Nokia 8 - a múltat elfeledni

Második körben tényleg csúcsmodellt csinált a HMD, de mire elkészült, addigra beleszürkült a mezőnybe. Nem rossz, de nincs benne semmi rendkívüli.

Adatátvitel, akkumulátor

Alapvetően a chipset határozza meg a Nokia 8 adatátviteli képességeit, ami Cat.9-es LTE-ben csúcsosodik ki. A két SIM viszont nem tud dual active módban működni, ha az egyiken csacsogunk, akkor a másik elköszön a hálózattól és nem elérhető módba kerül át. Az 5 GHz-es hálózatokra is felmászó WiFi modul érzékenysége kifejezetten jónak mondható, van NFC, illetve 5.0-s Bluetooth is. A navigációval sem volt gond, a GLONASS támogatással is megfejelt modul nagyon hamar talált pozíciót és a stabilitással sem merültek fel problémák. Hiányzik kicsit az infra és a vezeték nélküli töltés, viszont a Type-C csatlakozó OTG-re is képes.


[+]

A böngészésért a Chrome felel, ezen a vason nagyon simán halad az ügymenet. Az akkumulátor pedig papíron 3090 mAh-s, ami bizony kicsit karcsú a Snapdragon 835-nek és a QHD felbontású kijelzőnek, de a készenléti fogyasztás még a Glance használatával is kellően alacsony. Ha viszont gyakran piszkáljuk a telefont, fotózunk, videózunk, netezünk, akkor hamar elfogyhat a nafta, este már érdemes lesz töltőre lógatni, mert a másnapot nem fogja bírni. És ezen még egy marék Advil sem segít. A Quick Charge 3.0-s szabvány viszont igen, 30 perc alatt 47%-ot lehet beletolni a telepbe. Kár, hogy a mellékelt töltő viszont nem ilyen, úgyhogy ha igényeljük ezt a teljesítményt, akkor be kell ruházni külön.


[+]

Értékelés: Nokia 8
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. 200 bruttó, ez a hivatalos, hazai ára a Nokia 8-nak. Ezért cserébe kapunk csúcshardvert, remekül összerakott készülékházat, két kamerát hátlapra és QHD kijelzőt. A helyzet viszont az, hogy még azért jól jött volna egy-két további extra, mondjuk egy IP68-as védelem (elvileg IP54 azért van, ami a fröccsenő vízzel szemben mutat némi ellenállást), vezeték nélküli töltés (ami a Lumia-korszakban azért megvolt), egy sokkal jobban paraméterezhető kamera, netán egy infraport, vagy néhány egyedi app (például saját fejlesztésű hangrögzítő), de valahogy az az ember érzése, hogy nagyon megúszós a telefon innovációs szempontból. A meglehetősen értelmetlen bothie az egyetlen számottevő extra, a Zeiss lencsék nem váltják meg a világot, a gyári Androidot lehet szeretni, de kissé unalmas, az üzemidő nem kiemelkedő, szóval ennél több egyediséget vártunk volna el egy csúcsgéptől. Ezt a hardvert olcsóbban adja a OnePlus, ráadásul a HTC U11 sincs messze árban (cikkünk írásakor hivatalos forgalmazásban 205 ezret kérnek érte már itt-ott), ami sok szempontból köröket ver a Nokiára (például kamerában egészen biztos). Galaxy S8 is van ennyiért, nem kell magyarázni, hogy mennyire izgalmasabb cucc, az Xperia XZ Premium is ezen árszint körül mozog és ezek mind érdekesebb gépek, ráadásul nem is a másodvonalbeli márkákról van szó. Nem kérdés, hogy a Nokia 8 egy jól sikerült telefon, sokkal inkább az a kérdés, hogy elég lesz-e csupán ráírni, hogy Nokia, amikor a felsorolt konkurensekkel kell megmérkőznie a vásárlók kegyeiért. Szerintünk nem, ennél több kell, egyedibb kell, érdekesebb kell, izgalmasabb kell, noha a Tetszett plecsnit így is ki tudta érdemelni. Az a tippünk, hogy ez a nyitóár nagyon el lett mérve, mert ha körülnézünk az EU-ban, akkor 520 euró körül lehet beszerezni, ami azért jóval olcsóbb és rögtön sokkal életképesebb lenne itthon is ennyiért még a világrekord magyar áfát is rászámolva.

Nokia 8

Bog

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia 6 - ötről a hatra

    A Nokia 6 sok mindenben megismétli 5,2 hüvelykes fivére tulajdonságait, ám szerencsére javít annak néhány bakiján, jókora többletköltség árán. A legtöbbet multimédiában nyújtja a vásárlónak.

  • Nokia 5 - ötlettelen

    A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

  • Nokia 3 - valaki most finntorog

    Symbian, MeeGo, Windows Phone és most Android: megtalálta-e a Nokia az ideális okosplatformot és a Lumiák méltó utódját, avagy az elbukott sorozatok hibáit ismétli?

Hirdetés