Nokia 8 - a múltat elfeledni

Második körben tényleg csúcsmodellt csinált a HMD, de mire elkészült, addigra beleszürkült a mezőnybe. Nem rossz, de nincs benne semmi rendkívüli.

Bevezető

Most már közismert, hogy újra vannak Nokia okostelefonok a piacon, a HMD a Foxconnal karöltve támasztotta fel a márkát úgy, hogy azért a Nokiának is van beleszólása a dolgokba. Azt is lehet tudni, hogy a régi idők hagyományait felélesztve a HMD együttműködésre lépett a Zeiss-szel, hogy a kamerás képességeket feltuningolják, ennek pedig az első kézzelfogható eredménye a Nokia 8, ami a portfólió jelenlegi csúcsát képviseli, ennek megfelelően az ára is izmos, kerek 200 ezer forint a hivatalos, hazai ára. Bruttó.


[+]

Viszont az a filozófia, aminek mentén az eddigi telefonok is készültek egy kicsit kevésnek tűnt papíron. A HMD-nél az a mondás, hogy legyen a készülékház kiváló minőségű, tegyük bele a hardvert és öntsük rá a vegytiszta Androidot anélkül, hogy bármiben is hozzápiszkálnánk. Ez a recept egyfelől garantál valamiféle egységességet, másfelől roppant egyszerű, ugyanakkor viszont nem túlságosan izgalmas. Mert lehetne az, ha tudna a Nokia egy-két olyan trükköt, amit más nem, vagy ha másképp nézne ki, mint akármelyik közepesen ismert okostelefon.


[+]

És persze próbálkoznak is, a kinézettel kevésbé, a Nokia 8 lehet akármi, lehetne OnePlus, lehetne ZTE, lehetne Meizu, a funkcionális extrákat viszont rövidre fogták, leginkább a kameránál van valami mozgolódás, amit bothie néven próbálnak népszerűsíteni és mindössze annyit jelent, hogy az előlapi és a hátlapi modul egyszerre fotóz, amire már rengeteg telefon képes volt amúgy korábban, csak azoknál nem volt ennek külön neve. És nem akarták erre felfűzni a komplett marketinget. Nyilvánvalóan mindettől függetlenül a Nokia 8 lehet egy remek telefon (és igazából ez többé-kevésbé helytálló is), csak az a nagy kérdés, hogy ebben a szegmensben miért akarna bárki egy ilyet. Erre most megpróbálunk választ találni.

Doboz, külső

A régi Nokia logóra hajaz a doboz, az egymás felé nyújtott kéz szimbóluma évszázadok óta ott van a Sixtusi Kápolnában (Vatikán), a Nokia 8-nál erre rádupláztak, két kéz szorít két kezet. A pakk felnyitása után rögtön ott figyel a termék, alatta egy hallójáratos füles grátisz két pár gumiharanggal, egy Type-C kábel és egy töltőfej, amely változó feszültségű, de hivatalosan nem Quick Charge, noha a chipset ismeri a szabványt.


[+]

A kék színű változatot kaptuk meg a gyártó hazai ügynökségétől, ami elegáns, kicsit komor, visszafogott és némiképp ingerszegény. De semmiképpen nem mondanám rondának, az előlapon oldalt kellően vékonyak a kávák, az üveg finoman lekerekített a széleken, alul-felül viszont akadt hely bőven, úgyhogy az ujjlenyomat-olvasót határoló androidos vezérlőgombok el is fértek lentre. A kijelző felett előlapi kamerát és beszédhangszórót fogunk látni a szemünkkel, pedig van ott egy közelségérzéklő is. Értesítési LED viszont nincs, ami miatt nem fog sírni a szánk, mert a kijelző always-on módot is tud, azaz halványan mindig látszik, hogy mi újság.


[+]

Ez annak ellenére így van, hogy a panel nem OLED, hanem IPS. Méretre nem túl nagy, mert 5,3 hüvelykes, az ehhez társuló 1440 x 2560 pixeles felbontás viszont igencsak korrekt, 554 ppi-t jelent. Méretre viszont a relatív kis méretű kijelző ellenére is szinte pont akkora, mint egy 6 hüvelykes Huawei Mate 10 Pro, ami bizony leginkább a 69% százalékos kijelző-előlap arányból fakad és jól mutatja, hogy miért tűnik a konkurens csúcsmodellek mellett finoman fogalmazva klasszikus arányúnak a gép.

Kijelző-teszt
Mérés Nokia 8 Sony Xperia XZ Premium Samsung Galaxy S8 HTC U11
Képátló 5,3 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1440 x 2560 2160 x 3840 1440 x 2960 1440 x 2560
Technológia IPS-LCD Triluminos IPS-LCD Super AMOLED Super LCD5
Fehér fényerő (max.) 686 nit 545 nit 403 / 555 / 902 nit 482 / 586 nit
Fehér fényerő (min.) 2,8 nit 5,6 nit 1,7 nit 5,1 nit
Fekete fényerő 0,42 nit 0,46 nit 0 nit 0,29 nit
Kontrasztarány 1633:1 1185:1 végtelen 1661:1
Színhőmérséklet 8097 K 8090 K + kézi 7575 / 6498 K + kézi 6935 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A szokásos külső gombok és csatlakozók adottak, felül 3,5 mm-es jack tátong, alul Type-C várja a megfelelő kábelt, itt találjuk a multimédiás hangszórót is. A telefon bal oldalán lehet kinyitni a hibrid SIM-tálcát, amibe két nanoSIM mehet bele, illetve az egyiket feláldozva microSD-t is betolhatunk. A készülék jobb oldalára kerültek a szokásos gombok, amiket könnyen elér az ujj. A kijelző alatt fehér háttérvilágítást kaptak a vezérlőgombok, középre pedig egy ujjlenyomat-olvasó került, ami kiváló hatásfokkal üzemel.


[+]

A hátlapon a Nokia felirat horizontális tájolással látható, így alkalmazkodik az egymás alatt elhelyezkedő kamerákhoz, amelyek egy finoman ívelt keretben ücsörögnek. Ez viszont fél millimétert kiemelkedik az egyébként kellemes tapintású hátlap síkjából, így az asztalra rakott telefon erre támaszkodik. Az eszközt nem lehet szétszedni, nagyon masszívnak, nagyon minőséginek érződik.

Hardver, menü

2017-ben a klasszikus csúcshardvert a Qualcomm Snapdragon 835-ös lapka köré szokás építeni, a HMD is emellett döntött, amikor a Nokia 8-at megalkotta. A teljesítményre ezért nem lehet panasz, minden villámgyorsan történik, a 4 GB RAM pedig simán elég, mert a csupasz Android meglehetősen takarékosan bánik az erőforrásokkal. Jelenleg a 7.1.1-es verziót találjuk a telefonon október biztonsági csomaggal, de tutira jön a frissítés. Sőt, úgy tudjuk, hogy ez csupán hetek kérdése lehet, szóval ilyen szempontból a HMD tartja magát ahhoz, amit a márka visszatérésekor megígért.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Nokia 8 Samsung Galaxy S8+ Sony Xperia XZ Premium Huawei P10 Plus Apple iPhone 7 Plus
Rendszerchip Snapdragon 835 Exynos 8895 Snapdragon 835 HiSilicon Kirin 960 A10 Fusion
AnTuTu Bench. 6.x 174416 pont 175028 pont 170115 pont 146051 pont 189747 pont
Vellamo Browser 8420 pont 7426 pont 6856 pont n/a n/a
Vellamo Metal 3506 pont 3366 pont 2794 pont 2772 pont n/a
Geekbench 4 (single/multi) 1915 / 6545 pont 2012 / 6594 pont 1893 / 6521 pont 1874 / 6193 pont 3481 / 5565 pont
GFXBench Man. onscreen 33 fps 42 fps 56 fps 17 fps 56 fps
GFXBench Man. offscreen 56 fps 64 fps 60 fps 28 fps 63 fps
GFXBench T-Rex onscreen 55 fps 60 fps 60 fps 38 fps 58 fps
GFXBench T-Rex offscreen 103 fps 120 fps 113 fps 56 fps 124 fps


[+]

Első blikkre a HMD most sem piszkált bele a Google rendszerébe, de ez csak a látszat. Egyrészt a kameránál mindenképpen kellett a saját felület, hiszen a kettős hátlapi rendszer kihasználásához erre okvetlenül szükség volt. Kaptunk ezen kívül egy Support nevű ikont, ami mögött a Nokia Care bújik meg, ami rögtön frissítésért kukorékol a Play Áruházat segítségül hívva. Jutalmunk egy lista, amiben van felhasználói útmutató, szervizközpont-kereső, illetve egyelőre angolul feltehetünk kérdéseket is az ügyfélszolgálatnak, amire roppant gyorsan válaszolnak is.


[+]

A menüben első ránézésre nem találunk más különlegességet, de ha a beállítások közé bejutunk, akkor van néhány említésre méltó extra. Egyrészt a kettős koppintással történő felélesztés nem tűnt el, másrészt a Nokiánál továbbra is Glance néven fut az always-on kijelzés, ahol állítható, hogy milyen típusú értesítéseket láthassunk, illetve az is, hogy mennyi idő múlva kapcsoljon ki. De ha megmozdítjuk a telefont, akkor természetesen újra felvillannak az információk.


[+]

Persze vannak gesztusvezérlési trükkök (lefordítással elutasítás, hangerő halkítása a készülék felemelésekor), illetve a bekapcsoló gomb kettős megnyomása azonnal nyithatja a fényképezőt, ha akarjuk. És persze a csengőhangok között ott van a jó öreg Nokia Tune, ahogyan az üzenetjelző effekteknél is a sok évtizede ismert prütty-prütty felbukkan, ennyi legalább maradt a múltból mementóként.

Multimédia

A Nokia 8 az első androidos Nokia, aminek a kameráját a Zeiss közreműködésével alkották meg. És rögtön két modult tettek a hátlapra, ilyenkor pedig mindig az a kérdés, hogy melyik utat választották, mert jelenleg háromféle iskola létezik a kétkamerás mezőnyben. Van, ahol különböző látószögekkel variálnak (az LG a széles látószöget preferálja, a Samsung és az Apple pedig a szűkebbet a zoom miatt), a Huawei pedig egy fekete-fehér szenzorral támogatja meg a főkamerát. A Nokia is ezt teszi, mindkét szenzor 13 megapixeles felbontásra képes, F/2,0-s apertúrával és 1,12 µm pixelmérettel. Videót 4K-ban tudunk felvenni (ilyet), illetve akad egy spéci mód, aminek az a neve, hogy bothie, ez annyit tud, hogy a szintén 13 megapixeles előlapi kamerát is beveti, egyszerre készül a fotó és a kép felén az látszik, ami előttünk van, a másik felén pedig mi magunk. Pár ilyen felvétellel kezdjük:


[+]

Ezzel a dologgal van néhány baj. Egyrészt ez nem akkora újdonság, például már az LG G3 is tudott hasonlót, rárakta a főképre az előlapi kamera által csinált fényképet, még ide-oda húzogatni is lehetett. Másrészt a selfie modul minősége a fasorban sincs a Zeiss optikákhoz képest, láthatóan más szinten van a két alkotás. Vicces lett volna, ha össze lehet montírozni két arcot fele-fele arányban, de az ember hiába komponálja így a képet, a rendszer tükrözi az előlapi kamerát, ezért a végeredmény szétesik, szóval tök őszintén: elég kevés olyan élethelyzet akad, amikor jól jön, hogy van ez a bothie funkció.


[+]

Szintén extrának számít az élő közvetítés lehetősége, amit Facebookon és YouTube-on tudunk megoldani. Előbbit telepíteni is kell, mert gyárilag nincs rajta a telefonon. Innentől pedig mehet a menet, élőben közvetíthetünk bármit, akár a két kamera egyidejű használatával is, 720p felbontásban. A hátlapi kamerák használatában is van furcsaság, egyrészt mert relatív kevés beállítási lehetőségünk akad, még kézi módban is csak a fehéregyensúly, a fókuszmód, a fénymérés módja és az expozíció piszkálható (ISO, záridő nem állítható), viszont van “élő bokeh” üzemmód, ami nyilván portrénál lényeges, ilyenkor a hátteret egy csúszka húzogatásával utólag is tudjuk homályosítani és egész ügyesen dolgozik az algoritmus. Képek lent:


[+]

Ezen kívül van retusálás és panoráma üzemmód, illetve egy külön ikonnal állíthatjuk, hogy melyik kamerát szeretnénk használni. A színest, a fekete-fehéret, vagy pedig a kettőt együtt. Tök nyilvánvaló, hogy ez utóbbival lehet csinálni a legjobb képeket, abszolút értelmetlen opció, hogy valaki direkt gyengébb fotókat akar lőni és ezért kizárólag a színes szenzorra támaszkodik, tök felesleges volt ezt a lehetőséget egyáltalán választható opcióként betenni. Megkérdeztem a Nokiát, hogy ezt most így hogy, az volt a válasz, hogy kisebb méretű lesz a fájl. Mintha ez bármit is számítana 64 GB belső tárhely mellett. És amúgy sem igaz, direkt megnéztem, közel ugyanakkora méretű állományok jönnek létre. A színes szenzorhoz optikai képstabi is jár, ami leginkább videózásnál jöhet jól, ilyenkor ugyanis a másodlagos kamera nem üzemel. Először nézzük meg, hogy csont ugyanaz a téma milyen eredményt hoz ha csak az elsődleges (balra), illetve ha mindkét kamera dolgozik (jobbra):


[+]

Most következzen néhány fekete-fehér kép logikusan az erre képes szenzort használva:

Végül pedig egy csokornyi fotó mindkét kamerát üzemeltetve, automatikus módban, értelemszerűen ez lesz a leggyakoribb felhasználási mód:

Ha megvizsgáljuk az eredményeket, akkor összességében azt mondhatjuk, hogy nem rossz, de bőven van baj, hiába segített be a Zeiss. Pedig még egy frissítés is jött nemrég pont a kamera kapcsán, a fókusz rendben van és gyors, ha nem közeli a téma. A fehéregyensúly oldaláról viszont már nappal vannak eltévelyedések a zöldes-sárgás irányba. A vonalélesség középen az átlagnál jobb, ám jókora túlélesítés eredményeképpen, a szélek felé pedig már puhább a rajzolat. Zaj az árnyékos részeken van bőséggel, de legalább nem színes és nincs kromatikus aberráció. Este magas érzékenységgel és jókora zajmentesítéssel dolgozik az automatika, lásd az utcai fotót, a fehéregyensúly viszont itt éppenséggel rendben van, bár a vakus eredmények hűvösebbek a nélküle lőtteknél. Ami még bosszantó, hogy makrónál az istennek sem oda rakja a fókuszt, amire kéne, ha kézzel nyomkorászom, akkor is kisvártatva melléélesít a témának. Ráadásul a próbálkozások jelentős részénél rommá ég a téma, az expozícióval is vannak gondok. Kár érte, szép lett volna, ha kvázi a semmiből a HMD előrántja hirtelen a legfrankóbb fotós telefont különösebb hezitálás nélkül, de ez a csoda elmaradt, nem egy felső-középkategóriás vagy tavaly ajánlat múlja felül vígan a Nokia 8 fotós képességeit. Ami a videofelvételt illeti, a hangok és a képélesség rendben vannak, a felvétel viszont fakóbb és fátyolosabb a kívánatosnál, ez sem hibátlan tehát.


[+]

Zeneileg nincs különösebb meglepetés, lejátszóként a Play Zene szolgál az ismert funkcionlaitással. Van equalizer is, kihangosítva egész ügyes a végeredmény, a mellékelt headset viszont nem egy nagy eresztés. Ám mivel a Nokia 8-ról nem maradt le a 3,5 mm-es jack csatlakozó, így egy jobb minőségű headsettel korrekt eredményt érhetünk el. Nincs FM-rádió (miért?), viszont elvileg a hangrögzítésnek átlagon felülinek kell lennie az OZO Audio jelenléte miatt, ami térben vesz fel hangot, de nem tapasztaltunk kiugróan decens minőséget még zajos környezetben sem, az ide-oda sugárzott élő adásoknál pedig leginkább tökmindegy, mert a YouTube és a Facebook is izomtól tömörít, aminek a hangsáv is kárát látja. Van viszont egy Hi-Q MP3 Voice Recorder nevű alkalmazás, amit külön le lehet tölteni a Play Áruházból, de ezzel sem voltunk maradéktalanul elégedettek, mert elég nagy volt az alapzaj.

Adatátvitel, akkumulátor

Alapvetően a chipset határozza meg a Nokia 8 adatátviteli képességeit, ami Cat.9-es LTE-ben csúcsosodik ki. A két SIM viszont nem tud dual active módban működni, ha az egyiken csacsogunk, akkor a másik elköszön a hálózattól és nem elérhető módba kerül át. Az 5 GHz-es hálózatokra is felmászó WiFi modul érzékenysége kifejezetten jónak mondható, van NFC, illetve 5.0-s Bluetooth is. A navigációval sem volt gond, a GLONASS támogatással is megfejelt modul nagyon hamar talált pozíciót és a stabilitással sem merültek fel problémák. Hiányzik kicsit az infra és a vezeték nélküli töltés, viszont a Type-C csatlakozó OTG-re is képes.


[+]

A böngészésért a Chrome felel, ezen a vason nagyon simán halad az ügymenet. Az akkumulátor pedig papíron 3090 mAh-s, ami bizony kicsit karcsú a Snapdragon 835-nek és a QHD felbontású kijelzőnek, de a készenléti fogyasztás még a Glance használatával is kellően alacsony. Ha viszont gyakran piszkáljuk a telefont, fotózunk, videózunk, netezünk, akkor hamar elfogyhat a nafta, este már érdemes lesz töltőre lógatni, mert a másnapot nem fogja bírni. És ezen még egy marék Advil sem segít. A Quick Charge 3.0-s szabvány viszont igen, 30 perc alatt 47%-ot lehet beletolni a telepbe. Kár, hogy a mellékelt töltő viszont nem ilyen, úgyhogy ha igényeljük ezt a teljesítményt, akkor be kell ruházni külön.


[+]

Értékelés: Nokia 8
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. 200 bruttó, ez a hivatalos, hazai ára a Nokia 8-nak. Ezért cserébe kapunk csúcshardvert, remekül összerakott készülékházat, két kamerát hátlapra és QHD kijelzőt. A helyzet viszont az, hogy még azért jól jött volna egy-két további extra, mondjuk egy IP68-as védelem (elvileg IP54 azért van, ami a fröccsenő vízzel szemben mutat némi ellenállást), vezeték nélküli töltés (ami a Lumia-korszakban azért megvolt), egy sokkal jobban paraméterezhető kamera, netán egy infraport, vagy néhány egyedi app (például saját fejlesztésű hangrögzítő), de valahogy az az ember érzése, hogy nagyon megúszós a telefon innovációs szempontból. A meglehetősen értelmetlen bothie az egyetlen számottevő extra, a Zeiss lencsék nem váltják meg a világot, a gyári Androidot lehet szeretni, de kissé unalmas, az üzemidő nem kiemelkedő, szóval ennél több egyediséget vártunk volna el egy csúcsgéptől. Ezt a hardvert olcsóbban adja a OnePlus, ráadásul a HTC U11 sincs messze árban (cikkünk írásakor hivatalos forgalmazásban 205 ezret kérnek érte már itt-ott), ami sok szempontból köröket ver a Nokiára (például kamerában egészen biztos). Galaxy S8 is van ennyiért, nem kell magyarázni, hogy mennyire izgalmasabb cucc, az Xperia XZ Premium is ezen árszint körül mozog és ezek mind érdekesebb gépek, ráadásul nem is a másodvonalbeli márkákról van szó. Nem kérdés, hogy a Nokia 8 egy jól sikerült telefon, sokkal inkább az a kérdés, hogy elég lesz-e csupán ráírni, hogy Nokia, amikor a felsorolt konkurensekkel kell megmérkőznie a vásárlók kegyeiért. Szerintünk nem, ennél több kell, egyedibb kell, érdekesebb kell, izgalmasabb kell, noha a Tetszett plecsnit így is ki tudta érdemelni. Az a tippünk, hogy ez a nyitóár nagyon el lett mérve, mert ha körülnézünk az EU-ban, akkor 520 euró körül lehet beszerezni, ami azért jóval olcsóbb és rögtön sokkal életképesebb lenne itthon is ennyiért még a világrekord magyar áfát is rászámolva.

Nokia 8

Bog

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Nokia 8
HTC U11 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 151,5 x 73,7 x 7,9 milliméter
Tömeg 160 gramm
Színvariációk kék, szürke
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,3 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2560 pixel (554 ppi)
Kijelző típusa IPS LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 835
Processzor típusa 4 x 2,45 GHz Kryo + 4 x 1,9 GHz Kryo
Processzor csíkszélessége 10 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 540
RAM mérete 4 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 GB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
FDD-LTE 800/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 21 Mbps / 5,76 Mbps
LTE Cat.9
IrDA / Bluetooth van / 5.0 (A2DP,LE)
WiFi kétcsatornás, 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi HotSpot, WiFi Direct, DLNA
USB Type-C (3.1)
USB OTG van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.1.1 Nougat
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Nokia Care
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel RGB, F/2,0, OIS + 13 megapixel monokróm F/2,0, dupla ledes villanó, PDAF
Másodlagos kamera 13 megapixel
Videófelvétel 4K@30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3090 mAh-s lítium-polimer
Készenléti idő (3G) na
Beszélgetési idő (3G) na
Zenelejátszási idő ismeretlen
Egyebek
ujjlenyomat-olvasó, gyorsulásmérő, giroszkóp, fény- és közelségérzékelő

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia 6 - ötről a hatra

    A Nokia 6 sok mindenben megismétli 5,2 hüvelykes fivére tulajdonságait, ám szerencsére javít annak néhány bakiján, jókora többletköltség árán. A legtöbbet multimédiában nyújtja a vásárlónak.

  • Nokia 5 - ötlettelen

    A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

  • Nokia 3 - valaki most finntorog

    Symbian, MeeGo, Windows Phone és most Android: megtalálta-e a Nokia az ideális okosplatformot és a Lumiák méltó utódját, avagy az elbukott sorozatok hibáit ismétli?

Hirdetés