Hirdetés

Windows Phone 8 rendszerbemutató

Bevezető, alapozás

Alig több, mint két éve, 2010. október 21-én startolt el a Windows Phone 7, mely egy üde színfoltként robbant be a telekommunikációs piacra. Az alapoktól újratervezett rendszer csak a nevében emlékeztetett a Microsoft korábbi mobilplatformjára, az újdonság merőben eltért a Windows Mobile-tól, és ami azt illeti, az összes piacon lévő mobil OS-től is. Ez leginkább az akkor még Metro névre hallgató felhasználói felületnek köszönhető, mely egy teljesen új és szokatlan koncepcióval rendelkezett.


Nokia Lumia 920

Minden kezdet nehéz, igaz volt ez a WP7 indulására is, a rendszer első változata számos hiányossággal rendelkezett. A Microsoft viszont nem volt rest, a szoftvermérnökök bőszen gyártották a frissítéseket. Néhány hónappal a rajt után elérhetővé vált a NoDo, mely többek között a hőn áhított másolás és beillesztés funkcióval bővítette a repertoárt, tavaly októberben pedig megérkezett a Mango. A gyümölcsös nevű csomag számos újítást hozott a rendszerbe, melyek közül a legfontosabb talán az alkalmazásváltó, a csoportkezelő, a Facebook-chat integrálása és a böngésző vérfrissítése. A Mangót követte a Mango refresh, melyben számos új nyelvi beállítás debütált, ám ennél fontosabb, hogy immár 256 MB RAM is elegendő az OS futtatásához.

Egy mobilplatform esetében kardinális kérdés az alkalmazásboltban fellelhető szoftverek száma és minősége is, a nulláról induló Marketplace kínálata szépen gyarapodott az idők során. Jelen sorok írásakor több, mint 125 ezer program érhető el a boltban, mely szép eredmény, azonban a hátrány még mindig igen nagy a konkurensekhez képest: a Play Store és az App Store is több, mint 700 ezer alkalmazást kínál a vásárlóknak. A játékok terén viszont kimondottan erős a Windows Phone, mely nagyban köszönhető a fejlett Xbox Live integrációnak.


Windows Phone 8X by HTC

A Tango után egy jó (talán egy kicsit túl hosszú) ideig csend övezte a Windows Phone háza táját, melyet a júniusi Developer Summit konferencia tört meg. Az elsősorban fejlesztőknek szóló rendezvényen mutatták be először a Windows Phone legújabb iterációját, mely az asztali verzióhoz hasonlóan a 8 utótagot kapta. A hasonlóságok nem merülnek ki ennyiben, a Windows 8 és a Windows Phone 8 magja több közös komponensen is osztozik. Ehhez nagyjából teljesen újra kellett írni a rendszert, a Windows Phone 7 ugyanis a CE magra épül, míg az újdonságnak az úgynevezett NT kernel az alapja.


Samsung Ativ S

A Windows Phone 7 megjelenésekor komoly megkötéseket hozott a Microsoft, a gyártóknak jó néhány szabályra kellett figyelniük. Az anno komolynak számító hardveres minimum azonban mára inkább az alsó árkategóriában bukkan fel, így a vállalat ezt is felfrissítette a WP8 érkezésekor. Bár a különféle blogok és portálokon több esetben is közöltek ezzel kapcsolatos adatokat, ezek leginkább találgatások, a Microsoft sajnos nem tette publikussá a hivatalos alsó korlátot. Az viszont biztos, hogy immár többmagos processzorokkal és a manapság oly' felkapott NFC-chippel is találkozhatunk az új mobilokban. A támogatott kijelzőfelbontások is nagyot ugrottak, a felhasználói felület immár 720 x 1280 (azaz HD) és 768 x 1280 (szaknyelven WXGA) képponton is jól érzi magát a már megszokott WVGA mellett. Sokan kritizálták a rendszert a fix méretű memória kapcsán, immár ez is a múlté, a háttértár kapacitása microSD-kártyával növelhető (ez azonban nem megkötés). Az oldalsó interfész- és gombkínálat a régiben maradt, a Windows Phone alapú eszközökön továbbra is megtalálható a ki- és bekapcsoló billentyű, a hangerőszabályzó, a dedikált kameragomb, a 3,5 milliméteres kimenet és a microUSB-aljzat. Ezek mellett természetesen rengeteg új szoftveres funkcióval bővült a kínálat. A mai cikkben elsősorban az újdonságokra fókuszálunk, így a rendszer mélyreható áttanulmányozásához érdemes lehet átolvasni a fent linkelt irományokat is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények