Hirdetés

Windows Phone 8 rendszerbemutató

Böngésző, iroda és keresés

A Windows Phone 8 az Internet Explorer legújabb verziójával érkezik, mely számos új funkciót tartalmaz. A Microsoft szerint az oldalak asztali verzióját tekintve nem látni különbséget a Windows Phone 8 és Windows 8 által mutatott képen, ami igaz is lehet, a rövid tesztidőszak alatt nem nagyon találkoztam hibával. A böngészési élmény remek, főleg, ha az ember egy HD felbontású kijelzővel szörföl a világhálón: az oldalak szélsebesen töltenek be, a kétpontos zoom szinte azonnal végbemegy, a szoftver gyorsan reagál az érintésekre és mozdulatokra. Megjelent az úgynevezett Data Sense funkció is, amely egy speciális tömörítési eljárást takar, segítségével kevesebb adatforgalom mellett lehet internetezni.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

Egyszerre legfeljebb hat lap lehet nyitva, kereshetünk az oldal szövegében, kitűzhetjük őket a csempék közé, a megosztási lehetőségek között NFC-alapút is találunk. A beállítások menüben megadhatjuk, hogy az oldalak asztali vagy mobil verzióját töltse be a szoftver. Itt érdemes előbbit használni, a mobil verziónál ugyanis néhol érdekesen elcsúszik egy-egy elem, az asztali viszont tökéletesen működik. Az opciók között a címsor melletti virtuális gomb testre szabására is van lehetőség, az ikon a kedvencek, leállítás/frissítés vagy lapok funkciót tudja ellátni. Ezek mellett az IE10 magas szintű védelemmel rendelkezik a rosszindulatú weboldalak ellen a SmartScreen névre hallgató funkció segítségével. Hiányzik viszont a lapok készülékek közötti szinkronizálása, amit a Chrome és a Safari is magabiztosan hoz egy ideje. Fájó pont továbbá, hogy a böngésző nem tördeli a bekezdéseket az aktuális szélességnek megfelelően; ez főleg kisebb felbontású és méretű kijelzők esetén lehet probléma.

Böngészők próbája
Benchmark IE10 (WP8) IE9 (WP7.5) Chrome 18 (Android 4.1.2)
HTML5test.com 320+6 pont 138+5 pont 390+11 pont
Acid2 screenshot screenshot screenshot
Acid3 100 pont 100 pont 100 pont

Az irodai szoftvercsomag is átesett egy ráncfelvarráson, ami elsősorban kisebb csiszolgatásokat jelent az elődhöz képest. Az Office névre hallgató alkalmazásban Word- és Excel-dokumentumokat hozhatunk létre és szerkeszthetünk, a funkcionalitással kapcsolatban felemásak az érzéseim. Míg a táblázatok esetén rengeteg függvény, többféle diagram és számos egyéb eszköz áll a felhasználó rendelkezésére, a szöveges fájlokat választva mindössze néhány betűszínt és formázási lehetőséget kapunk, még képet sem szúrhatunk be a dokumentumokba. Utóbbi érdekessége, hogy a képpel rendelkező dokumentumokat helyesen meg tudja jeleníteni a program, ám szerkesztéskor nem törölhetjük a beágyazott fotókat. PowerPoint esetén is komplikált a helyzet: új diasort nem lehet kreálni, a meglévő szövegeit viszont gond nélkül szerkeszthetjük. A megosztási lehetőségekre viszont nincs panasz, az Office felülete alatt a SkyDrice és az Office 365 fiókok tartalmát is el lehet érni, a program ráadásul automatikusan feltérképezi az email csatolmányokat is. A OneNote jegyzetprogram nem igazán változott, ám ezen a téren nem is kell, egy könnyen használható, korrekt tudású szoftverről van szó, mely szintén szinkronizálható a SkyDrive-val.

Windows Phone 8 Windows Phone 8

A Microsoft előírásainak megfelelően a Windows Phone 8 készülékek jobb alsó sarkában egy dedikált keresőgomb található. A gombot megnyitva a Bing alkalmazás indul el, mely a Microsoft saját szolgáltatásán keresztül szállítja a találatokat. Az alsó sávból indítható a kamerát használó Árukereső modul, mely hazánkban Qr-kódokat és Microsoft Tageket olvas be, több külföldi országban viszont könyveket, CD-ket és DVD-ket is fel tud ismerni a vonalkódok alapján, egészen jó hatásfokkal. Zárójeles megjegyzés, hogy utóbbiak Magyarországon is elérhetőek, ehhez mindössze a területi beállításokat kell megváltoztatni. Az alkalmazás több-kevesebb sikerrel képes a szövegfelismerésre is, az így kapott eredményt le is fordíthatjuk a beépített szótár segítségével.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények