Asus Zenfone Zoom - messzire lát, de nem jut

Sok-sok hónap késéssel futott be a zoomlencséje ellenére sem túl vastag, fotózásra szakosodott Zenfone masina, amely sok különlegességet ígér, de vajon mennyit teljesít?

Bevezető

Zoomlencsés okostelefon – fizikai paradoxnak tűnhet a szókapcsolat, hiszen a változtatható fókusztávolságú objektívek helyet igényelnek, az okostelefonoknak pedig pont az nincs, hiszen karcsú kivitelük és kényelmes hordozhatóságuk a lényegük. Éppen ezért nem lett trend sem a zoomlencsés okostelefonokból, sem pedig az olyan méretes szenzorok használatából, mint amilyet a PureView 808-ba épített annak idején a Nokia, és amellyel a szakmát és a közönséget elkápráztatta.

Kameratelefon optikai zoommal és visszafogott készülékvastagsággal - ezt ígéri a Zenfone Zoom
Kameratelefon optikai zoommal és visszafogott készülékvastagsággal - ezt ígéri a Zenfone Zoom [+]

Ehelyett technológiai kreativitással, mind nagyobb fényerejű optikákkal és fejlettebb képfeldolgozással próbálkoznak a gyártók, hogy a zsebből előkapva egy újabb iPhone-t, Galaxyt, vagy P-szériás Huaweit, minőségi képek készüljenek. A távolabbi témákat közelebb hozni persze továbbra is problémás, és sem a gigafelbontású szenzor nem lett népszerű, sem pedig a vastag, zoomképes kameratelefon . A G5-tel az LG pont a másik irányba nyitott: a hagyományos mellé egy nagylátószögű optikát mellékelt, bár kisebb felbontású szenzorral.

Méretes kamerarendszer és dupla ledes villanó árulkodik a Zenfone Zoom lényegéről
Méretes kamerarendszer és dupla ledes villanó árulkodik a Zenfone Zoom lényegéről [+]

Az Asus Zenfone Zoom harmadik utat tör a kameramobilos piacon: relatíve nagy látószögű lencséjével háromszoros optikai nagyítás érhető el, ám ahelyett, hogy mindez a hátlapra merőlegesen történne, ahogy a logika diktálja, prizmák segítségével a Hoya lencsék hosszanti elrendezést kaptak, így a méretek is határok között maradtak. Noha ez nem teljesen új megoldás (annak idején a Sharp 903 is használta ezt a trükköt), ez kapásból elég izgalmasan hangzott januárban, hogy felkapjuk rá a fejünket – a gond csak az, hogy ez 2015, és nem 2016 januárja volt, és csak mostanában jutott el a végtermék a boltok polcaira. Ennyi idő alatt pedig rengeteget fejlődtek nemcsak a mobilos hardverek, hanem a csúcskategóriás riválisok fotós képességei. Márpedig árban a Zoom velük versenyez.

Az exponáló és videofelvevő gomb nem hiányozhat egy kameratelefonról
Az exponáló és videofelvevő gomb nem hiányozhat egy kameratelefonról [+]

Éppen ezért fotós oldalról nagyon oda kell tennie magát aprónak nem nevezhető vendégünknek, hiszen a legjobb riválisok zoomlencse nélkül is biztosítanak annyi részletet, hogy egy-egy kivágás 1080p-n visszanézve még elfogadható minőségű legyen. Fennáll tehát a lehetőség, hogy a sok ügyes mobilkamera mellett Zenfone Zoom kameramobil rétegtermék lesz – persze ha jófajta, akkor új trendet indíthat.

A Zenfone Zoom, mutatós csomagolása és a ZenFlash kiegészítő
A Zenfone Zoom, mutatós csomagolása és a ZenFlash kiegészítő [+]

Az ASUS fotós phabletje méretes fekete dobozban érkezett hozzánk. A csomagolás egy microUSB kábelt, egy 2 amperes töltőfejet, egy csuklópántot, egy agybadugós mikrofonos fülest, extra gumiharangokat, egy SIM-tűt és némi leírást rejtett. Kaptunk még egy külön megvásárolható, microUSB-n csatlakoztatható Xenon villanót is (ZenFlash), amely mágneses elven tapad a Zoom készülékházához.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

Előzmények

 • Különleges optikát használ a Zenfone Zoom

  Az ASUS háromszoros optikai nagyításra képes készüléke még mindig nem kapható, a most közzétett videó viszont legalább lerántja a leplet a szokatlan lencserendszerről.

 • Asus Zenfone 2 Laser - korrekciós műtét

  Járt már nálunk öthüvelykes Zenfone 2, a Laser utótagú ZE500KL azonban több lézeres ráncfelvarrásnál: a nagy felbontású kamera és a gyors autófókusz mellett a méretek is az előnyükre változtak.

 • Asus Zenfone 2 - agya, mint egy planéta

  4 GB RAM-ot kapott a Zenfone 2-es készülékcsalád legkomolyabb darabja, a ZE551ML névre hallgató variáns. Másban is brillírozik, de a fotózás nem az erőssége.

Hirdetés