MWC 2018 összefoglaló

Trend a lelke mindennek

A legidegesítőbb dolog, ami az MWC-n történt, hogy szinte az összes cég már megint az Apple-t majmolja, ha okostelefonról van szó. Amikor az első képek kijöttek a hivatalosan még nem bejelentett Huawei P20-ról, akkor azt gondoltam, hogy kamu. Aztán egy csomó kínai márka is a kijelzőbe felülről betüremkedő szenzorszigetet álmodott rá a telefonjára, erről meg azt gondoltam, hogy jó, hát nekik amúgy is eddig terjed a fantáziájuk. Erre kijött az ASUS Zenfone 5, kiszivárgott az LG G7, mindkettőn ott éktelenkedik ez a benyúlás, miközben látjuk, hogy meg lehet csinálni a szinte kávamentes mobilt ilyen ostobaság nélkül is. Nyilván így egyszerűbb — hardveresen legalábbis — de aztán hozzá kell lőni a felhasználói felületet, ami az ASUS-nak már sikerült, a kicsiknek viszont nem.

Hirtelen úgy lett, hogy pont a notch hiánya miatt felértékelődött a Galaxy S9 formaterve, az alsó-felső kávákkal továbbra sem spóroló Sony újdonságok is kellemesek a szemnek, ahogyan az új Nokiákon sincs benyúlás. A konkáv kijelző pont onnan vesz el helyet, ahol eddig az értesítéseink ikonjai sorakoztak, ha pedig egy sávval lentebb tesszük őket, akkor nem sok értelme marad az egésznek, mert kihasználatlan a terület. Szóval van baj. Ha már egy termékbemutatón azzal vagánykodik egy cég, hogy 27%-kal kisebb az új telefonon a notch mérete, mint az iPhone X-en, akkor valami elcsúszott, mert nem ezek a fontos dolgok.

A fontos dolgok ugyanis elsősorban használhatósági kérdések, hogy azokban a dolgokban mit nyújt a készülék, ami sokszor lényeges a mindennapok során. Kamerában például a korábbi szinthez képest a Galaxy S9 és a Sony tudott ugrani, előbbi a változtatható rekeszértéket tette bele az idei újdonságba, a japánok pedig már Full HD-ban tudnak 960 fps-sel rögzíteni egy rövid ideig. Az AI is óriási buzzword lett, pedig egy csomó olyan dolgot írnak ennek a számlájára most, amit korábban enélkül is simán meg lehetett oldani, a témafelismerést már évek óta tudják a telefonok, oké, talán most jobb a hatásfok, de hogy az akkumulátor töltésének intenzitását az AI mellett érvelve mutatják be, az sima hókuszpókusz.

Miközben pont az akkumulátorok és az üzemidő kapcsán egy helyben toporgunk, noha egyre többet tudnak a telefonok, egyre erősebbek a chipsetek, egyre jobbak a kijelzők és bár különböző hardveres és szoftveres trükkökkel próbálják csökkenteni a fogyasztást, 3000 és 4000 mAh-s kapacitás között vannak az idei telepek is, ami simán ugyanaz, mint tavaly. Persze senki sem kockáztat, hogy ne szaladjon bele abba a késbe, ami felnyársalta másfél éve a Galaxy Note 7-et, de még csak prototípus szinten sem volt semmi áttörés, ha nem számítom a koreai LiBest nevű céget a hajlítható akkumulátorral, de az nem a telefonokon, hanem a hordható elektronikai cuccokon (óra, szemüveg, karperec) fog segíteni.

Amire számítottunk

Pontosan tudtuk, hogy jönni fog a Galaxy S9, lehetett ismerni a chipsetet is, de meg tudtak lepni a kamerás fejlesztésekkel, miközben nagyon helyesen mindent megtartottak, ami az elődmodellben jól működött, beleértve a 3,5 mm-es jack csatlakozót, az IP68-as védelmet, a bővíthető memóriát, a frankó kijelzőt és a nagyobbik modellen levő telés lencsét. Hogy most az előlapi kamera mit bűvészkedik össze az animáló avatarunkkal, azt talán tekintsük másodlagos kérdésnek, ahogyan mi kénytelenek vagyunk a Bixby-t is ide sorolni, főleg nyelvi okok miatt. A Galaxy S9-et vinni fogják, mint a cukrot és valószínűleg zömmel abszolút elégedettek lesznek a vásárlók.


[+]

Az ASUS-nál sokáig titokban volt, hogy a Zenfone 5 mit fog tudni, aztán felbukkant egy notchos kép néhány nappal a rendezvény előtt és már csak az volt a kérdés, hogy minden modellre rányomják-e. Kiderült, hogy nem, mert a Zenfone 5 Lite inkább négy kamerával támad, de a másik két aspiráns megnyerte a szenzorszigetet magának, viszont — és ezen tényleg meglepődtünk — a csúcsmodell ára abszolút emészthető lett a tudásához képest, ami a tajvaniaktól több mint szokatlan, legalábbis az eddigi stratégiájuk ismeretében.


[+]

A Sony megpróbál megújulni, ami roppant időszerű, mert bár bőven akadtak rajongói a szögletes formavilágnak, az évek óta alig változó küllem egysíkúvá tette a palettát. Most ívelt hátlappal, 3,5 mm-es jack csatlakozó nélküli, hátlapra költöztetett ujjlenyomat-olvasóval jött ki két bivalyerős újdonság, ami nálunk eléggé megosztotta az olvasótábort, a Compact nem elég kompakt sokak szerint, a Sony-ra jellemző tradíciók elhagyása pedig szintén nem okozott ovációt. De az átlagvásárló nem átlagolvasó, bőven bejöhet a Sony-nak az új taktika.

LG V30S+
LG V30S+ [+]

Az LG-nél sem volt hasraesés, kijött a V30 frissített változata, amit V30S ThinQ néven szeretnének eladni (némi extra RAM és tárhely, plusz valami minimális AI a kamerához, ez minden), ezek mellett a belépő szinten mozgó K-sorozat tagjai okosodtak minimálisan. A Huawei kapcsán is lehetett tudni, hogy nem lesz telefon, hiszen a P20 premierjének időpontja már ismert volt. Tabletre, illetve Matebookra tippeltünk előzetesen, mindkét kategóriában hoztak újdonságot, a Matebook Pro X nemigen lesz itthon, de a Matebook Pro az év második felében jön Magyarországra is, ahogyan a MediaPad M5 nagyobb verziójának hazai bevezetése is napirenden van.

A Nokia megint ellőtt egy poént, de másodszorra már nem durrant akkorát, hogy felélesztettek egy korabeli, legendás terméket, ez a húzás tavaly simán ellopta a show-t, most sem érdemes egy kézlegyintéssel elintézni a 8110-es reinkarnációját, leginkább azért, mert a Kai OS akár még életképes is lehet és valami mozgást lehel a kihalás szélés álló, nyomógombos piacba. De persze simán lehet, hogy ez sem lesz egy funkcionális csoda, a 3310-es is ezer sebből vérzett, ha túlléptünk a nosztalgiafaktoron. Viszont hoztak új okostelefonokat is, talán a 7 Plus lehet ezek közül a leginkább kiegyensúlyozott, a 8-as Sirocco változata inkább csak frissítés, a 6-os pedig már játszik egy ideje a kínai piacon. Az Android Go rendszerrel felszerelt legolcsóbb modell, a Nokia 1 egész kezes volt első blikkre, de pont feleannyiért kéne adniuk, mint ahogyan tervezik.

Occó nocc!

A kínaiak annyian voltak Barcelonában, mint az oroszok — tarhatná a mondás, de elég masszív képzavar jönne ki belőle, az viszont tény, hogy az összes B és C kategóriás szereplő megpróbált valamivel előrukkolni, ami körülbelül odáig futott ki, hogy ugyanarra a teljesen szokványos MediaTek alapú hardverre felrántottak konkáv kijelzőket, talán az Ulefone lógott ki ebből a mezőnyből felfelé, de hogy a boltokba kerülő termékek minősége mennyire üti meg a szintet (mármint néhány hónap használatot követően) az most még nem látszik.


[+]

Villantott (volna) ilyen telefont a Doogee (ha kész lett volna), a Leagoo meg az Oukitel is, aztán ott volt a félig horvát, félig kínai Noa, akik csinos termékeket raknak össze, de teljesen el vannak szállva az árazás kapcsán, pedig ezek itthon is forgalomba kerülnek, csak nem biztos, hogy lesz bárki, aki megveszi. Az Archosnál az európai vezetővel csevegtünk egy sort a Nubia-kooperációról, belefutottunk az Emporia csapatába is, akik próbálják összeszedni magukat, kint volt a ZTE is, de az Axon M-et már ellőtték a CES-en, a Lenovo pedig nem sokat villogott, sem új G, sem új Z, hoztak egy sztereó modot, meg némi PC-s frissítést, de telefonos fronton csönd volt náluk is, ahogyan a HTC is csak a Vive-ot nyomatta most is.

A CAT-nél viszont nem ültek a babérokon és összerakták a Bullitt segítségével a legdurvább munkatelefont, amit eddig bárki alkotott, fejlesztett hőkamerával, lézeres távolságmérővel és levegőminőég-szenzorral, normális hardverrel, kijelzővel és kamerával. Jó drága, mint minden CAT, de ebben a műfajban most ez az etalon. A Bullitt egy Land Rover telefont is mutatott, az sem a filléres, kétpálcás kategóriában szeretne babérokra törni, hiszen strapaíró és valamelyest moduláris is. Az Alcatel még érdekes lehet, mert az új kollekció elég csinos és friss, ráadásul mintha visszatértek volna abba a szegmensbe, ahol korábban jók voltak, nincs igazi csúcsmodell, az alsó és a középső kategóriákban nyomulnak idén egyelőre.

Mazsolázgatás

Képtelenség minden apró céghez odasétálni és 20-30 percet elcsevegni a termékeikről, de így is egy csomó jópofa dologgal találkoztunk, amilyen a már említett LiBest hajlítható akkuja, a Sailfish rendszer nyomógombos, olcsó telefonokra átültetett verziója, a hazai fejlesztésű mobil EKG, vagy a Travis fordítógép, amit 18 lelkes holland próbál ütőképes termékké tenni. Volt pár headset, néhány fitnesz kiegészítő, de alapvetően sokkal kevésbé domináltak ezek a termékek a mostani MWC-n, mint korábban, helyettük több volt az autó, a Mercedes például kirakta a vadonatúj A-osztályt a standra, de a SEAT sem tétlenkedett.

Itt is kijelzők veszik át a korábbi műszerek helyét, végre megvan az érintésérzékelés is!
Itt is kijelzők veszik át a korábbi műszerek helyét, végre megvan az érintésérzékelés is! [+]

Nekünk több szempontból mégis emlékezetes marad ez az MWC. Egyrészt ez volt az első alkalom, hogy az anyagok Mobilarena-Tech2 kooperációban készültek, közel 75 cikkünk született és több mint 30 videó került fel a YouTube-ra, azért nincsenek pontos számok, mert Legendd és Bocha még javában tolják a kontentet, hiszen egyrészt kocsival mentek ki Barcelonába, másrészt onnan szintén autóval jönnek visszafelé Genf érintésével.

És persze idén is megvoltak az emlékezetes momentumok (most kihagyva magát az autózásos-hajós oda-vissza közlekedést), Ken Hong például hozta a formáját és direkt csináltunk olyan videót is, ami az interjún kívüli beszélgetésünket tartalmazza, csapattuk az eCooltra nevű elektromos robogóval is mindenfelé Barcelonában (2 perc volt regisztrálni, pár órán belül elbírálták simán a magyar jogsit), voltak igen kellemes esti rendezvények is, mindenféle bejelentenivaló nélkül. A Huawei is elvitt minket vacsorázni, ott egy csomó regionális ember is jelen volt, hárman is elugrottak a OnePlus sörözésére, engem a Travis hívott meg és nagyon örülök, hogy ott lehettem, plusz találkoztam a Honor regionális marketingesével is egy ebédre, ami szintén nagyon hasznosnak bizonyult.

Nyilván nem tudok a teljes csapat nevében beszélni az idei MWC-ről, de úgy érzem, hogy idén tényleg beérett a rutin, rendben volt a szállás, az utazás, minden fontos programra eljutottunk, volt idő kikapcsolódni is és aki írásos formában szereti fogyasztani az infót, annak szállítottuk ezen a felületen, aki pedig inkább az ennél vizuálisabb tartalmat kedveli, annak pedig a videókat gyártottuk rogyásig. Elsősorban Legendd és Laci, de mi is beszálltunk néhány kisfilmmel.

Kár, hogy csak évente egyszer van MWC.

Bog

MobilarenaSEAT AtecaLG V30

Előzmények

  • MWC 2018 beharangozó

    Új csúcsmodell lesz, forradalmi újdonság viszont... hát lehet, hogy idén is elmarad, noha szinte minden gyártó kint lesz Barcelonában. És természetesen mi is, ahogyan az elmúlt 11 évben.

Hirdetés