Hirdetés

Windows Phone 8 rendszerbemutató

Felület, élő csempék

Bár a gyártók továbbra sem rajzolhatják át a felületeket, a felhasználók sokkal nagyobb szabadsággal rendelkeznek a Windows Phone 8 megjelenésének testreszabásában. Az elődre jellemző aszimmetria eltűnt a főképernyőről, nincs többé üres sáv a jobb oldalon, a csempék faltól falig érnek. A működés a régiben maradt, a főoldal és az alkalmazáslista között egy oldalirányú ujjmozdulat segítségével lehet navigálni. Apropó csempék: az eddigi egy helyett immár három méretben pakolhatjuk az alkalmazásokat a főoldalra, a megszokott 2 x 2 mellett 1 x 1 és 4 x 2 négyzetecskét is elfoglalhatnak a Microsoft által csak Live Tile csempének nevezett elemek.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A különböző kiterjedések eltérő tartalmat jelenítenek meg, a legkisebb csak az ikont tartalmazza, a nagyobbak pedig folyamatosan frissülő adatokat mutatnak. Az alap szoftverek többsége mindhárom méretben remekül funkcionál, ám arra is van példa (többek között a böngésző ilyen), hogy csak a két kisebb a megengedett. Ez az egyszerű, de nagyszerű átméretezősdi nagyon sokat dobott a testreszabhatóságon; természetesen ez a funkció a fejlesztők számára is elérhető. Fontos még megjegyezni, hogy míg Mangó alatt mindössze tíz színre festhettük a csempéket, a Windows Phone 8 huszonegyre emeli a tétet. Mint a név is mutatja, a csempék továbbra is élnek, azaz internetkapcsolat mellett folyamatosan frissül a tartalmuk.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A képernyőzár is komoly változásokon ment keresztül. A felhasználó megadhatja, hogy milyen értesítéseket szeretne látni az alsó fertályon (legfeljebb öt ikont pakolhatunk ide); ilyen például az olvasatlan szöveges üzenetek és a nem fogadott hívások száma. A háttérkép dinamikusan változhat, emellett a rendszer az aktuálisan játszott előadó képét is meg tudja jeleníteni, illetve meg lehet adni, hogy mely szolgáltatástól szeretnénk bővebb információkat látni a zárolt kijelzőn. Utóbbi azt jelenti, hogy az események száma mellett némi szöveges tartalmat is kapunk, a naptár kiválasztása esetén például a következő bejegyzés látható. Az említett funkciókat ráadásul a fejlesztők is elérhetik, így akár külső alkalmazásokat is beépíthetünk a képernyőzárba, bár erre még nem sok program képes. A Facebook hivatalos kliensének megfelelő pontját aktiválva például a közösségi oldalra feltöltött fényképeink váltakoznak a háttérben.

A virtuális billentyűzet kinézete nem változott, az eltérések a felszín alatt rejtőzködnek. A prediktív bevitel az úgynevezett Word Flow technológiára épít, amely figyeli a felhasználó által bepötyögött szöveget, ez alapján akár teljes mondatokat is fel tud ajánlani (ezzel nem találkoztam a tesztidőszak alatt). A megoldás tartalmazza az úgynevezett kontextusfüggő kiegészítés módszert is, mely a szövegkörnyezet alapján határozza meg az algoritmus által talált szavak megjelenítési sorrendjét. A billentyűzet továbbra is igen jó hatásfokkal érzékeli az érintéseket, a melléütések ritkák, jó hír továbbá, hogy immár a magyar nyelv is választható.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

Fontos megjegyezni, hogy az elődtől eltérően immár a betűméret is állítható, mindezt öt lépcsőben tehetjük meg. A beállítások menü könnyű kezelés pontjában aktiválható továbbá a kontrasztos megjelenés, amely a sötétszürke betűszínt festi a háttértől függően fehérre vagy feketére. A legutolsó pont egy nagyítót takar, melynek előhívásához a kijelzőn dupla érintéses mozdulatsort kell végrehajtanunk két ujjal.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények