Hirdetés

Windows Phone 8 rendszerbemutató

Pénztárca, egyebek, összegzés

A Windows Phone 8 immár az NFC-chipek kezelésével is megbirkózik, a különféle tartalommegosztási lehetőségek mellett ezt a Pénztárca app is kihasználja. A szinte minden lehetséges szabványt támogató alkalmazás a bankkártyák, kuponok és egyéb kedvezmények egy fedél alatt történő kezelésére szolgál, bizonyos helyeken a tap to pay fizetési módszer is elérhető. A szolgáltatásba a kamerához hasonlóan külső fejlesztésű programok is beépülhetnek, így újabb és újabb kártyákkal egészíthetjük majd ki a gyűjteményt. A magyarországi bevezetéssel kapcsolatban megkérdeztük a Microsoft magyarországi képviseletét, a válasz alapján hamarosan itthon is működni fog a funkció.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

Fejlődött a multitasking is, a beépített VoIP-szolgáltatásra és a GPS-alapú pozicionálásra épülő programok a háttérbe rakva; ezeket a funkciókat a fejlesztők is elérhetik. A kimondottan WP8-ra íródott programok esetében forráskód szinten aktiválható az úgynevezett Fast App Resume mód, melynek következtében a szoftverek mindig a legutolsó állapotból indulnak újra, függetlenül attól, hogy az alkalmazásváltóból léptünk vissza vagy a hozzá tartozó csempét érintettük meg. A Compile in the Cloud szolgáltatásnak köszönhetően az Áruházba feltöltött appok a felhőben natív programmá fordulnak, amely jótékony hatással van az indulási és futási sebességre. Az eddigi XNA és SilverLight kombó mellett immár C, C++ és VB.NET nyelven is mehet a programozás, ráadásul a szövegfelismerő API is elérhető, melyet remélhetőleg többen be is építenek majd az applikációkba. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a külső alkalmazások immár kommunikálhatnak egymással, így például lehetséges, hogy a felhasználó a Marketplace-ből beszerzett képszerkesztő programból egy érintéssel átküldje a művet egy fotómegosztó alkalmazásba. A régi WP7-es appok egyébként minden gond nélkül elfutnak az új rendszeren is, ám az esetleges eltérő képarány miatt gyakran előfordul, a kijelző bal és jobb oldalán egy-egy vékony fekete sáv keretezi a szoftvereket.

Továbbra is elérhető a telefon nyomon követésére szolgáló find my phone, immár vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is letölthetjük a firmware-frissítéseket, a készülék tartalmáról pedig bármikor készíthetünk egy biztonsági mentést a beállítások megfelelő pontjában. Szerkesztőségünkben kitörő öröm fogadta a hírt, hogy immár képernyőfotót is lehet készíteni a mobilokon, ehhez a bekapcsoló gomb és a Windows billentyű együttes lenyomása szükséges. Az előd esetén többen panaszkodtak a Bluetooth-alapú fájlmegosztás hiányára, a Windows Phone 8-on ez is elérhető. A szinkronizáláshoz a Windows Phone alkalmazást kell beszerezni (Windows 8 és OS X alatt érhető el), a Microsoft asztali operációs rendszere esetén USB háttértárként is funkcionálnak a készülékek.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

Ezeket nyújtja tehát a Windows Phone 8: bár a külső nem sok változást sugall, a nagy dolgok legbelül történtek. A rendszer folyamatosságára továbbra is rácsodálkozik az ember, az alsó- és középkategóriás androidos mobilok dömpingjében öröm nézni a folyékonyan mozgó csempéket és a szélsebes animációkat. Az új funkciók jót tettek a rendszernek: az Internet Explorer 10, a Gyermeksarok, a Szobák és a Pénztárca hasznos adalékai a rendszernek, a natív fejlesztés, valamint a kamera- és pénztárca-alkalmazások készítésének lehetősége remélhetőleg meghozza a gyümölcsét, az átméretezhető csempék pedig személyesebbé teszik a kezdőoldalt. A stabilitással nagy vonalakban elégedett voltam, újraindulás mindössze egyszer fordult elő, érdekes módon a zenelejátszó és a térkép viszont be tudott akadni, ám összességében ez nem volt zavaró.

Sajnos negatívumok is akadnak, köztük olyan hibákkal, melyek már a WP7 első megjelenése óta fennállnak. Ilyen többek között a hangerő-szabályzási mizéria, a rendszer ugyanis egyetlen erre vonatkozó értéket tart számon, így ha a buszon lehalkítjuk az aktuális játékot, a csengetés és a zenelejátszó hangereje is vele csökken. Utóbbihoz tartozik, hogy ez nincs hatással az ébresztőre, a riasztás néma mód mellett is érvényes, így fel fog tudni kelni az ember. A legtöbb régi alkalmazás gond nélkül elfut a WP8-as mobilokon (a Skype azért hiányzik, bár hamarosan mélyen integrálva elérhető lesz), néhány játék beágyazott videóinak lejátszásakor viszont hibaüzenet jelenik meg. Illetve számos olyan funkciója van a rendszernek, melyeket sajnos Magyarországon nem lehet kihasználni, ilyen például a Visual voicemail, a Bing Music, a Local Scout és a beszédfelismerés. A böngésző nem jegyzi meg a jelszavakat, a WiFi kapcsolatot pedig eldobja a telefon, ha lezárjuk a képernyőt. Hiányzik továbbá egy egyesített értesítési felület: ha az ember nem tűzi ki az adott appot a képernyőzárra élő csempeként, könnyen lemaradhat az eseményekről. Úgy tűnik, mostanában divat kiforratlan térképszoftvert készíteni, az Apple megoldása után a Microsoft alkalmazásának is van pár hibája, fájó pont továbbá a hangszínszabályzó hiánya. A legfőbb vesszőparipa viszont továbbra is az alkalmazásbolt marad: hiába tartalmaz több, mint 125 ezer szoftvert az Áruház, a kínálat még mindig jóval elmarad a konkurenciától.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A Windows Phone 8 tehát sok esetben komoly előrelépést jelent az elődhöz képest, jó néhány hasznos funkcióval kibővítve a rendszert, mely jelen pillanatban az alapszolgáltatások terén nincs messze az iOS és az Android szintjétől, miközben egy merőben eltérő felhasználói felületet kínál a vásárlóknak. A Microsoft rendszerével szerelt telefonokat továbbra is annak ajánljuk, aki egy egyszerűen kezelhető, látványos és elegáns, ám mégis egyedi és rengeteg okos funkcióval felvértezett készüléket szeretne magáénak tudni és nem szeretne beállni az androidos és iOS-es tömegbe.

Eközben természetesen a konkurencia sem lankad, így remélhetőleg a Microsoft sem ül majd a babérjain, helyette újabb és újabb funkciók és javítócsomagok érkeznek majd. A Mango és a WP8 között ugyanis túl hosszú idő telt el frissítés nélkül, melynek következtében nem újult meg a Windows Phone készülékportfólió, a vetélytársak pedig elhúztak mind a hardver, mind a rendszer szintjén. Ezt pedig a Microsoft nem engedheti meg magának újból, ha komoly szeletet akar kiharapni az okostelefon-tortából.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények