Hirdetés

Windows Phone 8 rendszerbemutató

Névjegyzék, Gyermeksarok, Térképek

A névjegyzékben nem sok változás történt, a mangós funkciók mindegyike elérhető a Windows Phone 8-ban is. A kontaktlista továbbra is szinkronizálható külső szolgáltatásokkal, a Google, Facebook, Hotmail, Outlook, Twitter és Microsoft fiókok mellett mindez Exchange-alapon is megoldható. Az eltérő fiókok bejegyzéseit össze lehet kötni, a kapcsolatokat a rendszer jó hatásfokkal térképezi fel, így egy jól karban tartott névjegyzék esetén nem is nagyon kell hozzányúlnunk az összerendelésekhez. Az együtt fülre lapozva a csoportok mellett egy új elemet láthatunk, megjelent a Szobák névre hallgató megoldás. A szobatagok között naptárbejegyzéseket, fényképeket és jegyzeteket oszthatunk meg, valamint csoportos csevegést is kezdeményezhetünk. A szoba tulajdonosa (azaz aki létrehozta) új partnereket hívhat meg, aki egy szöveges üzeneten keresztül csatlakozhat; a tagsághoz ráadásul elvileg nem is kell Windows Phone alapú mobil, mindössze egy Live ID szükségeltetik. Sajnos utóbbi csak elméletben igaz, a gyakorlat alapján androidos telefonnal rendelkező ismerősöket például nem invitálhatunk be a szobába. Egyelőre úgy tűnik, a szobák teljes kihasználásához muszáj mindenkinek WP8-as mobillal rendelkeznie.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A Microsoft október végén Jessica Alba közreműködésével mutatta be a Gyermeksarok szolgáltatást, mely egyfajta vendégfiókként funkcionál. A beállítások közül elérhető modul segítségével mi mondhatjuk meg, hogy aktiválás után mit érjen el a felhasználó, ezzel védve a készüléket a nem kívánt károktól. Engedélyezhetjük bizonyos játékok és szoftverek használatát, a feloldási jelszó mellett azt is meg lehet adni, hogy mely zenékhez és videókhoz férjen hozzá a gyermek. Az alkalmazáslista nem teljes, a szenzitív programokat nem érhetjük el, így telefon- és naptárszolgáltatások, az e-mail kliensek, a térkép és a böngésző automatikusan letiltásra kerülnek indításakor. Jópofa, hogy a Gyermeksarok háttér- és csempeszíne az alapbeállításoktól függetlenül átfesthető.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A Windows Phone 8 a térképek terén is újít, a Bing Maps alapú megoldást a Nokia szolgáltatására cserélte a Microsoft, így gyártótól függetlenül a finnek megoldását látjuk. Az adatbázis viszonylag friss, bár néhány hibát találtunk Budapest területén, nagyjából korrektnek mondható a felhozatal. Az ujjunkat hosszan nyomva tartva jelölhetjük ki a célpontokat, melyeket akár csempeként is ki lehet tűzni a főképernyőre. Az útvonaltervezés megfelelően működik, autótúra mellett gyalog is nekivághatunk a városnak. A nevezetes pontok, azaz POI-k esetében nem rózsás a helyzet, a lista egyelőre igen hiányos, érdemesebb tehát címre keresni. Hang alapú turn by turn navigáció egyelőre csak a Lumia modelleken érhető el, a HTC-től kapott információk alapján viszont heteken belül a többi modellre is érkezik majd egy hasonló megoldás. Pozitívum viszont, hogy az egyes országok térképeit le lehet tölteni, így internetkapcsolat nélkül sem veszik el az ember. Érdekesség, hogy a szoftver nem látványosan ugyan, de meg tud akadni a térkép görgetése közben, ami furán veszi ki magát az amúgy igen folyamatos felhasználói felület mellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények