MWC 2018: Snapdragon 845 süvít az új küllemű Xperiák alatt

Egy kompakt kávamentes mobil és egy nagyobb, roppant versenyképes csúcskészülék a Sony idei MWC-s felhozatala, HDR kijelzővel és felvétellel, akár 4K-ban.

4K OLED kijelzős Xperia végül nem mutatkozott be a barcelonai MWC-n, két előremutató Sony okostelefon viszont igen, és mindkettőhöz volt szerencsénk a japán gyártó hétfő reggeli, túlzsúfolt sajtóeseményén. Az alumíniumvázas, Gorilla Glass 5-ös szendvicsbe foglalt Xperia XZ2 roppant mutatós darab, és mindjárt az első fotón kiderülhet a küllemét érintő első fontos változás: a hátlap íveltebb lett.

A Sony Xperia XZ2
A Sony Xperia XZ2 [+]

Így oda az Xperiák minimalista, lapos dizájnja, viszont az XZ2-t sokkal jobb kézbe fogni, mint az XZ Premiumot, lekerekítettebb a sarkainál és megfordítva máris lehull a lepel a következő újdonságról, a megnyúlt, Full HD+ kijelzőről (1080 x 2160 pixel). Az 5,7"-es Triluminos HDR IPS panel alatt és felett jelentősen fogytak az Xperiák legendás kávái, ennek ellenére megmaradt a sztereó hangszórópár S-Force fantázianévvel, amiért ezúton is elismerésünk.

A Sony Xperia XZ2
A Sony Xperia XZ2 [+]

A 153 x 72 x 11,1 milliméteres és 198 grammos paraméterek viszont azt is jelentik, hogy az XZ2 bizony phablet méretekkel rendelkezik, jelentősen lehúzza a zsebet, és ezt nem feltétlenül a 3180 mAh-s telep indokolja, ami egyébként Type-C porton tölthető, és innen érdemes a kábelezett zenehallgatást intézni, mert a 3,5 milliméteres port (a Sony Walkmanek alapkelléke) sajnos lemaradt. A gyártó átalakítót legalább mellékel a dobozban.

Az Xperia XZ2 az XZ Premium mellett
Az Xperia XZ2 az XZ Premium mellett [+]

Még egy érdekesség az XZ2 kapcsán, aztán következik egy sor közös tulajdonság az XZ2 Compacttal: a nagyobbik újdonság vezetékmentesen tölthető Qi szabvány szerint, a kisebb ilyen képességekkel nem rendelkezik. Ellenben a kisebb tényleg kisebb, sőt: a legkellemesebb fogású 18:9-es mobilról van szó, ugyancsak FHD+ felbontással, 135 x 65 x 12,1 milliméterrel és 168 grammal. Végre tehát tűéles a kompakt Xperia képernyője is, ami 5"-re nőtt. Telepe 2870 mAh-s, 3,5 milliméteres portot rajta se keressünk.

Az Xperia XZ2 Compact
Az Xperia XZ2 Compact [+]

És akkor a közös specifikációk: mindkét modell a friss és villámgyors nyolcmagos Qualcomm lapkát használja, a Snapdragon 845-öt. Adott 4 GB RAM és 64 GB tároló, hibrid SIM tálca microSD hellyel, 1,2 gigabites letöltés 4G hálózaton, Bluetooth 5.0, ac-s WiFi, NFC, 3.1-es USB, LDAC, AptX HD és DSEE HX támogatás. A felület Android Oreo 8.0-n alapul és elképesztően gyors rajta a navigálás. Megmaradt az IP65/68-as minősítés és a QuickCharge 3.0-s gyorstöltési szabvány. A dizájnváltással az ujjlenyomat-olvasó mindkét esetben hátra került, pont jó helyre. Elöl 5 megapixeles kamera dolgozik, hátul pedig friss Motion Eye szenzor 19 megapixelen, f/2-es rekeszértékű lencsével, villámgyors hibrid fókusszal, LED villanóval és RGB infraszenzorral a fehéregyensúlyhoz.


Az XZ2 Compact a korábbiaknál íveltebb, plasztik hátlapot kapott[+]

A 960 fps-es rögzítésről ezúttal sem kell lemondani, miközben Full HD-ra nőtt a felbontása, a Sony pedig először kínál HDR videofelvételt 4K-ban, ami elég izgalmasan hangzik. Emellett 3D-s arcszkennelés és szelfikészítés is van, és ha már akad egy sor beállítás és mód, a kézi lehetőségeket beleértve, dedikált kameragomb is került a házra. A BIONZ képfeldolgozás továbbra is adott.

Az Xperia XZ2 Compact kamerája közelről
Az Xperia XZ2 Compact kamerája közelről [+]

Az XZ2 Compactra visszatérve, bár a konstrukció itt is kitűnő az alumíniumváznak köszönhetően, a kellemes tapintású, matt hátlap polikarbonát, ami érzésre szerintünk nem von le az minőségből, az viszont nem egészen világos, hogy a vezetékmentes töltés miért nem fért bele. Ami szintén nem világos jelenleg, az a márciusban esedékes megjelenéshez tartozó árak, arra mindenesetre nem számítunk, hogy ezek a villámgyors és kitűnő multimédiás képességekkel felvértezett Xperiák filléres kellékek lesznek.

MobilarenaSEAT AtecaLG V30

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés