Earfun Air Pro 3 - te is, fiam, Bluetooth?

Bluetooth 5.3, LE Audio, LC3, aptX Adaptive, aktív zajszűrés, mindezt továbbra is száz dollár alatt. Hol a csali?

Bevezető, csomagolás, kialakítás

Idén lesz ötéves a kínai Earfun, 2018 végén alapították a márkát, olvasóink viszont már többször is találkozhattak termékeikkel, több szempontból friss tesztalanyunk, az Earfun Air Pro 3 közvetlen elődjével is. De miért többszörösen friss ez a TWS fülhallgató? Egyrészt február 2-án volt a termékpremier, a gyártó jóvoltából pedig pár nappal korábban hozzánk is megérkezett az eszköz. Másrészt ez az első olyan 100 dollárnál olcsóbb fülhallgató (bevezetési akcióban kuponkód nélkül 79,99 dollár, ajánlott fogyasztói áron 99,99 dollár), mely Bluetooth 5.3-at és Bluetooth LE Audiót is képes használni, és támogatja az LC3 kodeket. Mellette szerencsére nem felejtkeztek meg a gyártónál azokról a tulajdonságokról sem, melyek az elődöket sikeressé tették, így végeredményben most is kiegyensúlyozottnak mondható az adott áron kínált tudás.

Earfun Air Pro 3 a töltő bölcsőjében.
Earfun Air Pro 3 a töltő bölcsőjében. [+]

A fülhallgató a szokásos fekete-fehér-sárga papírdobozban érkezik, benne papír leírások és garanciakártya, USB-A végű Type-C töltőkábel, valamint három pár gumiharang. Egy pár már előre fel van rakva a fülhallgatókra, így kb. az XS-től L-ig terjed a méret, bár a gyárilag installált közepes és a nagy gumiharang között minimális méretbeli eltérés van. A használt szilikon jó minőségű, szellőzése is segíti a kényelmes viseletet.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

Kizárólag egy színben, feketében érhető el az eszköz, a hordozó bölcső műanyagból készül, ugyanígy a fülhallgatók is, ám száruk sötétszürke, alul az Earfun logóval, felül egy kissé mélyesztett körrel, mely az irányításhoz használható érintőfelületet rejti. A tok teljesen egyszerű megjelenésében és felépítésében is, nem akar Nothing-féle dizájnforradalmár lenni, de ezzel nincs semmi probléma. Az elődjénél kicsit négyzetesebb bölcsőn felfelé nyitható a mágnesek által zárva tartott fedél, előtte a tok elején három fehér LED-fény jelzi a töltöttséget vagy a töltés állapotát, hátul egy USB-C csatlakozó szolgál a vezetékes energiafelvételre, alul pedig elfért egy Qi tekercs is, amivel vezeték nélküli töltőkről vagy töltés leadására képes eszközökről is lehet tölteni a fülhallgatókat.


[+]

A fedelet felhajtva egyből a két fülest látjuk, közöttük a párosítást segítő gombbal. A fülhallgatókon is található egy-egy piros-kék LED, melyek a kapcsolódás vagy párosítás állapotát hivatottak jelezni. Az első csatlakoztatás egyszerű, elég csak felnyitni a fedelet és párosító módban találjuk majd a fülhallgatókat, ám az Android- vagy Windows-gyorspárosítás nem opció. A fülhallgatókat mágnesek tartják helyükön a tokban és a száruk belsején található pogo pines csatlakozóval töltenek.


[+]

A tok 60 x 50 x 31 milliméterével és 52 grammjával nem a legapróbb, viszont így is elfér kényelmesen nadrgázsebben, az 520 mAh-s akkumulátor miatt pedig az üzemidő miatt sem igazán kell aggódnunk. A fülhallgatók darabja 5,2 grammot nyom, súlyelosztásuk jó, így kényelmesen megülnek a hallójáratban és a fülkagylóban, nem húzza ki őket saját tömegük, in-ear kialakításukkal pedig a fej síkjából sem állnak ki nagyon. Szintén jó pont, hogy maradt az elődből ismert IPX5-ös védelem, így használhatjuk a TWS-t edzés közben is, verejték vagy kisebb eső nem tesz bennük kárt.


[+]

Persze nem minden játék és mese, vannak felróható hiányosságok is az Air Pro 3 kialakításával kapcsolatban. Egyrészt nincs a fülhallgatóban viselést érzékelő szenzor — vagy ha van is elrejtve valahol, nem aktív, bár a gyártó ezt költségcsökkentés miatt már hagyta el más modellből is —, így nincs automatikus lejátszás / szünet és nincs automatikus hívásfogadás az eszközzel. Erre megoldást jelenthet az érintőfelület, ám ennek megbízhatósága nem száz százalékos, a fülhallgatók tetején található kör gyakran csak egyet vett fel a többszöri érintésekből, időnként egyet sem, aztán olyan is volt, hogy több parancsot is egyszerre. (Azt hittem először, csak a hideg idő miatt nem érzékel pontosan, de szobahőmérsékleten is ugyanolyan pontatlanságot produkált az érintéses vezérlés, mint kint.) Így érdemes lehet átgondolnunk, mely parancsokra van biztosan szükségünk és csak azokat megadni az Earfun Audio programban.


[+]

Támogató alkalmazást Androidon és iOS-en is telepíthetünk a fülesekhez, ebben a főoldalról a jobb felső sarokban található fogaskerékre kattintva juthatunk el a vezérléshez. A program nem támogatja a magyar nyelvet, de angolul tökéletesen beszél. Fülhallgatónként négy érintéstípus beállítható: egyszeres, dupla, tripla érintés és érintve tartás. Ezekhez egyenként egy parancs rendelhető hétből: hangerő fel, hangerő le, előző dal, következő dal, lejátszás/szünet, hangasszisztens (a csatlakoztatott készüléké), zajszűrés. Plusz ki is kapcsolható az érintőfelület. Alapból nem opció a zajszűrés módjainak kiválasztása oly módon, hogy például csak az ANC és a transzparens mód között váltson az érintéses parancsra a fülhallgató, mindig mind a három módon (ANC, transzparens, normál) végig kell menni. Viszont, ahogy azt a fórumban jelezték, a hosszú nyomásra a támogató alkalmazáson keresztül beállítható, hogy mondjuk csak az ANC és transzparens vagy csak a normál és a transzparens módok jöjjenek elő a nyomva tartásra.

Az alkalmazásban az érintőfelületre beállítható parancsok.Az alkalmazásban az érintőfelületre beállítható parancsok. Az alkalmazásban az érintőfelületre beállítható parancsok. (forrás: Mobilaréna) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • EarFun Air 2 - a második mindig jobb?

    Bőven szerzett már tapasztalatot az EarFun mire elkészült a 2020-ban megjelent Air tényleges utódja. Az árazás, a kínált funkciócsomag és a hangzás együttese most is megnyerő.

Előzmények

Hirdetés