Hirdetés

Windows Phone 8 rendszerbemutató

Fényképező, Xbox

A WP7-es modellekhez hasonlóan továbbra is kötelező a dedikált kameragomb, mellyel akár lezárt képernyő mellett is egyből a fényképezőbe ugorhatunk. A kameraszoftver felhasználói felületén néhány apró változást eszközöltek a grafikusok, eltűnt például a digitális zoom, funkciót a jól ismert kétujjas nagyítás mozdulattal varázsolhatjuk elő. A szoftver érintésre fókuszál, az ujjunkat jobbra húzva pedig továbbra is a galériába ugorhatunk. Apropó galéria, a képeket immár alapszinten szerkeszthetjük is, a kivágás és forgatás mellett a Mangóban bevezetett javítás (angolul auto fix) funkció is elérhető. A menüből egy érintéssel átugorhatunk a külső fejlesztésű szerkesztőprogramokba, illetve fel is tölthetjük az elkészült műveket a SkyDrive tárhelybe.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A legfontosabb változást egy aprócska gomb jelenti, a dupla nyilat ábrázoló ikon nagyban kiterjeszti a fényképező funkcionalitását. A fejlesztők számára ugyanis nyitva áll a lehetőség, hogy speciális, a kameraszoftverbe beépülő programokat készítsenek. A fényképalkalmazás névre hallgató szoftverek hozzáférnek a kamera képéhez, módosíthatják azt különféle lencsékkel és egyéb algoritmusokkal (á la Instagram). Egyelőre sajnos mindössze kettő ilyen jellegű appot szerezhetünk be; remélhetőleg hamarosan bővül majd a lista.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

Az Xbox szolgáltatásokat rejtő Játékok alkalmazás felépítése nem sokat változott, néhány új funkció viszont itt is helyet kapott. Bár egyelőre csak régi WP7-es játékok érhetőek el a Marketplace kínálatában, a hamarosan érkező újdonságok igen komoly grafikájával kecsegtetnek, WP8 alatt ugyanis DirectX alapú programokat is futtathatunk. A telefonnal immár az Xbox 360 konzolt is lehet vezérelni, a Smart Glass funkció segítségével touchpaddé változtathatjuk a mobil kijelzőjét. Az aktiváláshoz mindössze be kell jelentkezni ugyanazzal a fiókkal a játékgépbe és a telefonba, majd elindítani az alkalmazást, néhány másodperc alatt menetre kész a rendszer. Ezek mellett bizonyos országokban az Xbox Music Pass is elérhető, amely a Microsoft saját zeneszolgáltatását takarja.

Windows Phone 8
az eltérő képarány miatt bal és jobb oldalt egy-egy fekete sáv látható a régebbi alkalmazások futtatásakor

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények