Hirdetés

MWC 2018 összefoglaló

Hirdetés

Trend a lelke mindennek

A legidegesítőbb dolog, ami az MWC-n történt, hogy szinte az összes cég már megint az Apple-t majmolja, ha okostelefonról van szó. Amikor az első képek kijöttek a hivatalosan még nem bejelentett Huawei P20-ról, akkor azt gondoltam, hogy kamu. Aztán egy csomó kínai márka is a kijelzőbe felülről betüremkedő szenzorszigetet álmodott rá a telefonjára, erről meg azt gondoltam, hogy jó, hát nekik amúgy is eddig terjed a fantáziájuk. Erre kijött az ASUS Zenfone 5, kiszivárgott az LG G7, mindkettőn ott éktelenkedik ez a benyúlás, miközben látjuk, hogy meg lehet csinálni a szinte kávamentes mobilt ilyen ostobaság nélkül is. Nyilván így egyszerűbb — hardveresen legalábbis — de aztán hozzá kell lőni a felhasználói felületet, ami az ASUS-nak már sikerült, a kicsiknek viszont nem.

Hirtelen úgy lett, hogy pont a notch hiánya miatt felértékelődött a Galaxy S9 formaterve, az alsó-felső kávákkal továbbra sem spóroló Sony újdonságok is kellemesek a szemnek, ahogyan az új Nokiákon sincs benyúlás. A konkáv kijelző pont onnan vesz el helyet, ahol eddig az értesítéseink ikonjai sorakoztak, ha pedig egy sávval lentebb tesszük őket, akkor nem sok értelme marad az egésznek, mert kihasználatlan a terület. Szóval van baj. Ha már egy termékbemutatón azzal vagánykodik egy cég, hogy 27%-kal kisebb az új telefonon a notch mérete, mint az iPhone X-en, akkor valami elcsúszott, mert nem ezek a fontos dolgok.

A fontos dolgok ugyanis elsősorban használhatósági kérdések, hogy azokban a dolgokban mit nyújt a készülék, ami sokszor lényeges a mindennapok során. Kamerában például a korábbi szinthez képest a Galaxy S9 és a Sony tudott ugrani, előbbi a változtatható rekeszértéket tette bele az idei újdonságba, a japánok pedig már Full HD-ban tudnak 960 fps-sel rögzíteni egy rövid ideig. Az AI is óriási buzzword lett, pedig egy csomó olyan dolgot írnak ennek a számlájára most, amit korábban enélkül is simán meg lehetett oldani, a témafelismerést már évek óta tudják a telefonok, oké, talán most jobb a hatásfok, de hogy az akkumulátor töltésének intenzitását az AI mellett érvelve mutatják be, az sima hókuszpókusz.

Miközben pont az akkumulátorok és az üzemidő kapcsán egy helyben toporgunk, noha egyre többet tudnak a telefonok, egyre erősebbek a chipsetek, egyre jobbak a kijelzők és bár különböző hardveres és szoftveres trükkökkel próbálják csökkenteni a fogyasztást, 3000 és 4000 mAh-s kapacitás között vannak az idei telepek is, ami simán ugyanaz, mint tavaly. Persze senki sem kockáztat, hogy ne szaladjon bele abba a késbe, ami felnyársalta másfél éve a Galaxy Note 7-et, de még csak prototípus szinten sem volt semmi áttörés, ha nem számítom a koreai LiBest nevű céget a hajlítható akkumulátorral, de az nem a telefonokon, hanem a hordható elektronikai cuccokon (óra, szemüveg, karperec) fog segíteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • MWC 2018 beharangozó

    Új csúcsmodell lesz, forradalmi újdonság viszont... hát lehet, hogy idén is elmarad, noha szinte minden gyártó kint lesz Barcelonában. És természetesen mi is, ahogyan az elmúlt 11 évben.

Hirdetés