Huawei Mate Xs 2 - ki van csukva

Hazai forgalmazás nélkül a legvékonyabb hajlítható mobil izgalmas demókészülék marad.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mate két nanoSIM-et fogad be minden hazai 4G sáv támogatásával és remek beszélgetési hangminőséggel. Az 5G viszont szankciós okokból kiesett, és ez nemhogy 800 rugóért gond, lassan 80 ezer forintért is kezd a passzoló modem elterjedni, tehát kritikus hiba. A kétcsatornás WiFi modem érzékenysége jó (802.11a/b/g/n/ac/ax, Direct, HotSpot, 2x2 MIMO, HE160, 4096 QAM, 8 Spatial-stream Sounding MU-MIMO), a Bluetooth 5.2-es (A2DP, LE, SBC, AAC, LDAC), az USB pedig 3.1 Gen 1-egy (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort). Megvan a vezetékes és vezetékmentes asztali kivetítés, nincs meg viszont a szokásos fájlátviteli protokoll számítógépre kötve, így csak a multimédiás adatcsere opció. A pozíciószerzés villámgyors (AGPS, GPS L1 + L5, GLONASS, Galileo E1 + E5a, QZSS L1 + L5, NavIC, BeiDou B1l + B1C + B2a), az iránytű is megvan. Ugyanígy a gyorsulásmérő, a giroszkóp, a hall szenzor, a barométer és az NFC, csak ugye Google Pay nélkül.


[+]

A 4600 mAh-s telepadat nem véletlenül ijesztő: ha az ember folyamatosan tablet módban használja a z Xs-t és gyakran kapcsolódik mobilhálózatra, 3-4 órás képernyőidővel és mindennapos töltéssel kell beérje. Ha viszont többet van a Mate csukva (nálam 50:50 arányban oszlott meg a dolog), egy órával megnyújtható az iménti adat, de így is mindennapos az etetés. Valamit valamiért: a másfél-kétnapos üzemidőhöz vastagabb ház és nagyobb telep kellett volna, a mellékeltet viszont 44 perc alatt csurig tölti a 66 wattos adapter, fél óra alatt 89%-ot belejuttatva.


[+]

Huawei Mate Xs 2
Pro
Az eddigi legvékonyabb és leglaposabb foldable
Kitűnő 120 Hz-es OLED panel minden funkcióra
Fürge, bár nem naprakész hardver
Jó fotós szett, villámtöltés
Kontra
Nincs 5G, Play Áruház, Google csomag
Nem kapható itthon, külföldön drága
Gyorsan melegedik és merül
A kifele csukható panel könnyebben karcolódik
Pontozás
Kialakítás, védelem 8,5 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 9,5 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 9 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 6,5 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (8/512 GB, EUR) 1999

A Mate Xs 2 szó szerint demókészülék: olyan kiállítási különlegesség, amit megvásárolni itthon nem lehet, megismerkedni vele viszont érdemes. Kétségtelenül profi a zsanér a gyűrődésminta eltüntetésével, ahogy a Huawei-es srácok a házat is rekordvékonyságúra faragták foldable műfajban. Azért összecsukva és telefonként használva az Xs még mindig elég vaskos, de még pont kezelhető egy kézzel, és nagyobb képernyő felületet kínál mobil, illetve tablet módban az aktuális Galaxy Foldnál, miközben légiesebb.

A Huawei kijelző minőségben és sztereó hangszóróban sem hibázott, ahogy a fotós szett is ügyes, a tesztkészülékre korlátozott fókuszhibával. Videóban azonban még mindig lehetne fejlődni, hát még abban a fránya szoftverben, amire a Huawei-t leredukálták. Nem a sokrétű HMS-sel és a multitaskinggal van a gond: a Play-szolgáltatások és a rá épülő alkalmazások hiánya vagy komplikációja problematikus nyugaton, és ezt tetézi az 5G modem kimaradása másfél éves hardverrel. Mindezzel persze a Mobilarena olvasóinak pont nem mondtam újat, és talán most nem is ezeken a hiányosságokon van a lényeg. Inkább azon, hogy a Mate Xs újfent bizonyítja: egy hajlítható telefon akkor is lehet vonzó, ha a kijelző (és minden Google szolgáltatás) ki van csukva.

Bone123

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Mate Xs 2: hands on

    Magyarországon ugyan nem lesz elérhető, de azért megtapogattuk a Huawei hajlítható modelljének legújabb generációját.

  • Huawei Mate X2 - ablak a multiverzumra

    Igazi multitasking király a Huawei új hajlítható hibridje, csak most befele csukódik.

  • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

    A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Hirdetés