MWC 2018: A Zenfone 5-tel végre tényleg tényező lesz az ASUS

Amikor az ASUS útjára bocsátotta a Zenfone szériát, akkor nagy reményeket tápláltak, hiszen szerettek volna ugyanolyan fontos szereplővé válni a mobilos piacon, mint a PC-s területen. Ehhez legközelebb talán a Zenfone 2-nél jártak, a még Intel chipsettel szerelt, bőséges RAM-mal felturbózott telefonok kicsit mások voltak, mint a többiek, kicsit izgalmasabbnak hatottak, de ezt a jó értelemben vett különcséget elvesztették az utána következő generációk, ráadásul az utóbbi időkben az árazás is úgy elszállt, mintha egy mindenki által ismert és szeretett, prémium márka termékeiről beszélnénk, ami a PC-s piacon talán belefért volna, a mobilok között viszont nem.


[+]

Egyrészről tehát némi szkepticizmussal, másrészről viszont reménykedve vártuk a ZenFone 5 bemutatóját. Vajon megint csak marginális szerep jut-e az ASUS mobiloknak a világpiacon, vagy sikerül áttörést elérniük? Nos, ezt nyilván nem lehet megjósolni, de az biztos, hogy igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy jó esélyekkel induljanak a konkurenciával szemben harcba.


[+]

Három új készülékről hullt le a lepel Barcelonában, talán érdemes a legolcsóbbal kezdeni, aminek Zenfone 5 Lite a neve. Ebből fakadóan nem egy csúcsmodellről van szó, küllemében is inkább átlagosnak tűnik a telefon, noha a trendeknek megfelelően 18:9-es képaránnyal rendelkezik. A 6 hüvelykes kijelző felbontása 2160 x 1080 pixel, az előlap 80,3%-át tölti ki, a hardveres képességeket pedig a Qualcomm Snapdragon 630-as chipsete határozza meg, ideális esetben 4 GB RAM társaságában, de lesznek olyan változatok, amelyekbe csak 3 GB kerül. A hátlap alatt 3300 mAh-s akkumulátort találhatunk, nem hiányzik az ujjlenyomat-olvasó és az NFC sem, utóbbit sok korábbi Zenfone modellből kihagyták a tajvaniak.


[+]

Eddig ez tehát egy átlagos, középkategóriás telefon, ám rendelkezik néhány extrával. Egyrészt a két nanoSIM mellé még bele lehet rámolni egy microSD-t is, hogy ne kelljen lemondani a memóriabővítés oltárán a két SIM használatáról. De ami ennél is fontosabb, hogy összesen négy kamerát találunk rajta, kettőt elöl, kettőt pedig hátul. Az előlapon a fő kamera 20 megapixeles fotót készít (egy Sony IMX376-os szenzorral), a rekeszérték F/2.0-s, a látószög 85,5 fokos. Mellette dolgozik egy nagylátószögű (8 MP, 120 fokos) kamera is, ami ugyebár a csoportos szelfik érdekében került ide. A hátlapon az elsődleges kamera16 megapixeles, ezt is egy nagylátószögű (szintén 8 megapixel) társ egészíti ki. Akárcsak elöl, hátul is van ledes vaku. Kissé csalódást kelt viszont, hogy a jó öreg microUSB-t találjuk alul.


[+]

A Zenfone 5-ből rögtön két változat készül, ugyanolyan külsővel, de eltérő belső komponensekkel. A formaterv eléggé az iPhone X-et idézi - de minden az Apple modelljére emlékeztet, amin felülről belóg a kijelzőbe a szenzorokat és a kamerákat tartalmazó sziget. Az ASUS illetékesei szerint ez nem másolás, hanem a trendek követése, mert csak így lehet megoldani a dolgot. A kiejző tehát 6,2 hüvelykes, 2246 x 1080 pixeles felbontású (19:9) IPS panel, az akkumulátor itt is 3300 mAh-s, a SIM-tálca viszont hibrid, azaz vagy két SIM, vagy egy szolgáltatói lapka és egy microSD pakolható bele.


[+]

A két Zenfone 5 a kamerák kapcsán sem különbözik, elöl egy Omnvision 8856-os szenzor szolgáltat 8 megapixeles felbontást F/2.0-s rekeszértékkel, itt 84 fokos a látószög. Hátul ugyanezt a szenzort találjuk meg ugyanezzel a felbontással, de 120 fokos látószöggel, ez a másodlagos kamera, a fő modul viszont 12 megapixelt szállít, F/1.8-as rekesszel, 78 fokos látószöggel. Ez már egy Sony IMX363-as szenzor, akad optikai stabilizáció is, ahogyan nem hiányzik a vaku sem, valamint az RGB szenzor.


[+]

Az új Zenfone 5 mindkét verziója sztereó hangszórót kapott, amit felül piezoelektromos módon oldottak meg a helytakarékosság érdekében. Mindkettőben van természetesen arc alapú feloldás és ujjlenyomat-olvasó is, egyelőre az Android Oreóra épülő ZenUI 5.0 fut rajtuk, de a következő Android főverzióra való frissítést garantálják. A felülről benyúló sziget miatt egy csomó apróságon igazítottak, videózás közben nem folyik körbe a kép a notch körül, az értesítési sáv ikonjait is elrejtik alóla. Ja, és van ZeniMoji, ami nem meglepő módon arcfelismeréssel dolgozik, hogy a mindenféle emojik kövessék a grimaszainkat. Ahogyan az mostanában trendi, az ASUS is használja a mesterséges intelligenciát annak érdekében, hogy növelje a felhasználói élményt. Nyilván ebben a telefonban is benne van, hogy a készülék kamerája felismeri a témát, ők 16 féle sablont használnak (lyesszus, ez 2-vel több, mint a Huawei), de a felhasználótól is tanul az AI, hasonló képekhez hasonló beállításokat kínál fel automatikusan, mint amit korábban használtunk.


[+]

Az AI-t használják másra is, például a telefon érzékeli, hogy mennyire hangos környezetben van és ehhez állítja a csengődallam erősségét. A töltéshez is hozzátesz kicsit, ha a júzer napközben általában csak rövid ideig tölt, akkor ott a gyorstöltést használja, éjjel viszont lassabban, hogy kímélje az akkumulátort, konkrétan eleinte gyorsan, aztán amíg alszunk, addig semennyire és ébredés előtt még feltolja 100%-ra. A kijelző színkalibrációjába is besegít a különböző típusú tartalmaknál. Mondjuk ez mind menne mindenféle AI nélkül is, szóval itt inkább a kicsit nagyotmondás esete forog fenn. Zenében a DTS a hívószó és az új headset, valamint a jó hír, hogy megtartották a 3,5 mm-es jack csatlakozót is.

A Zenfone 5-ből a sima verzió mellett egy Zenfone 5z is készül. Az eltérések a hardverben keresendők, a sima Zenfone 5 Snapdragon 636-os chipsetet rejt, kiszereléstől függően 4, illetve 6 GB RAM-ot, két darab zajszűrős mikrofont, és Cat.12-es LTE-képességeket. A csúcsmodell 5z-ben Snapdragon 845 teljesít szolgálatot, a RAM mérete 4, 6, illetve 8 GB lehet, a belső tárhely UFS2.1-es, akár 256 GB-os méretben, három mikrofont kapott és Cat.16-os LTE-t. Ez egy elég ütőképes kombináció, a lényeg azonban az árazás, mert ott most elég meglepőt húzott az ASUS.


[+]

A Zenfone 5 Lite 4/64-es változata 110 ezer forintba fog kerülni, ami nagyjából oké, tekintetbe véve a négy kamerát és a korrekt kijelző/előlap arányt. A sima Zenfone 5 ára 140 ezer forint lesz, szintén 4/64-es kapacitással, a csúcsmodell pedig 180 ezer forinton nyit majd, ami bombajó. Snapdragon 845-tel jelenleg senki nem ad ilyen áron telefont (nyilván majd az új OnePlus versenyre kelhet ezzel), ez gyökeresen más megközelítés, mint amit eddig láttunk az ASUS-tól. Azért van egy kis baj, a Zenfone 5 Lite már március végén a boltokban lehet, de a Zenfone 5-re a nyár elejéig, az 5z-re pedig júliusig várni kell, időközben pedig a konkurencia sem fog ölbe tett kézzel ülni, jön a Huawei P20, az LG G6 utódja, illetve a OnePlus is villanthat valamit. Ám most tényleg úgy érezni, hogy az ASUS mintha rájött volna arra, hogy akkor van esélye a mobilpiac öldöklő harcában nem elbukni, ha vonzó árazást használ.

MobilarenaSEAT AtecaLG V30

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

  • Végre a Zenfone 4 Pro is Oreóra vált

    Tovább gyarapszik a 8-as Android főverziót futtató okostelefonok száma: az Asus tavalyi csúcsmodellje a soros, hogy kekszes szoftvercsomagot kapjon.

  • Új Zenfone a láthatáron

    A Zenfone Max Pro M1 a középkategóriában hódíthat minimális képernyőkávákkal, kellően erős hardverrel és dupla hátlapi kamerával.

  • ASUS Zenfone 5z - zendülés

    Az ASUS Zenfone 5z nagyon jó készülék lett, kivéve a multimédiát, mert az csak egyharmad részben. Az ára sem horror, a konkurencia viszont kegyetlen.

  • Januárban érkezik az Android Pie a Zenfone 5z-re

    Nem sieti el a gyártó, viszont a jelzett időpontig már csak néhány hét van hátra, és megkapja a tortás Androidot az ASUS idei csúcstelefonja.

Előzmények

Hirdetés