Hirdetés

Windows Phone 8 rendszerbemutató

Bevezető, alapozás

Alig több, mint két éve, 2010. október 21-én startolt el a Windows Phone 7, mely egy üde színfoltként robbant be a telekommunikációs piacra. Az alapoktól újratervezett rendszer csak a nevében emlékeztetett a Microsoft korábbi mobilplatformjára, az újdonság merőben eltért a Windows Mobile-tól, és ami azt illeti, az összes piacon lévő mobil OS-től is. Ez leginkább az akkor még Metro névre hallgató felhasználói felületnek köszönhető, mely egy teljesen új és szokatlan koncepcióval rendelkezett.


Nokia Lumia 920

Minden kezdet nehéz, igaz volt ez a WP7 indulására is, a rendszer első változata számos hiányossággal rendelkezett. A Microsoft viszont nem volt rest, a szoftvermérnökök bőszen gyártották a frissítéseket. Néhány hónappal a rajt után elérhetővé vált a NoDo, mely többek között a hőn áhított másolás és beillesztés funkcióval bővítette a repertoárt, tavaly októberben pedig megérkezett a Mango. A gyümölcsös nevű csomag számos újítást hozott a rendszerbe, melyek közül a legfontosabb talán az alkalmazásváltó, a csoportkezelő, a Facebook-chat integrálása és a böngésző vérfrissítése. A Mangót követte a Mango refresh, melyben számos új nyelvi beállítás debütált, ám ennél fontosabb, hogy immár 256 MB RAM is elegendő az OS futtatásához.

Egy mobilplatform esetében kardinális kérdés az alkalmazásboltban fellelhető szoftverek száma és minősége is, a nulláról induló Marketplace kínálata szépen gyarapodott az idők során. Jelen sorok írásakor több, mint 125 ezer program érhető el a boltban, mely szép eredmény, azonban a hátrány még mindig igen nagy a konkurensekhez képest: a Play Store és az App Store is több, mint 700 ezer alkalmazást kínál a vásárlóknak. A játékok terén viszont kimondottan erős a Windows Phone, mely nagyban köszönhető a fejlett Xbox Live integrációnak.


Windows Phone 8X by HTC

A Tango után egy jó (talán egy kicsit túl hosszú) ideig csend övezte a Windows Phone háza táját, melyet a júniusi Developer Summit konferencia tört meg. Az elsősorban fejlesztőknek szóló rendezvényen mutatták be először a Windows Phone legújabb iterációját, mely az asztali verzióhoz hasonlóan a 8 utótagot kapta. A hasonlóságok nem merülnek ki ennyiben, a Windows 8 és a Windows Phone 8 magja több közös komponensen is osztozik. Ehhez nagyjából teljesen újra kellett írni a rendszert, a Windows Phone 7 ugyanis a CE magra épül, míg az újdonságnak az úgynevezett NT kernel az alapja.


Samsung Ativ S

A Windows Phone 7 megjelenésekor komoly megkötéseket hozott a Microsoft, a gyártóknak jó néhány szabályra kellett figyelniük. Az anno komolynak számító hardveres minimum azonban mára inkább az alsó árkategóriában bukkan fel, így a vállalat ezt is felfrissítette a WP8 érkezésekor. Bár a különféle blogok és portálokon több esetben is közöltek ezzel kapcsolatos adatokat, ezek leginkább találgatások, a Microsoft sajnos nem tette publikussá a hivatalos alsó korlátot. Az viszont biztos, hogy immár többmagos processzorokkal és a manapság oly' felkapott NFC-chippel is találkozhatunk az új mobilokban. A támogatott kijelzőfelbontások is nagyot ugrottak, a felhasználói felület immár 720 x 1280 (azaz HD) és 768 x 1280 (szaknyelven WXGA) képponton is jól érzi magát a már megszokott WVGA mellett. Sokan kritizálták a rendszert a fix méretű memória kapcsán, immár ez is a múlté, a háttértár kapacitása microSD-kártyával növelhető (ez azonban nem megkötés). Az oldalsó interfész- és gombkínálat a régiben maradt, a Windows Phone alapú eszközökön továbbra is megtalálható a ki- és bekapcsoló billentyű, a hangerőszabályzó, a dedikált kameragomb, a 3,5 milliméteres kimenet és a microUSB-aljzat. Ezek mellett természetesen rengeteg új szoftveres funkcióval bővült a kínálat. A mai cikkben elsősorban az újdonságokra fókuszálunk, így a rendszer mélyreható áttanulmányozásához érdemes lehet átolvasni a fent linkelt irományokat is.

Felület, élő csempék

Bár a gyártók továbbra sem rajzolhatják át a felületeket, a felhasználók sokkal nagyobb szabadsággal rendelkeznek a Windows Phone 8 megjelenésének testreszabásában. Az elődre jellemző aszimmetria eltűnt a főképernyőről, nincs többé üres sáv a jobb oldalon, a csempék faltól falig érnek. A működés a régiben maradt, a főoldal és az alkalmazáslista között egy oldalirányú ujjmozdulat segítségével lehet navigálni. Apropó csempék: az eddigi egy helyett immár három méretben pakolhatjuk az alkalmazásokat a főoldalra, a megszokott 2 x 2 mellett 1 x 1 és 4 x 2 négyzetecskét is elfoglalhatnak a Microsoft által csak Live Tile csempének nevezett elemek.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A különböző kiterjedések eltérő tartalmat jelenítenek meg, a legkisebb csak az ikont tartalmazza, a nagyobbak pedig folyamatosan frissülő adatokat mutatnak. Az alap szoftverek többsége mindhárom méretben remekül funkcionál, ám arra is van példa (többek között a böngésző ilyen), hogy csak a két kisebb a megengedett. Ez az egyszerű, de nagyszerű átméretezősdi nagyon sokat dobott a testreszabhatóságon; természetesen ez a funkció a fejlesztők számára is elérhető. Fontos még megjegyezni, hogy míg Mangó alatt mindössze tíz színre festhettük a csempéket, a Windows Phone 8 huszonegyre emeli a tétet. Mint a név is mutatja, a csempék továbbra is élnek, azaz internetkapcsolat mellett folyamatosan frissül a tartalmuk.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A képernyőzár is komoly változásokon ment keresztül. A felhasználó megadhatja, hogy milyen értesítéseket szeretne látni az alsó fertályon (legfeljebb öt ikont pakolhatunk ide); ilyen például az olvasatlan szöveges üzenetek és a nem fogadott hívások száma. A háttérkép dinamikusan változhat, emellett a rendszer az aktuálisan játszott előadó képét is meg tudja jeleníteni, illetve meg lehet adni, hogy mely szolgáltatástól szeretnénk bővebb információkat látni a zárolt kijelzőn. Utóbbi azt jelenti, hogy az események száma mellett némi szöveges tartalmat is kapunk, a naptár kiválasztása esetén például a következő bejegyzés látható. Az említett funkciókat ráadásul a fejlesztők is elérhetik, így akár külső alkalmazásokat is beépíthetünk a képernyőzárba, bár erre még nem sok program képes. A Facebook hivatalos kliensének megfelelő pontját aktiválva például a közösségi oldalra feltöltött fényképeink váltakoznak a háttérben.

A virtuális billentyűzet kinézete nem változott, az eltérések a felszín alatt rejtőzködnek. A prediktív bevitel az úgynevezett Word Flow technológiára épít, amely figyeli a felhasználó által bepötyögött szöveget, ez alapján akár teljes mondatokat is fel tud ajánlani (ezzel nem találkoztam a tesztidőszak alatt). A megoldás tartalmazza az úgynevezett kontextusfüggő kiegészítés módszert is, mely a szövegkörnyezet alapján határozza meg az algoritmus által talált szavak megjelenítési sorrendjét. A billentyűzet továbbra is igen jó hatásfokkal érzékeli az érintéseket, a melléütések ritkák, jó hír továbbá, hogy immár a magyar nyelv is választható.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

Fontos megjegyezni, hogy az elődtől eltérően immár a betűméret is állítható, mindezt öt lépcsőben tehetjük meg. A beállítások menü könnyű kezelés pontjában aktiválható továbbá a kontrasztos megjelenés, amely a sötétszürke betűszínt festi a háttértől függően fehérre vagy feketére. A legutolsó pont egy nagyítót takar, melynek előhívásához a kijelzőn dupla érintéses mozdulatsort kell végrehajtanunk két ujjal.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

Böngésző, iroda és keresés

A Windows Phone 8 az Internet Explorer legújabb verziójával érkezik, mely számos új funkciót tartalmaz. A Microsoft szerint az oldalak asztali verzióját tekintve nem látni különbséget a Windows Phone 8 és Windows 8 által mutatott képen, ami igaz is lehet, a rövid tesztidőszak alatt nem nagyon találkoztam hibával. A böngészési élmény remek, főleg, ha az ember egy HD felbontású kijelzővel szörföl a világhálón: az oldalak szélsebesen töltenek be, a kétpontos zoom szinte azonnal végbemegy, a szoftver gyorsan reagál az érintésekre és mozdulatokra. Megjelent az úgynevezett Data Sense funkció is, amely egy speciális tömörítési eljárást takar, segítségével kevesebb adatforgalom mellett lehet internetezni.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

Egyszerre legfeljebb hat lap lehet nyitva, kereshetünk az oldal szövegében, kitűzhetjük őket a csempék közé, a megosztási lehetőségek között NFC-alapút is találunk. A beállítások menüben megadhatjuk, hogy az oldalak asztali vagy mobil verzióját töltse be a szoftver. Itt érdemes előbbit használni, a mobil verziónál ugyanis néhol érdekesen elcsúszik egy-egy elem, az asztali viszont tökéletesen működik. Az opciók között a címsor melletti virtuális gomb testre szabására is van lehetőség, az ikon a kedvencek, leállítás/frissítés vagy lapok funkciót tudja ellátni. Ezek mellett az IE10 magas szintű védelemmel rendelkezik a rosszindulatú weboldalak ellen a SmartScreen névre hallgató funkció segítségével. Hiányzik viszont a lapok készülékek közötti szinkronizálása, amit a Chrome és a Safari is magabiztosan hoz egy ideje. Fájó pont továbbá, hogy a böngésző nem tördeli a bekezdéseket az aktuális szélességnek megfelelően; ez főleg kisebb felbontású és méretű kijelzők esetén lehet probléma.

Böngészők próbája
Benchmark IE10 (WP8) IE9 (WP7.5) Chrome 18 (Android 4.1.2)
HTML5test.com 320+6 pont 138+5 pont 390+11 pont
Acid2 screenshot screenshot screenshot
Acid3 100 pont 100 pont 100 pont

Az irodai szoftvercsomag is átesett egy ráncfelvarráson, ami elsősorban kisebb csiszolgatásokat jelent az elődhöz képest. Az Office névre hallgató alkalmazásban Word- és Excel-dokumentumokat hozhatunk létre és szerkeszthetünk, a funkcionalitással kapcsolatban felemásak az érzéseim. Míg a táblázatok esetén rengeteg függvény, többféle diagram és számos egyéb eszköz áll a felhasználó rendelkezésére, a szöveges fájlokat választva mindössze néhány betűszínt és formázási lehetőséget kapunk, még képet sem szúrhatunk be a dokumentumokba. Utóbbi érdekessége, hogy a képpel rendelkező dokumentumokat helyesen meg tudja jeleníteni a program, ám szerkesztéskor nem törölhetjük a beágyazott fotókat. PowerPoint esetén is komplikált a helyzet: új diasort nem lehet kreálni, a meglévő szövegeit viszont gond nélkül szerkeszthetjük. A megosztási lehetőségekre viszont nincs panasz, az Office felülete alatt a SkyDrice és az Office 365 fiókok tartalmát is el lehet érni, a program ráadásul automatikusan feltérképezi az email csatolmányokat is. A OneNote jegyzetprogram nem igazán változott, ám ezen a téren nem is kell, egy könnyen használható, korrekt tudású szoftverről van szó, mely szintén szinkronizálható a SkyDrive-val.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A Microsoft előírásainak megfelelően a Windows Phone 8 készülékek jobb alsó sarkában egy dedikált keresőgomb található. A gombot megnyitva a Bing alkalmazás indul el, mely a Microsoft saját szolgáltatásán keresztül szállítja a találatokat. Az alsó sávból indítható a kamerát használó Árukereső modul, mely hazánkban Qr-kódokat és Microsoft Tageket olvas be, több külföldi országban viszont könyveket, CD-ket és DVD-ket is fel tud ismerni a vonalkódok alapján, egészen jó hatásfokkal. Zárójeles megjegyzés, hogy utóbbiak Magyarországon is elérhetőek, ehhez mindössze a területi beállításokat kell megváltoztatni. Az alkalmazás több-kevesebb sikerrel képes a szövegfelismerésre is, az így kapott eredményt le is fordíthatjuk a beépített szótár segítségével.

Névjegyzék, Gyermeksarok, Térképek

A névjegyzékben nem sok változás történt, a mangós funkciók mindegyike elérhető a Windows Phone 8-ban is. A kontaktlista továbbra is szinkronizálható külső szolgáltatásokkal, a Google, Facebook, Hotmail, Outlook, Twitter és Microsoft fiókok mellett mindez Exchange-alapon is megoldható. Az eltérő fiókok bejegyzéseit össze lehet kötni, a kapcsolatokat a rendszer jó hatásfokkal térképezi fel, így egy jól karban tartott névjegyzék esetén nem is nagyon kell hozzányúlnunk az összerendelésekhez. Az együtt fülre lapozva a csoportok mellett egy új elemet láthatunk, megjelent a Szobák névre hallgató megoldás. A szobatagok között naptárbejegyzéseket, fényképeket és jegyzeteket oszthatunk meg, valamint csoportos csevegést is kezdeményezhetünk. A szoba tulajdonosa (azaz aki létrehozta) új partnereket hívhat meg, aki egy szöveges üzeneten keresztül csatlakozhat; a tagsághoz ráadásul elvileg nem is kell Windows Phone alapú mobil, mindössze egy Live ID szükségeltetik. Sajnos utóbbi csak elméletben igaz, a gyakorlat alapján androidos telefonnal rendelkező ismerősöket például nem invitálhatunk be a szobába. Egyelőre úgy tűnik, a szobák teljes kihasználásához muszáj mindenkinek WP8-as mobillal rendelkeznie.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A Microsoft október végén Jessica Alba közreműködésével mutatta be a Gyermeksarok szolgáltatást, mely egyfajta vendégfiókként funkcionál. A beállítások közül elérhető modul segítségével mi mondhatjuk meg, hogy aktiválás után mit érjen el a felhasználó, ezzel védve a készüléket a nem kívánt károktól. Engedélyezhetjük bizonyos játékok és szoftverek használatát, a feloldási jelszó mellett azt is meg lehet adni, hogy mely zenékhez és videókhoz férjen hozzá a gyermek. Az alkalmazáslista nem teljes, a szenzitív programokat nem érhetjük el, így telefon- és naptárszolgáltatások, az e-mail kliensek, a térkép és a böngésző automatikusan letiltásra kerülnek indításakor. Jópofa, hogy a Gyermeksarok háttér- és csempeszíne az alapbeállításoktól függetlenül átfesthető.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A Windows Phone 8 a térképek terén is újít, a Bing Maps alapú megoldást a Nokia szolgáltatására cserélte a Microsoft, így gyártótól függetlenül a finnek megoldását látjuk. Az adatbázis viszonylag friss, bár néhány hibát találtunk Budapest területén, nagyjából korrektnek mondható a felhozatal. Az ujjunkat hosszan nyomva tartva jelölhetjük ki a célpontokat, melyeket akár csempeként is ki lehet tűzni a főképernyőre. Az útvonaltervezés megfelelően működik, autótúra mellett gyalog is nekivághatunk a városnak. A nevezetes pontok, azaz POI-k esetében nem rózsás a helyzet, a lista egyelőre igen hiányos, érdemesebb tehát címre keresni. Hang alapú turn by turn navigáció egyelőre csak a Lumia modelleken érhető el, a HTC-től kapott információk alapján viszont heteken belül a többi modellre is érkezik majd egy hasonló megoldás. Pozitívum viszont, hogy az egyes országok térképeit le lehet tölteni, így internetkapcsolat nélkül sem veszik el az ember. Érdekesség, hogy a szoftver nem látványosan ugyan, de meg tud akadni a térkép görgetése közben, ami furán veszi ki magát az amúgy igen folyamatos felhasználói felület mellett.

Fényképező, Xbox

A WP7-es modellekhez hasonlóan továbbra is kötelező a dedikált kameragomb, mellyel akár lezárt képernyő mellett is egyből a fényképezőbe ugorhatunk. A kameraszoftver felhasználói felületén néhány apró változást eszközöltek a grafikusok, eltűnt például a digitális zoom, funkciót a jól ismert kétujjas nagyítás mozdulattal varázsolhatjuk elő. A szoftver érintésre fókuszál, az ujjunkat jobbra húzva pedig továbbra is a galériába ugorhatunk. Apropó galéria, a képeket immár alapszinten szerkeszthetjük is, a kivágás és forgatás mellett a Mangóban bevezetett javítás (angolul auto fix) funkció is elérhető. A menüből egy érintéssel átugorhatunk a külső fejlesztésű szerkesztőprogramokba, illetve fel is tölthetjük az elkészült műveket a SkyDrive tárhelybe.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A legfontosabb változást egy aprócska gomb jelenti, a dupla nyilat ábrázoló ikon nagyban kiterjeszti a fényképező funkcionalitását. A fejlesztők számára ugyanis nyitva áll a lehetőség, hogy speciális, a kameraszoftverbe beépülő programokat készítsenek. A fényképalkalmazás névre hallgató szoftverek hozzáférnek a kamera képéhez, módosíthatják azt különféle lencsékkel és egyéb algoritmusokkal (á la Instagram). Egyelőre sajnos mindössze kettő ilyen jellegű appot szerezhetünk be; remélhetőleg hamarosan bővül majd a lista.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

Az Xbox szolgáltatásokat rejtő Játékok alkalmazás felépítése nem sokat változott, néhány új funkció viszont itt is helyet kapott. Bár egyelőre csak régi WP7-es játékok érhetőek el a Marketplace kínálatában, a hamarosan érkező újdonságok igen komoly grafikájával kecsegtetnek, WP8 alatt ugyanis DirectX alapú programokat is futtathatunk. A telefonnal immár az Xbox 360 konzolt is lehet vezérelni, a Smart Glass funkció segítségével touchpaddé változtathatjuk a mobil kijelzőjét. Az aktiváláshoz mindössze be kell jelentkezni ugyanazzal a fiókkal a játékgépbe és a telefonba, majd elindítani az alkalmazást, néhány másodperc alatt menetre kész a rendszer. Ezek mellett bizonyos országokban az Xbox Music Pass is elérhető, amely a Microsoft saját zeneszolgáltatását takarja.

Windows Phone 8
az eltérő képarány miatt bal és jobb oldalt egy-egy fekete sáv látható a régebbi alkalmazások futtatásakor

Pénztárca, egyebek, összegzés

A Windows Phone 8 immár az NFC-chipek kezelésével is megbirkózik, a különféle tartalommegosztási lehetőségek mellett ezt a Pénztárca app is kihasználja. A szinte minden lehetséges szabványt támogató alkalmazás a bankkártyák, kuponok és egyéb kedvezmények egy fedél alatt történő kezelésére szolgál, bizonyos helyeken a tap to pay fizetési módszer is elérhető. A szolgáltatásba a kamerához hasonlóan külső fejlesztésű programok is beépülhetnek, így újabb és újabb kártyákkal egészíthetjük majd ki a gyűjteményt. A magyarországi bevezetéssel kapcsolatban megkérdeztük a Microsoft magyarországi képviseletét, a válasz alapján hamarosan itthon is működni fog a funkció.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

Fejlődött a multitasking is, a beépített VoIP-szolgáltatásra és a GPS-alapú pozicionálásra épülő programok a háttérbe rakva; ezeket a funkciókat a fejlesztők is elérhetik. A kimondottan WP8-ra íródott programok esetében forráskód szinten aktiválható az úgynevezett Fast App Resume mód, melynek következtében a szoftverek mindig a legutolsó állapotból indulnak újra, függetlenül attól, hogy az alkalmazásváltóból léptünk vissza vagy a hozzá tartozó csempét érintettük meg. A Compile in the Cloud szolgáltatásnak köszönhetően az Áruházba feltöltött appok a felhőben natív programmá fordulnak, amely jótékony hatással van az indulási és futási sebességre. Az eddigi XNA és SilverLight kombó mellett immár C, C++ és VB.NET nyelven is mehet a programozás, ráadásul a szövegfelismerő API is elérhető, melyet remélhetőleg többen be is építenek majd az applikációkba. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a külső alkalmazások immár kommunikálhatnak egymással, így például lehetséges, hogy a felhasználó a Marketplace-ből beszerzett képszerkesztő programból egy érintéssel átküldje a művet egy fotómegosztó alkalmazásba. A régi WP7-es appok egyébként minden gond nélkül elfutnak az új rendszeren is, ám az esetleges eltérő képarány miatt gyakran előfordul, a kijelző bal és jobb oldalán egy-egy vékony fekete sáv keretezi a szoftvereket.

Továbbra is elérhető a telefon nyomon követésére szolgáló find my phone, immár vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is letölthetjük a firmware-frissítéseket, a készülék tartalmáról pedig bármikor készíthetünk egy biztonsági mentést a beállítások megfelelő pontjában. Szerkesztőségünkben kitörő öröm fogadta a hírt, hogy immár képernyőfotót is lehet készíteni a mobilokon, ehhez a bekapcsoló gomb és a Windows billentyű együttes lenyomása szükséges. Az előd esetén többen panaszkodtak a Bluetooth-alapú fájlmegosztás hiányára, a Windows Phone 8-on ez is elérhető. A szinkronizáláshoz a Windows Phone alkalmazást kell beszerezni (Windows 8 és OS X alatt érhető el), a Microsoft asztali operációs rendszere esetén USB háttértárként is funkcionálnak a készülékek.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

Ezeket nyújtja tehát a Windows Phone 8: bár a külső nem sok változást sugall, a nagy dolgok legbelül történtek. A rendszer folyamatosságára továbbra is rácsodálkozik az ember, az alsó- és középkategóriás androidos mobilok dömpingjében öröm nézni a folyékonyan mozgó csempéket és a szélsebes animációkat. Az új funkciók jót tettek a rendszernek: az Internet Explorer 10, a Gyermeksarok, a Szobák és a Pénztárca hasznos adalékai a rendszernek, a natív fejlesztés, valamint a kamera- és pénztárca-alkalmazások készítésének lehetősége remélhetőleg meghozza a gyümölcsét, az átméretezhető csempék pedig személyesebbé teszik a kezdőoldalt. A stabilitással nagy vonalakban elégedett voltam, újraindulás mindössze egyszer fordult elő, érdekes módon a zenelejátszó és a térkép viszont be tudott akadni, ám összességében ez nem volt zavaró.

Sajnos negatívumok is akadnak, köztük olyan hibákkal, melyek már a WP7 első megjelenése óta fennállnak. Ilyen többek között a hangerő-szabályzási mizéria, a rendszer ugyanis egyetlen erre vonatkozó értéket tart számon, így ha a buszon lehalkítjuk az aktuális játékot, a csengetés és a zenelejátszó hangereje is vele csökken. Utóbbihoz tartozik, hogy ez nincs hatással az ébresztőre, a riasztás néma mód mellett is érvényes, így fel fog tudni kelni az ember. A legtöbb régi alkalmazás gond nélkül elfut a WP8-as mobilokon (a Skype azért hiányzik, bár hamarosan mélyen integrálva elérhető lesz), néhány játék beágyazott videóinak lejátszásakor viszont hibaüzenet jelenik meg. Illetve számos olyan funkciója van a rendszernek, melyeket sajnos Magyarországon nem lehet kihasználni, ilyen például a Visual voicemail, a Bing Music, a Local Scout és a beszédfelismerés. A böngésző nem jegyzi meg a jelszavakat, a WiFi kapcsolatot pedig eldobja a telefon, ha lezárjuk a képernyőt. Hiányzik továbbá egy egyesített értesítési felület: ha az ember nem tűzi ki az adott appot a képernyőzárra élő csempeként, könnyen lemaradhat az eseményekről. Úgy tűnik, mostanában divat kiforratlan térképszoftvert készíteni, az Apple megoldása után a Microsoft alkalmazásának is van pár hibája, fájó pont továbbá a hangszínszabályzó hiánya. A legfőbb vesszőparipa viszont továbbra is az alkalmazásbolt marad: hiába tartalmaz több, mint 125 ezer szoftvert az Áruház, a kínálat még mindig jóval elmarad a konkurenciától.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A Windows Phone 8 tehát sok esetben komoly előrelépést jelent az elődhöz képest, jó néhány hasznos funkcióval kibővítve a rendszert, mely jelen pillanatban az alapszolgáltatások terén nincs messze az iOS és az Android szintjétől, miközben egy merőben eltérő felhasználói felületet kínál a vásárlóknak. A Microsoft rendszerével szerelt telefonokat továbbra is annak ajánljuk, aki egy egyszerűen kezelhető, látványos és elegáns, ám mégis egyedi és rengeteg okos funkcióval felvértezett készüléket szeretne magáénak tudni és nem szeretne beállni az androidos és iOS-es tömegbe.

Eközben természetesen a konkurencia sem lankad, így remélhetőleg a Microsoft sem ül majd a babérjain, helyette újabb és újabb funkciók és javítócsomagok érkeznek majd. A Mango és a WP8 között ugyanis túl hosszú idő telt el frissítés nélkül, melynek következtében nem újult meg a Windows Phone készülékportfólió, a vetélytársak pedig elhúztak mind a hardver, mind a rendszer szintjén. Ezt pedig a Microsoft nem engedheti meg magának újból, ha komoly szeletet akar kiharapni az okostelefon-tortából.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények