető egyébként egy második asztalnak nevezett, amolyan vendég üzemmód, egyszerű kezdőképernyő, plusz egyes alkalmazásokba több fiókkal is be lehet jelentkezni (ezt klónozásnak hívja a Xiaomi). Ahogy az alternatív asztalt, úgy az alkalmazásokat is zárolni lehet védelemmel, és remekül működik az érintésalapú biometrikus azonosító a hátlapon. További rendszerfelügyeletet nyújt a Biztonság, ahol az adatforgalom, a víruskeresés, az engedélykezelés, valamint az akkumulátor, a tároló és a memória opciói testreszabhatók.


[+]

Az egyesített értesítési- és kapcsolópanelen a notik mellett alapból négy ikon és a fényerőszabályzó jelenik meg, lejjebb gördítve további nyolc, átvariálható kapcsoló. A gesztusvezérlés oldaláról ott a duplakoppos felébresztés, a kezdőképernyő gombról oldalra húzással aktiválható egykezes mód (aligha lesz rá szükség), plusz a zárképernyő akkor is felvillantható az ujjlenyomat-olvasó megérintésével, ha nincs minta regisztrálva. Ha hozzávesszük a védőüveg oldaláról is lekerekített kivitelt és az életet megkönnyítő szoftverfunkciókat, a Redmi 4X-et tényleg roppant kényelmes kezelni.


[+]

Nem gond a gépelés sem: a SwiftKey a magyar nyelvi támogatást és az ujjhúzós bevitelt megoldja, korrektúrázik, bővíti a szinkronizálható szótárat, szójavaslatokkal áll elő. A virtuális klaviatúra átméretezhető, áthelyezhető, kérésre a nyilakat és számokat is megjeleníti, ráadásul még témázható is. Úgyszintén kellemes a böngészés a korrekt karakterrajzolatú megjelenítőn. A miuis extra opciója az éjszakai olvasási mód, míg a Chrome inkognitó böngészést és teljes Google-szinkronizálást nyújt.


[+]

A telefonkönyv gond nélkül behívja az online fiókok, a SIM-ek és a telefon névjegyeit, különféle szűrési és csoportosítási szabályokkal. A tárcsázóban opció a gyorskeresés. Az eszközpark is szépszámú: van időjárás, QR-szkenner, számológép, óra, hangrögzítő, iránytű, fájlkezelő, naptár és jegyzetelő. A Xiaomi a MIUI Fórum appot, a felhasználói visszajelzést és a Mi Fiókkezelőt mellékelte még, plusz felkerült a Facebook is. Végezetül nem maradhatott le az infra, amely bár nem programozható, sok ezer otthoni szerkezet távirányítójához van sablon, hogy a telefonnal lehessen a megfelelő elektronikus eszközöket kezelni. Nem semmi, 50 ezer forintért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

 • Xiaomi Redmi Note 4 - takarék-szövetkezet

  A két kiszerelésben elérhető Redmi Note 4-ből a lóerőben szerényebbet, kitartásban viszont annál sikeresebbet teszteljük. A Xiaomi a Note 3-ra is lapot húzott, és még az ár is kedvezőbb lett.

 • Xiaomi Redmi 4A - ennél nem tudsz jobbat

  Bruttó végfelhasználói árat figyelembe véve is rendkívül olcsó a kínai gyártó új modellje, ráadásul semmilyen komoly kompromisszumot nem kell kötnünk a mindennapi használat közben.

 • Xiaomi Redmi 3s - így lett igazán jó

  Ott nyúltak hozzá, ahol kellett, így már tényleg egy kompromisszumok nélküli, kedvező árú és sokoldalú telefon lett belőle, amely a középkategória egyik ásza.

 • Xiaomi Redmi 3 - szépségbe zárt szörnyeteg

  Mutatós fémház, nyolcmagos rendszerchip, visszafogott méret és kolosszális akkumulátor a középkategória alsó felében – a Xiaomi már megint odapörköl a konkurenciának.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.