Hirdetés

Huawei Mate X2 - ablak a multiverzumra

Igazi multitasking király a Huawei új hajlítható hibridje, csak most befele csukódik.

Első benyomások

Izgalmas végjátéknak tűnt a Huawei és a Samsung csatája a mobilpiaci elsőségért nagyjából akkor, amikor még bétás formában jártak a hajlítható képernyős ketyerék, és amikor úgy tűnt, hogy ezek a méregdrága cuccok vívhatják majd meg a szimbolikus főmeccset. A Trump adminisztráció aztán elsöpörte a kínai márka nemzetközi ambícióit, és előbb a Google licenc lett oda, majd a chipek, így tesztalanyunkból is jóformán csak annyi készült, hogy Kínában megvásárolható legyen, nálunk pedig olyan kuriózum, amit jó eséllyel csak pár újságíró tapogathat meg. Akárhogy is jutottunk ide, a vásárló mindenképp veszít rajta, hiszen az erős konkurencia általában az árakra is jó hatással van, ez pedig pont ráférne az összecsukható műfajra, mert a pénztárcát szélesre kell nyitni.

A Galaxy Z Fold2 a Mate X2 társaságában
A Galaxy Z Fold2 a Mate X2 társaságában. Forrás: Tech2 [+]

Az első csatát márpedig a Huawei nyerte: előbb tapogathattuk meg a Mate X-et, mint a Galaxy Foldot, és kevésbé lett bétás a piacra került Mate Xs az első hajlítható Samsungnál, egyetlen 8”-es panellel letudva a táblagépes, a mobilos és az önfotós használatot, miközben riválisa kettőt vetett be, és egy otromba noccsot. Ám sok darab már a Mate Xs-ből se jutott a nemzetközi piacra, a Z Fold2 pedig jött, látott és különösebb konkurencia nélkül lazán felpattant a műfaj trónjára, letisztultabb küllemmel, nagyobb kijelzőkkel és tovább bővült szoftvertudással emelve a téten.

Hátulról a Mate X2 nem árulja el hajlítható képernyős mivoltát
Hátulról a Mate X2 nem árulja el hajlítható képernyős mivoltát [+]

Bár a Mate X2 nem lesz errefelé vásárlói ellenfél, egyértelműen a Samsung legjobbját hívja táncra – főleg úgy, hogy 8”-en és 2280 x 2480 pixelen maradt (8:7,1-es képarány), tűéles OLED paneljét most már éppúgy befele csukja, mint galaktikus társa. Ezzel ugyan ugrik az egy kijelző mindenre filozófia, viszont kapásból rálicitál a Huawei ellenlábasára: nem csak a táblagépes, 90 Hz-es belső kijelző felülete nagyobb 15%-kal, amit a Z Fold2 7,6”-es adata amúgy nem árul el (ennek az oka amúgy a négyzetesebb, 8:7,1-es képarány) – az előlapi, edzett üveggel védett, 6,45”-es megjelenítő is méretesebb, 90 Hz-en magasabb képfrissítéssel, 1160 x 2700 pixelen élesebb képpel és kevesebb kávával (21:9-es képarány).


A Mate X2 szétnyitva [+]

Ettől mondjuk a Mate X2 nagyobb is lett: csukva 161,8 x 74,6 x 13,6 - 14,7, nyitva pedig 161,8 x 145,8 x 4,4 - 8,2 milliméteres. Így eggyel trükkösebb egy kézzel kinyitni és összecsapni, és bár nekem ez gond nélkül összejött, AliceWake-nek valószínűleg nehezebben menne. Viszont, ha őszinte akarok lenni: ha már nagy képernyővé széthajtható eszközre ruháznék be nagyon sok százezer forintért, akkor a táblagépes panel tényleg legyen jó nagy, és a Mate X2 hajlítható megjelenítője akkora, mintha két hosszúkás phablet képernyőt pakoltak volna egymás mellé.


[+]

Az előbb elhangzott egy furcsa adat, ami nem elírás: szétnyitva, 8,2 milliméterről indulva a Mate X2 közel fele méretűre vékonyodik, és ezzel a vastag oldal felé tolódott a tömegközéppontja, így a túloldal nem húzza le az eszközt egykezes, stabil tartás során – 295 gramm ugyanis már nem éppen az a légies tömeg, és ezt bizony a zseb is megérzi. De mi van, ha valaki a cuccot a másik kezével tartaná? Hát fogja, és 180 fokkal elforgatja, amihez a rendszer mindjárt igazodik, és mivel kamera sincs ezen az oldalon, csak fénymérő, senkinek nem fog feltűnni a turpisság.


[+]

Szelfikamera persze van, csak a külső, kapszulaszerű kijelzőn, ami mondjuk 3D arcazonosító rendszert nem kapott, 16 megapixeles szenzort, fénymérőt és közelségérzékelőt viszont igen, plusz a 2D arcazonosítás pont olyan gyors, mint a P40 Prón a 3D-s. A betekintési szögek pedig mindkét panel esetében kitűnőek az OLED technológiának és az alacsony fényvisszaverésnek hála, remekül kalibrálható színekkel és villámgyors érintésérzékeléssel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés