Nokia 6 - ötről a hatra

A Nokia 6 sok mindenben megismétli 5,2 hüvelykes fivére tulajdonságait, ám szerencsére javít annak néhány bakiján, jókora többletköltség árán. A legtöbbet multimédiában nyújtja a vásárlónak.

Külső, kijelző, csomagolás

Meg merem kockáztatni: aki ezeket a sorokat olvassa, jó eséllyel túl van HMD-érás Nokia 3310, Nokia 3 és Nokia 5 tesztünkön, illetve az ott hátrahagyott konklúzión: a túlárazott mobilok inkább tűnnek a patinás márkanév piaci meglovagolásának, mint a kitűnő finn telefonok igazi visszatérésének. Valahol a dolog érthető: a Lumiák sikeréért is felelős csapat szétszéledt, a Nokia Corporation pedig csak távolról felügyeli a logójával ellátott, ám a licencpartnere által életre hívott új telefonokat. Mind közül a Nokia 6 mutatkozott be elsőként, méghozzá a kínai piacon, és 70 ezer forintnak megfelelő árával versenyképesnek tűnő specifikációt vetett be (5,5” FHD kijelző, nyolcmagos Snapdragon 430, 16/8 MP-es kamerák, 3/32 GB-os kezdőkiszerelés).


[+]

Nem ismerve a fivérei produkcióit, csak növelte irigységünket a gyorsan befutó 7.1.1-es Android frissítés és a phabletnek meg sem kottyanó gyötrésteszt – tűkön ülve vártuk, hogy a vékony fémházba bújt (154 x 75,8 x 7,85 mm, 169 g) a Gorilla Glass védőüveggel együtt remekül összerakott mobilt végül mi is megkaparinthassuk. Csakhogy, mire a Nokia 6 ideért, túl vagyunk egy adag csalódáson, a magyar ár pedig egészen 86 ezer forintig felkúszott. Ráadásul annyira kitűnő riválisok érkeztek az év közben Kínából (a HMD mobiljait is ott gyártják), amelyekkel együtt tesztalanyuk családon belüli felelőssége jócskán megnövekedett. Mégsem zárulhat az összes finn márkalogós HMD teszt keserű szájízzel, nem igaz?

Kijelző-teszt
Nokia 6 Xiaomi Redmi Note 4 Honor 6X Samsung Galaxy J7 (2017)
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 546 nit 508 nit 556 nit 310 / 586 nit
Fehér fényerő (min.) 2,2 nit 1,6 nit 5,4 nit 4,4 nit
Fekete fényerő 0,43 nit 0,3 nit 0,29 nit 0 nit
Kontrasztarány 1270:1 1693:1 1952:1 végtelen
Színhőmérséklet 7355 K 7543 / 6810 K 8166 / 6590 K 7656 / 6626 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Szerencsére a FirstPhone-tól idevándorolt készülékkel az ismerkedés pozitívan indult: bár a képernyőkávák jókorák, a Nokia 6-ot nem csak kényelmes fogni, hátulról jó ránézni. Az 5,5 hüvelykes, 1080 x 1920 pixeles IPS panel is meggyőzött bennünket: a napfény alatt elég világos, éjjel pedig kellően sötét maradt. Valamiféle utcai kontrasztmód akad, bár ez a sárga égitest alatt sem növelte a fénysűrűséget, de igazából nem is kellett. A kalibráció kissé kékes lett, de nem vészesen, a telítettséggel nincs gond, inkább a kontraszt- és fényerő csökkenés róható fel a panelnek, ha oldalról téved rá a tekintet. Az érintési érzékenység a képernyő és a három alsó kapacitív gomb esetében is megfelelő (a vissza és az alkalmazásváltó háttérvilágítást, a home ujjlenyomat-olvasót kapott), a rezgőmotor pedig kellően erélyes.


[+]

Ha a vízállóság vagy kávamentesség hiányát félretesszük, az egyetlen konstrukciós hibát a biometrikus azonosító kapcsán tudjuk felróni: bár ez egy rögzített, azaz nem mozgó érintőgomb, mégis olyan volt a miénk, mintha egy billentyű ferdén beragadt volna az eleve szűkös vájatba. Azonosítási hiba nem állt elő, a mély és keskeny profil miatt mindenesetre jobban rá kellett telepedni, hogy ujjbegyünk biztos lefedje a szenzort. A védőüveg felső szekciójában fénymérőt, közelségérzékelőt, beszélgetési hangszórót, 8 megapixeles kamerát és márkalogót lehet megpillantani. Az értesítési LED és a szelfivaku kimaradt, viszont a képernyő fel tud villanni önfotózáskor. A fekete festésű oldalélek szélei nem kaptak mázolást, így a fémes csillogás ad némi karaktert az elölről nem különösebben izgalmas külsőnek. A sarokélek viszont picit nyomják is a tenyeret, ez a mobil nem lett tökéletesen lekerekítve.


[+]

Ennyi kényelmetlenség belefér, különben is: mint phablet, eleve két kézzel érdemes használni, egykezes szoftvermód úgysincs. Mint óriástelefon viszont, a 3000 mAh-s telep nem hangzik túl meggyőzően. A Nokia 6 baloldalt fogadja be a két nanoSIM-et vagy az egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát, a fiókjuk a mellékelt tűvel piszkálható ki. Jobb oldalra került a nagyon lapos profilú, így nehezen kitapintható és lenyomható bekapcsoló és hangerőszabályzó. Ráadásul, mint valami rossz öltözködési trend követője, tesztalanyunk is sáros a hangerő billentyűk túl magasra helyezésében. Felül a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenetnek egy antennakilépő csík társa, alul a mikrofon, az microUSB port és a multimédiás hangszóró pillantható meg. A hátlapon is akad egy mikrofon, plusz alul-felül egy-egy keskeny, műanyag antennakilépő sáv, az esztétikából egyik se von le. Közöttük a függőleges Nokia logó és minősítési felirathalmaz csak bizonyos fénytörésre csillan meg.


[+]

Máskülönben ezen az oldalon is a fém dominál, felül 16 megapixeles kamerával és a hosszanti elrendezésű kitüremkedés alján dupla LED villanóval. A kamerarendszer szintén fekete hátteret kapott, ezüstös kerettel a szélein. A phablet meg régi Nokiákat megidéző, négyzetes csomagolást, gigászi betűkkel hirdetve a márkanevet, miközben egy darab HMD vagy FIH / Foxconn matrica sem jelöli, igazából kinek a telefonjai ezek. A dobozka egy 5V / 2A-es töltőt, egy microUSB kábelt, egy hagyományos mikrofonos fülest és némi leírást rejt. A keleti riválisok megszokott fóliái, tokjai és egyéb kedvességei (és most nem a malware-ekre gondolunk) itt hiányoznak. Nálunk a matt fekete Nokia 6 járt, de van fényes fekete (limitált kiadásban), sötétkék, ezüst és rézszínű is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Nokia 5 - ötlettelen

  A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

 • Android 8.0-val tesztelték a Nokia 8-at

  Legalábbis a Geekbenchnél futott egy kört a Nokia várható csúcsmodellje a szokásos Unknown Heart kódnév alatt.

 • Nokia 3 - valaki most finntorog

  Symbian, MeeGo, Windows Phone és most Android: megtalálta-e a Nokia az ideális okosplatformot és a Lumiák méltó utódját, avagy az elbukott sorozatok hibáit ismétli?

 • Nokia 3310 - tolat a nosztalgiavonat

  Kétségtelenül az idei év mobilos poénja, hogy a HMD visszahozta a 3310-est. Ami egyébként telefonként is ki tud szolgálni bizonyos igényeket, de ne homályosítsa el ítélőképességünket a nosztalgia.

Hirdetés