MWC 2018: Kamerában fejlődött leginkább a Galaxy S9

Ami továbbra is két méretben, kicsit eltérő tulajdonságokkal lesz kapható alig drágábban, mint amennyiért az S8-at lehetett elhozni. De többet is tud.

Hirdetés

Február 25-re időzítette a Samsung az idei csúcsmodell bemutatóját. Hogy maga a rendezvény milyen volt, azt ezen sorok írása közben még nem tudjuk, de a terméket már láttuk, megfogtuk, kipróbáltuk és megismertük. Mind a kettőt, lévén továbbra is két méret létezik, az 5,8 hüvelykes kijelzővel szerelt S9 mellett 6,2 inches megjelenítővel érkezik az S9+. Induláskor három szín, fekete, világoskék és lila (midnight black, coral blue, lilac purple), az útóbbi a Pantone Color Institute szerint az év színe, mintha ennek bármi jelentősége lenne.


[+]

Elölről nézve nincs markáns eltérés az S8-hoz képest, kicsit szögletesebbek a sarkok, kicsit még jobban kinyúlik a kijelző alulra és felülre (ami nyilván azt jelenti, hogy a kávákat sikerült még vékonyabbra venni és nincs "notch"), de egyébként maradt az előlap tetemes részét elfoglaló, QHD+ felbontású, Super AMOLED, két oldalt lekerekített kijelző verhetetlen kontrasztaránnyal és decens fényerővel. Az ujjlenyomat-olvasót viszont nem rakták be alá, mivel alul nem fér el, ezért továbbra is hátul kell keressük, de most már nem a kamera mellett, hanem alatta, ami sokkal kellemesebb. A szenzornak van egy új trükkje, amikor hozzáadjuk az ujjlenyomatunkat, akkor nem kell tizensokszor odanyomkodni a megjegyzéshez, hanem csak háromszor végig kell húzzuk rajta az ujjunkat.

Az új szín
Az új szín [+]

A készülékház továbbra is nagyon minőségi munka, két fontos apróságon szerencsére nem változtattak: egyrészt továbbra is IP68-as védelmet kapott a burkolat, másrészt - és ez igen lényeges - megmaradt a 3,5 mm-es jack csatlakozó, amivel kapcsolatban vicceskedve csak annyit mondott a samsungos előadó, hogy nem dobunk ki régi, jól bevált dolgokat, hanem melléjük fejlesztünk újabbakat. Szintén fontos, hogy a memóriabővítés lehetősége sem tűnik el, a maximálisan befogadható méret 400 GB lehet. Megmaradt a Bixby-gomb, a vezeték nélküli töltés, az NFC, viszont a Galaxy S9 sztereó hangszórókat kapott (alulra és felülre), amiben a nemrég felvásárolt Harman (illetve az ide tartozó AKG) segített, plusz a Dolby Atmos, amivel 3D-s hatásúvá lehet tenni a kihangosított filmhez tartozó hangsávot.

Nem látszik, de alul-felül van hangszóró
Nem látszik, de alul-felül van hangszóró [+]

Persze a hardver nem okoz nagy meglepetést, vagy a Samsung saját fejlesztésű, Exynos 9810-es chipsete, vagy a Qualcomm Snapdragon 845-ös lapkája kerül be, függően attól, hogy melyik piacra szánják az adott eszközt, Európában az Exynos lesz a nyerő, így nálunk is ezzel kerülnek majd forgalomba az S9-ek. Nyers erőből szinte biztosan nem lesz hiány, az ARM Big.Little klaszterkonfigurációt kiváltó DynamIQ rendszert ez a chip is megkapta: nyolcmagos a processzor, négy darab, 2,9 GHz-en maximált Exynos M3 felel a számítási teljesítmény jelentős részéért, a maradék négy, 1,9 GHz-es Cortex-A55 az energiahatékonyságért felel. Állítólag 40%-ot ugrott előre a többszálas erő a közvetlen elődhöz képest, az egymagos szintet pedig megduplázták. A gyártástechnológia a Samsung második generációs, 10 nanométeres LPP node-ja, ugyanez dolgozik a Snapdragonban is. Memóriából LPDDR4x, belső tárolóból pedig UFS 2.1 és SD 3.0 támogatott.


[+]

A grafikus teljesítményért a Mali-G72 felel 18 maggal, az ARM második generációs Bitfrost architektúrájával, körülbelül 20%-nyi fejlődést értek el ezzel. Természetesen támogatottak a VR-headsetek is, értelemszerűen az S9-hez is be lehet majd szerezni Gear VR-t, bár ebből nem jött új modell idén. A gépi tanulás is benne van a pakliban, ezt már a Huawei is nyomatja egy ideje, hogy tovább gyors maradjon a készülék mindenféle alkalmazások telepítése és törlése után is. Az S9-ben 4 GB RAM kerül majd a chipset mellé, az S9+ esetében ez már 6 GB. Igen, számítunk rá, hogy ezzel kapcsolatban lesz némi prüszkölés (280 ezer forintért nehogy már ne férjen bele több RAM), annyiban mindenképpen jogos, hogy ha egy gyártó rámutat a telefonjára és azt mondja, hogy ez akar lenni a csúcsok csúcsa, akkor igen, az legyen mindenben tényleg minimum olyan erős, mint akármi más. És ma már a B kategóriás kínai gyártók is simán berámolnak a középkategóriás cuccaikba is 4 GB-nál több RAM-ot.

Coral Blue
Coral Blue [+]

Viszont ott az érem másik oldala, ugyanis a kameraszenzor mellé odaraktak annyi DRAM-ot, amivel egy csomó új lehetőség nyílt meg. Egyrészt tudja ugyanazt, mint a Sony, vagyis 960 fps sebességű lassított videót 720p felbontás mellett, maximum 0,2 másodpercig. Az nem sok. Viszont van egy óriási eltérés, a Samsungnál nem nekünk kell F1-versenyzőket megszégyenítő reflexekkel rányomni a gombra, amikor a lassítást szeretnénk bekapcsolni, hanem előre kijelölhetünk egy keretet az élőképen, elindíthatjuk a felvételt és amikor a szenzor a keretben mozgást érzékel, akkor ráküldi a lassítást. És ez pont azt a használhatósági faktort adja hozzá a képlethez, ami a Sony-ból hiányzott.


[+]

Hamár itt van ez a rengeteg DRAM a szenzor mellett, akkor azt fotózáshoz is ki lehetne használni. Ezért amikor az ember ellő egy képet, rögtön pont 12 felvétel készül, azok között egy gyors algoritmus kiválasztja a legjobb hármat, majd egy másik algoritmus pixelről-pixelre végigmegy és megpróbálja összerakni a legjobb eredményt. Ebből nyilván a felhasználónak nem kell semmit érzékelnie, csak azt, hogy frankó lesz a fotó. Hogy ez tényleg így is legyen, arról pedig az iparág első, változtatható apertúrájú megoldása gondoskodik, amely F/1.5 és F/2.4 között tud blendét váltani. Köztes érték nincs, vagy ez, vagy amaz, függően attól, hogy milyenek a fényviszonyok. Ez óriási lépés előre, miközben az összes többi funkció megmaradt (villámgyors autófokusz, optikai stabilizátor), a felbontás továbbra is 12 megapixel. Az előlapi kameránál nincs ilyen trükk, de a 8 megapixeles felbontás és az F/1.7-es apertúra nem hangzik rosszul.


[+]

Az S9+ nem sokban tér el a kisebbik modelltől, de ezek az eltérések mégis sokaknak számíthatnak. A méretből fakadó extra 0,4 inches kijelző, valamint a 3000 mAh helyett 3500 mAh kapacitású akkumulátor kvázi adottság, a plusz 2 GB RAM inkább csak ajándék, a másodlagos kamera viszont egy bizonyos felhasználói csoport számára nagyon is fontos. A telés lencse F/2.4-es apertúrát kapott, viszont akárcsak a Note 8-nál, itt sem maradt ki az optikai stabilizátor, ami egy ilyen megoldásnál nagyon fontos extra, sokkal jobban látszik a kézremegés akkor, ha a téma optikailag közelebb van hozva.


[+]

A szoftver továbbra is Android alapokon nyugszik, megjelenéskor a 8.0-s verzióra épített Samsung UI lesz majd rajta a termékeken. Első ránézésre nem változott sokat, az oldalról előrántható panel, a Bixby felülete, de vannak azért itt is fejlesztések. Az első pont a Bixby-t érinti, kapott egy élőképes fordítót, ami arra alkalmas, hogy a kamerát ráirányítva valamilyen szövegre a rajta levő feliratokat a kívánt nyelvre cseréli. Ilyet egyébként már láttunk akár külsős alkalmazással is, talán a Samsung Bixby mögött levő adatbázis és intelligencia jobb hatásfokot ér majd el.

Az új DeX 20%-kal olcsóbb lesz, mint a régi
Az új DeX 20%-kal olcsóbb lesz, mint a régi [+]

Lett új DeX is, a korábbi, kör alapú dokkolót most egy fektetett verzió követi, ami HDMI-t, két normál USB-t és egy Type-C csatlakozót tartalmaz, de kialakításából adódóan a telefon 3,5 mm-es jack dugasza is hozzáférhető és használható. A fektetett állapot másik előnye, hogy a csatlakoztatott készülék kijelzője trackpadként használható, egy klikk a bal gomb, duplaklikk a jobbgomb. Most még ugyan nem, de egy nagyon hamarosan érkező frissítéssel pedig virtuális gombsor is megjelenhet majd a dokkolt Galaxy S9 kijelzőjén akkor, amikor szövegbevitelre van szükség. Ezek mellett egy új API-n keresztül a céges IT infrastruktúrába is beilleszthető a DeX és a Galaxy S9, amely különböző policy-k kezelésével korlátozható olyan szempontból, hogy a munkahelyi környezetben milyen alkalmazások futtatására van lehetőség.


[+]

Az idén valamiért a Samsung nagyon rá akar menni az animgif és az emoji témájára, ami nyilván egy bizonyos korcsoport számára tökmindegy, megint mások majd azt mondják, hogy felesleges, de aztán bőszen használják majd és persze lesznek olyanok is, akik tök jópofának tartják majd már most is az újításokat. Mivel a chipset és az előlapi kamera párosával képes a telefon 3D-s arcfelismerésre (és írisz alapú azonosításra is), ezért komplett arzenállal áll neki a Samsung, hogy péppé verje az Apple-féle animáló kakit. Egyrészt nyilván bele lehet bújni mindenféle állat és egyéb karakter bőrébe, ami úgy animál, ahogyan mi grimaszolunk, és ezekből mind-mind lehet elküldhető GIF. Másrészt mi magunk is lehetünk GIF-ek, mármint azt történik, hogy a telefon csinál rólunk egy fotót és abból kreál egy rajzfilmszerű avatart (amit utólag is izélgethetünk némi hajjal, ruhával, olyan, mint a Mii, ha valaki még emlékszik az első Wii karaktergenerátorára) és rögtön csinál hozzá 16 különböző, hangulatot kifejező GIF-et. Ha szomorú vagyok, akkor a síró karikatúra-önmagam animációját tudom átküldeni üzenetben.


[+]

Oké, ez volt a legkevésbé hasznos újítás az S9-ben és az S9+-ban. Viszont elvitathatatlan, hogy széria hagyományait kivétel nélkül megtartva (IP68, microSD, 3,5 mm-es jack, Super AMOLED) ott nyúltak hozzá, ahol tényleg van értelme. Változtatható blende, 960 fps-es lassítás, AKG sztereó hangszórók, átköltöztetett ujjlenyomat-olvasó és persze még gyorsabb chipset, még okosabb szoftver. De nem lesz olcsó mulatság egy S9, mindkét új termék március 16-án lesz kapható világszerte (nálunk is), már a hazai árakat is tudjuk, a kisebb gép 280 lepedőt kóstál, a nagyobb testvérért 310 ezer forintot kell a boltban hagyni. Tavaly az S8-ért 275 ezer forintot kértek, az S8+ 300 ezret kóstált, szóval annak ellenére, hogy arról szóltak a hírek, hogy az S9 óriásit drágul majd, ez kvázi valahol a statisztikai hibahatáron belül mozog.

Tesztünk hamarosan érkezik mindkét S9-ről, addig is a fenti videó segíthet kicsit közelebb hozni az újdonságokat.

MobilarenaSEAT AtecaLG V30

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Hirdetés