Nokia 8 - a múltat elfeledni

Második körben tényleg csúcsmodellt csinált a HMD, de mire elkészült, addigra beleszürkült a mezőnybe. Nem rossz, de nincs benne semmi rendkívüli.

Doboz, külső

A régi Nokia logóra hajaz a doboz, az egymás felé nyújtott kéz szimbóluma évszázadok óta ott van a Sixtusi Kápolnában (Vatikán), a Nokia 8-nál erre rádupláztak, két kéz szorít két kezet. A pakk felnyitása után rögtön ott figyel a termék, alatta egy hallójáratos füles grátisz két pár gumiharanggal, egy Type-C kábel és egy töltőfej, amely változó feszültségű, de hivatalosan nem Quick Charge, noha a chipset ismeri a szabványt.


[+]

A kék színű változatot kaptuk meg a gyártó hazai ügynökségétől, ami elegáns, kicsit komor, visszafogott és némiképp ingerszegény. De semmiképpen nem mondanám rondának, az előlapon oldalt kellően vékonyak a kávák, az üveg finoman lekerekített a széleken, alul-felül viszont akadt hely bőven, úgyhogy az ujjlenyomat-olvasót határoló androidos vezérlőgombok el is fértek lentre. A kijelző felett előlapi kamerát és beszédhangszórót fogunk látni a szemünkkel, pedig van ott egy közelségérzéklő is. Értesítési LED viszont nincs, ami miatt nem fog sírni a szánk, mert a kijelző always-on módot is tud, azaz halványan mindig látszik, hogy mi újság.


[+]

Ez annak ellenére így van, hogy a panel nem OLED, hanem IPS. Méretre nem túl nagy, mert 5,3 hüvelykes, az ehhez társuló 1440 x 2560 pixeles felbontás viszont igencsak korrekt, 554 ppi-t jelent. Méretre viszont a relatív kis méretű kijelző ellenére is szinte pont akkora, mint egy 6 hüvelykes Huawei Mate 10 Pro, ami bizony leginkább a 69% százalékos kijelző-előlap arányból fakad és jól mutatja, hogy miért tűnik a konkurens csúcsmodellek mellett finoman fogalmazva klasszikus arányúnak a gép.

Kijelző-teszt
Mérés Nokia 8 Sony Xperia XZ Premium Samsung Galaxy S8 HTC U11
Képátló 5,3 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1440 x 2560 2160 x 3840 1440 x 2960 1440 x 2560
Technológia IPS-LCD Triluminos IPS-LCD Super AMOLED Super LCD5
Fehér fényerő (max.) 686 nit 545 nit 403 / 555 / 902 nit 482 / 586 nit
Fehér fényerő (min.) 2,8 nit 5,6 nit 1,7 nit 5,1 nit
Fekete fényerő 0,42 nit 0,46 nit 0 nit 0,29 nit
Kontrasztarány 1633:1 1185:1 végtelen 1661:1
Színhőmérséklet 8097 K 8090 K + kézi 7575 / 6498 K + kézi 6935 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A szokásos külső gombok és csatlakozók adottak, felül 3,5 mm-es jack tátong, alul Type-C várja a megfelelő kábelt, itt találjuk a multimédiás hangszórót is. A telefon bal oldalán lehet kinyitni a hibrid SIM-tálcát, amibe két nanoSIM mehet bele, illetve az egyiket feláldozva microSD-t is betolhatunk. A készülék jobb oldalára kerültek a szokásos gombok, amiket könnyen elér az ujj. A kijelző alatt fehér háttérvilágítást kaptak a vezérlőgombok, középre pedig egy ujjlenyomat-olvasó került, ami kiváló hatásfokkal üzemel.


[+]

A hátlapon a Nokia felirat horizontális tájolással látható, így alkalmazkodik az egymás alatt elhelyezkedő kamerákhoz, amelyek egy finoman ívelt keretben ücsörögnek. Ez viszont fél millimétert kiemelkedik az egyébként kellemes tapintású hátlap síkjából, így az asztalra rakott telefon erre támaszkodik. Az eszközt nem lehet szétszedni, nagyon masszívnak, nagyon minőséginek érződik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia 6 - ötről a hatra

    A Nokia 6 sok mindenben megismétli 5,2 hüvelykes fivére tulajdonságait, ám szerencsére javít annak néhány bakiján, jókora többletköltség árán. A legtöbbet multimédiában nyújtja a vásárlónak.

  • Nokia 5 - ötlettelen

    A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

  • Nokia 3 - valaki most finntorog

    Symbian, MeeGo, Windows Phone és most Android: megtalálta-e a Nokia az ideális okosplatformot és a Lumiák méltó utódját, avagy az elbukott sorozatok hibáit ismétli?

Hirdetés