MWC 2018: Mátrix újratöltve - idén a Nokia 8110 kapott remake-et

A 3310 tavalyi újraélesztése után a lecsúsztatható billentyűzetfedelű Nokia 8110 tér vissza, 4G adatkapcsolattal és KaiOS rendszerrel.

Hirdetés

Ez a Nokia már nem az a Nokia, hangzott el a márka kapcsán számtalan alkalommal, a HMD Global azonban tiszteletben tartja a finnek mobilos múltját, a 3310 újraélesztése pedig egy legendának állított emléket. Új év, új főhajtás, és azért remélhetőleg az eredmény a gyakorlatban jobb lesz a tavalyi nosztalgiapróbálkozásnál, de előbb következzen az eredeti, a legendás és a Mátrixot is megjárt 8110, íme:

Egy legenda akkor: az eredeti Nokia 8110
Egy legenda akkor: az eredeti Nokia 8110 (forrás: Wikimedia) [+]

És akkor az új:


[+]

A 2018-as Nokia 8110 4G ugyan nem okostelefon, a rajta futó KaiOS a fejlesztő szerint ugyanakkor okosfunkciókat hoz a legolcsóbb, hagyományos készülékekre, illetve jelen esetben 4G- adat és internetkapcsolatot. A 8110 4G egy microSIM-et és egy nanoSIM-et fogad be, akkumulátora pedig 1500 mAh-s, amivel feltehetőleg hosszú-hosszú órákon át lehet nyomni a Kígyót. Adott továbbá a Gmail és az Outlook névtár, illetve naptár szinkronizálás, valamint a Google keresés és az asszisztens.


[+]

A ketyere 133,45 x 49,3 x 14,9 milliméteres, és a jól megszokott, polikarbonát ház borítja, éppen ezért a tömege megáll 117 grammnál. Jó hír, hogy az IP52-es cseppálló védelem belefért, és nem maradt ki a 3,5 milliméteres port sem.

A készülék extrája kétségtelenül a lecsúsztatható billentyűzetfedél, aminek az eredeti 8110 esetében sem volt túl sok gyakorlati haszna, mégis a kor egyik legmenőbb készülékévé tette. Nincs hozzá gomb, kézzel kell a fedelet letolni, de az semmi extra erőkifejtést nem igényel.


[+]

A 8110 újrája 2 megapixeles kamerával és LED villanóval is fel lett vértezve, illetve 2.0-s USB átviteli szabvánnyal, Bluetooth 4.1-gyel, b/g/n-es WiFi-vel és  VoLTE-vel.


[+]

Specifikációban különösebb extrákra nem érdemes számítani, a Qualcomm 2015-ös, 2 x 1,1 GHz-es platform mindenesetre kellően gyors működést biztosít a szerény funkciótár mellé. Rendszermemóriából 512 MB, tárolóból 4 GB jár, a megjelenítő pedig 2,4"-es, QVGA felbontáson. A fekete és banánsárga Nokia 8110 4G 80 eurórért lesz elérhető tavasszal, a forintosított árat nem tudtuk meg.

MobilarenaSEAT AtecaLG V30

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia 5 - ötlettelen

    A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

  • Nokia 3 - valaki most finntorog

    Symbian, MeeGo, Windows Phone és most Android: megtalálta-e a Nokia az ideális okosplatformot és a Lumiák méltó utódját, avagy az elbukott sorozatok hibáit ismétli?

  • Nokia 3310 - tolat a nosztalgiavonat

    Kétségtelenül az idei év mobilos poénja, hogy a HMD visszahozta a 3310-est. Ami egyébként telefonként is ki tud szolgálni bizonyos igényeket, de ne homályosítsa el ítélőképességünket a nosztalgia.

  • Nokia 8800 - Finommechanikai Művek

    A legdrágább Nokia. Rozsdamentes acél, karcolódásmentes kijelző, tömött buksza.

Hirdetés