Huawei Mate Xs 2 - ki van csukva

Hazai forgalmazás nélkül a legvékonyabb hajlítható mobil izgalmas demókészülék marad.

Hirdetés

Külső, kijelző, zsanér

A hajlítható képernyős divat hajnalán a Royole Flexpai, a Huawei Mate X, a Galaxy Fold és a Motorola Razr harcolt nemcsak a formai elsőségért, hanem a méregdrága műfaj létjogosultságáért. Az első generációs darabok egyszerre nyűgöztek le és hagytak bennem kívánnivalót az összeszerelést és az anyagminőséget illetően, ebben pedig hatalmast fejlődött pár év alatt a kategória. Két koncepció rajzolódott ki: ha a panel befele hajlik, kell ugyebár kívülre is egy, ha viszont kifele, egy kijelző letud minden feladatot.

A Galaxy Z Fold3 és a Mate Xs 2 egymás társaságában
A Galaxy Z Fold3 és a Mate Xs 2 egymás társaságában [+]

A versenyből a Samsung és az előbbi megoldás jött ki győztesen, de valahol el kell ismerni, amit az első Mate Xs kapcsán anno megtettem: mégiscsak takarékosabb anyagban és anyagilag egyetlen képernyővel operálni. Ahogy pedig kiforrott a Z Fold3 a Samsungnál, úgy lépett szintet a Huawei a kifele összehajtható a Mate Xs 2-vel, ami a piac legvékonyabb foldable-je lett. Nyilvánvaló a dizájnelőny, hiszen az újdonság tablet és telefon formában is nagyobb kijelzőt kínál a nevezett Galaxynál, mégis kisebb a térfogata (156,5 x 139,3 x 5,4 mm) és légiesebb 255 grammon.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Huawei Mate Xs 2 csukva Huawei Mate Xs 2 nyitva Samsung Galaxy Z Fold3 külső Samsung Galaxy Z Fold3 belső
Képátló 6,5 hüvelyk 7,8 hüvelyk 6,2 hüvelyk 7,6 hüvelyk
Felbontás 1176 x 2480 2200 x 2480 832 x 2268 1768 x 2208
Technológia 10 bit OLED 10 bit OLED Dynamic AMOLED 2X Foldable Dynamic AMOLED 2X
Fehér fényerő 510 / 649 nit 510 / 649 nit 387 / 1080 nit 416 / 1035 nit
Fehér fényerő (min.) 1,8 nit 1,8 nit 1,9 nit 1,4 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 6500 K + kézi 6500 K + kézi 7022 / 6578 K + kézi 7216 / 6675 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A legbeszélőbb adat mégis a 10,1 mm-es vastagság csukva 75,5 mm-es szélességgel, ráadásul nem zavaróan keskeny a 6,5”-es panel, ami ilyenkor kívül marad 2480 x 1176 tűéles, 10 bites pixellel. A Mate félig nyitva ráadásul állítva és fektetve is megáll saját lábán az asztali használathoz. Az OLED feketék tökéletesek, a kalibráció pontos, a fényvisszaverés kifejezetten alacsony és minden roppant gördülékeny 120 Hz-en. Csukva pedig a hátoldalnak is jut annyi képernyőrész, hogy azon szelfit lehessen az 50 + 13 + 8 megapixeles kamerasávval komponálni.

Ügyesebben rejti el a Mate Xs 2 a gyűrődésmintát (balra)
Ügyesebben rejti el a Mate Xs 2 a gyűrődésmintát (balra) [+]

Ám a lényeg a 7,8”-re és 2480 x 2200 pixelre kiterítve tárulkozik elénk, de épp az a lényeg, ami ilyenkor nem látszik: a műfaj esztétikaromboló gyűrődésmintája zsanérsávban. Csak kikapcsolt képernyőnél és megfelelő szögben látni a hajlítómechanizmus némi nyomát, különben hűlt helye van annak, ami a Foldon mindig kivehető. Oké: az utóbbi elnyelte a szelfikamerát, míg itt hagyományos, lyukasztott fajta tátong 10,7 megapixelen. Mindazonáltal a Mate egész kezes csukva és kényelmesen kezeli két hüvelykujj nyitva, bár azért az Oppo Find N valahol még mindig a tökéletes foldable méret.


[+]

Ám az sem olyan vékony, mint a titánötvözetet és rozsdamentes acélt is használó Mate, a Xs 2 pedig rés nélkül záródik stabil rögzítőmechanizmussal, hogy aztán szimpla gombnyomásra, de azért kétkezes művelettel nyíljon ki újra. Mondjuk egy táblagépet eleve ennyi végtaggal vezérel az ember, szóval ez nem probléma. A konstrukció akkor bizonytalanabb csak, ha rossz irányba próbáljuk összecsukni, de némi egészséges rugalmasság és határozott ellenállás jelzi: ugyan már, hajtsuk össze tervszerűen, és akkor nem esik baja!


[+]

A határozottan kiemelkedő kameracsík a hardverkomponensekkel dobja ugyan az üvegszálas, remekül tapadó hátlap szimmetriáját, cserébe pont jól meg lehet markolni vele a Mate-et, hogy stabilabban maradjon az ember kezében, mint bármelyik másik hajlítható a piacon. Mondjuk azok konkrétan piacon vannak, a 2000 eurós Huawei ketyere nálunk viszont nem kerül forgalomba.


[+]

Pedig tényleg kézbe véve derül ki, milyen ügyesen összerakták a dupla szárnyas zsanérral egyetemben, és pont jó helyen van a hangerőszabályzó és az ujjlenyomat-olvasó/bekapcsoló is. Odafért a vékony élekre a sztereó hangszórópár és a két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM és egy nano memory kártyát befogadó tálca, a szem elől pedig ügyesen rejtőzködik a keskeny beszédhangszóró és a 4600 mAh-s, kettéosztott telep.


[+]

Az akkumulátoradat mondjuk elég szűkös, de legalább ott van a pakkban a 66 wattos gyorstöltő az USB-C kábel és a SIM tű mellett, a Mate négy rétegű kijelzője pedig visel egy olyan speciális fóliát, amit eltávolítani nem szabad, és cserélni is a Huawei szervizében érdemes. Erre azért idővel gyanítom szükség lesz, hiszen a panelt nem edzett üveglap védi, és mivel kihajtva kerül zsebbe vagy az asztallapra, a karcok felbukkanása elkerülhetetlen. Bár az is igaz, hogy törékenyebb üveg csak a kameracsíkot védi, úgyhogy simán lehet, hogy az Xs puhább kijelzője jobban bírja a vétlen baleseteket, bár nem álltam neki ezt letesztelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Mate Xs 2: hands on

    Magyarországon ugyan nem lesz elérhető, de azért megtapogattuk a Huawei hajlítható modelljének legújabb generációját.

  • Huawei Mate X2 - ablak a multiverzumra

    Igazi multitasking király a Huawei új hajlítható hibridje, csak most befele csukódik.

  • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

    A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Hirdetés