Huawei FreeBuds 5i - az ebet a karóhoz

Erős alapokra épít a FreeBuds 5i, s bár nem tökéletes, nem dönti romba az örökölt hírnevet.

Bevezetés, csomagolás, kialakítás

Valamit nagyon eltalált három éve a Huawei a FreeBuds 3i-vel, illetve az akkor még a Huaweihez tartozó Honor márka alatt piacra dobott Magic EarBuds változattal, aztán két éve a folytatás, a FreeBuds 4i is méltó utódként tisztelgett. Mi volt a siker titka? Az, hogy pont arra a 30-40 ezer forintos lélektani határra, illetve alá árazta be a cég a terméket megjelenésekor, mely az arany középutat jelentette a telítődő TWS-piacon. Ez az az ársáv, ahol már mindennapi igényeit kielégítő minőséget talál az átlagos elvárásokkal vezeték nélküli fülhallgatót kereső ember, ha kényelmes kialakítást, vállalható beszélgetési és zenei hangminőséget szeretne, illetve már találhat olyan extrákat is, mint például az ANC.

Huawei FreeBuds 5i
Huawei FreeBuds 5i [+]

Az eltelt két évben tovább nőtt a TWS-ek piacán valamit kínáló márkák száma, elég csak arra gondolnunk, hogy nehéz olyan mobilgyártót találni például, akinek portfoliójában ne szerepelne TWS eszköz is. Ezek között is lehet jó modelleket találni, a Realme agresszívan árazott fülhallgatói között például találni kifejezetten jó vételt. Megjelentek olyan cégek is, például az Earfun, melyek kiegészítőgyártásra fókuszálnak, viszont egyelőre piacot és lojális vásárlói bázist próbálnak szerezni, így termékeikből időnként hiányoznak funkciók, például viselést érzékelő közelségszenzor, hogy az árat lent tudják tartani és más extrát, például nagyobb felbontású kodek támogatását vagy vezeték nélküli töltést tudjanak kínálni a termékükben.


[+]

A Huawei ezekkel szemben némi versenyelőnyben van, a márka neve ismert, kiegészítőik pedig bizonyítottak, az értékesítési csatornáik pedig valamivel szélesebbek, hisz az elektronikai boltok polcaitól kezdve a webshopokon át a szolgáltatókig megtalálhatjuk őket. Tesztünk alanya, a FreeBuds 5i megjelenésekor a Huawei által ajánlott áron 42 990 forint, ami 12 ezerrel több, mint elődje nyitóára. Ha azonban az embernek van ideje egy gyors keresésre, már megtalálja a (leg)nagyobb hazai webshopok kínálatában 32 990 és 34 190 között, ami egyből csak 3-5 ezer forintos növekedés az előd 29 990 forintos startjához képest.

Az új modell szárai rövidebbek, változott egy kicsit a dizájn.
Az új modell szárai rövidebbek, változott egy kicsit a dizájn. [+]

A csomagolás változatlan, a fülhallgató méretéhez képest nagy fehér dobozban érkezik a FreeBuds 5i, a leemelhető felső rész pedig büszkén hirdeti, hogy az eszköz megkapta a Hi-Res Audio Wireless minősítést a Japán Audio Társaságtól (JAS), mert támogatja a Sony által fejlesztett LDAC audiokodeken (24 bit/96 kHz, akár 990 kbps) történő vezetékmentes hangátvitelt.

A doboz és a fülhallgató. Egy S és L méretű gumiharang és egy rövid USB-C kábel még a csomag része.
A doboz és a fülhallgató. Egy S és L méretű gumiharang és egy rövid USB-C kábel még a csomag része. [+]

A fedelet leemelve semmi meglepetés nem érhet minket, egyből a kék, fekete vagy fehér színű, lapos kavicsra emlékeztető formájú hordozó bölcsőt látjuk majd meg, benne a fülhallgatók. A fülesek mágnesesen csatlakoznak a tokba, a tok fedele is mágnessel zár, belül pogo pines csatlakozón keresztül töltenek a fülhallgatók. LED fény csak a tok elején van a márkajelzés közelében, ez fehér, zöld vagy piros színnel jelzi a töltöttséget vagy a csatlakozás állapotát.

Tulajdonság Huawei FreeBuds 5i Huawei FreeBuds 4i Huawei FreeBuds 3i
Méretek (fülhallgató) 30,9 x 21,7 x 23,9 milliméter 37,5 x 23,9 x 21 milliméter 41,8 x 23,7 x 20 milliméter
Méretek (töltőtok) 48,2 x 61,8 x 26,9 milliméter 48 x 61,8 x 27,5 milliméter 81 x 35,4 x 29,2 milliméter
Tömeg (fülhallgató + tok) 34 gramm 46 gramm 62 gramm
Tömeg (1 db fülhallgató) 4,9 gramm 5,5 gramm 5,5 gramm
Bluetooth-verzió 5.2 (LDAC és multipont támogatással) 5.2 5.0
Színválaszték fehér, fekete, kék fehér, fekete, piros fehér, fekete

A hordozó bölcső mérete és tömege nem zavaró, nadrágzsebben is kényelmesen elfér, a felhasznált műanyag viszont idővel karcolódni fog, várhatóan a fehér modell esetén a leglátványosabban. A tok hátsó oldala egyenes, ebből az ember arra következtethet, hogy Qi vezetékmentes töltéssel táplálható a beépített 410 mAh-s akkumulátor, ez sajnos nem így van. A fülhallgatókat a tokon található Type-C kábellel lehet csak tölteni, ha teljesen lemerült a tok, két órát kell hálózaton lennie a feltöltéshez. A teljesen lemerült fülhallgatók egy óra alatt töltenek fel a tokban. A csomagolásban a Huawei ad egy 30 cm-es USB-C végű USB-A töltőkábelt, valamint egy pár L-es és S-es gumiharangot, M-es méret van a fülhallgatókon alapból.

A FreeBuds 5i színei.
A FreeBuds 5i színei. (forrás: Huawei) [+]

A szintén műanyagból készülő fülhallgatók kialakítása abban változatlan, hogy a szilikonharanggal a hallójáratban ülnek, fejükkel a fülkagylóban támaszkodnak meg, az érintőfelület és a Huawei márkajelzés pedig a száj felé nyúló hosszúkás szárukon található. A szár rövidebb és a fülhallgató valamivel kompaktabb, mint elődjei, a szűrővel ellátott gumiharangok továbbra is könnyedén cserélhetők kézzel, a vetőcső oválisabb formája miatt ugyanakkor nem biztos, hogy bármilyen szilikonharang jó lesz a FreeBuds 5i-re. A gumiharangok illeszkedését a fülhallgatók használatához ajánlott AI Life (iOS, Android) alkalmazásban tesztelhetjük.


[+]

A fülhallgatók fején megmaradt a viselést érzékelő közelségszenzor, a mikrofonok a szár aljára, a viselő szájához közelebb kerültek, gombot pedig továbbra is csak a tok jobb oldalán találhatunk, a fülesek érintés alapján vesznek fel parancsokat, erről a következő oldalon. A fedelet tartó mágnes és zsanér erősen tart, a fülhallgatókat könnyű a bölcsőből kivenni és oda visszatenni, az IP54-es védelem pozitív, hisz alkalmassá teszi őket edzés közben történő használatra, súlyelosztásuk is jónak mondható szerintem, a fülemben kényelmesen és stabilan megült az M-es méretű gumiharanggal, s kényelem kapcsán sem tudok panaszkodni, két-három órán keresztül bármilyen kellemetlenség nélkül tudtam használni. A belső szellőzés és nyomáskiegyenlítés ugyanakkor lehetne jobb, ezzel a FreeBuds Pro 2 esetén sem voltam kibékülve, aktív zajszűréssel és hosszú használattal az ember egy idő után tapasztalhat olyan érzést az eszközzel, mintha bedugult volna a füle.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Megjelent a Huawei Freebuds 5i

    Mármint Kínán kívül is megjelent a Huawei kedvező árú TWS fülhallgatója, ugyanis elindult a globális piacra.

  • Huawei FreeBuds 4i - méltó utód

    Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ennek a fülesnek az elődje egy kategóriabajnok volt. Az utód többet tud, nagyobb akskit hord a fülesekben, és nem is lett drágább. De vajon még mindig őrzi a címet?

  • Honor Magic Earbuds teszt

    A fehér szín az ismert formavilággal menő megjelenést ad az újdonságnak, a hangminőség jelentősen fejlődött az előző generációhoz képest, és lett aktív zajszűrés is. Nem, nem az Apple, hanem a Honor fülhallgatóját próbáltuk ki.

Hirdetés