Hirdetés

HTC U11+ - úton

A megkésett kávamentes csúcsmobillal a HTC jó úton halad és továbbra is elsőrangú multimédiában. Mégsem kerek a történet, egy kritikus ponton mindenképpen javulni kell a folytatásra.

Kamerák, multimédia, BoomSound

Legyen ezúttal úgy, hogy előbb következnek a képek, majd utána a mögöttük dolgozó szoftverrészletek. Előtte csak annyit, hogy a HTC továbbra sem ült fel sem a dupla vagy triplakamerás vonatra: maradt a hátul az U11 12 megapixeles UltraPixel 3 szenzora dual pixel autofókusszal, f/1,7-es rekeszértékű lencsével és optikai képstabilizálással. Az előlapon is egy darab, 8 megapixeles kamera figyel képernyővillanóval, ilyen eredményekkel. Lehet, hogy magányosan kattint a dupla LED villanóval szerelt U11+, de szerintem az eredmények magukért beszélnek.


[+]

Te is pont ilyen telefont használsz? Fotóztál vele? Töltsd fel a képeidet a Fototrendre, hogy mások is lássák, mire képes a kamerája!

Hirdetés

Az a helyzet, hogy nem tudok jobb aktuális kameratelefont mondani, csak olyat, ahol extra zoomképességek és portrémódok adottak. Nincs jelen a P20 Pro elő-előbújó kromatikus aberrációja, az Xperia XZ2 gyenge lencserajzolata a széleken, a Galaxy S9 túlzott zajmentesítése vagy mondjuk a OnePlus 5T túlélesítése. Mindenhol kitűnő a vonalélesség, festményszerű effektus vagy túlélesítés nyomai nélkül. Remek a dinamikatartomány a többelemes képfeldolgozásnak köszönhetően (a HDR-t nyugodtan automatán lehet hagyni). Pontos a fénymérés és a fehéregyensúly, villámgyors az autofókusz. Fürgén és hatékonyan dolgozik a rendszer, de aki mégis átvenné az irányítást, a kézi mód kínál számos beállítást, DNG RAW mentéssel. Makrót és éjjeli témát fotózva is egybemarad a produktum, és egyszer nem éreztem úgy, hogy a jobb eredményekért szükségszerű volna kézi beállításokkal babrálni. Persze lehet, és az optikai stabilizálásnak hála 1/4 másodperc is megtartható kézből, állványról dolgozva pedig aztán tényleg kitűnő a helyzet. Javasolnám minden gyártónak, hogy előbb próbálja elérni az U11+ képminőségét, és ha van egy ennyire frankó kamerája, utána pakoljon mellé egy másikat. Persze a HTC phablet még tetézhetné a tudását egy zoomlencsével, de akkor mi maradna az U12+-nak?.


[+]

A szoftverfelület automata módban lényegre törő: csak a vaku, a módválasztó, a HDR, a galéria, a fényképező, a videofelvevő és a kameraváltó zavar be, különben a keresőé a főszerep. Az expozíciót a fürge és pontos érintőfókusz után lehet szabályozni. Akad panoráma, gyorsított- és lassított felvétel, szelfipanoráma és önvideó mód. Adott az önkioldó és a hangvezérlés, kérhetők segédvonalak, exponálni lehet az ujjlenyomat-olvasóval és pofás klipeket összevágni a Zoe-val. A négy mikrofonnak hála térbeli hangrögzítés is adott, zoom esetén a témára fókuszáló hanggal. Ez egyébként a 3D hangfelvételi mód használatakor opció, 96 kbps felbontás mellett, a szakik viszont biztosan a FLAC formátumban történő Hi-Fi módot választják, mert annak még tisztább a minősége.

A 4K felvételek tűélesek, remek dinamikával és fehéregyensúllyal, viszont csak átlagos segítséggel az optikai képstabilizálás oldaláról. A kézremegéseket a rendszer ügyesen kiegyensúlyozza, viszont a pásztázás és a séta darabosabb felvételeket szül egy iPhone X-zel összevetve, pedig elvileg elektronikus stabilizálás is besegít. A 3D hangmóddal készülő klipek MP4, a FLAC HiFi hanggal rögzítettek MKV formátumban rögzülnek. Alább egy példa 1080p-ben, 60 FPS-sel, HiFi módban.

A Play Zene előadók, műfajok, dalok, albumok és listák szerint rendszerezi a helyben tárolt állományokat, a FLAC formátumot az U11+ lejátssza, a WMA-t nem. Az FM-rádió és a hangszínszabályzó kimaradt, viszont a remek USonic fülhallgató hangképén igazítani lehet. A Type-C-s, agybadugós mikrofonos füles dinamikusan és kiegyensúlyozottan szól, kellően erélyes és visszafogott, amikor kell, a három pár gumiharanggal pedig ki-ki megtalálhatja a számára legkényelmesebb viseletet. Az aktív zajkioltás is megfelelően teszi a dolgát. A minőségi füles, illetve az LDAC és apt-X HD vezetékmentes kodekek támogatása segít palástolni a 3,5 milliméteres kimenet hiányát, amelyen a mellékelt Type-C átalakítóval lehet átlendülni, amennyiben hagyományos jack dugós hangkeltője van az embernek. Az analóg átvitel kristálytiszta, csúcskategóriához és a HTC névhez méltó dinamikával és részletességgel. A hangerőre se lehet panasz.


[+]

A videolejátszó megbirkózik a 4K/60 FPS paraméterű videókkal H.265, H.264, H.263, Mpeg4 és DivX kódolások mellett, bár a feliratokat nem jeleníti meg. Ezeket, az AC3 hangot, az Xvid kódolást és minden olyan klipet, amit a gyári szoftver nem hajt meg, a VLC elviszi. Az előre telepített és a Play Áruházból elérhető lejátszó is felkínálja a videó nagyítását a 18:9 arányú képernyőhöz igazodva. Ami a HDR lejátszást illeti, az Amazon és a Netflix kapcsolódó kínálatába nem futottam bele, egy helyben tárolt HDR klipet viszont gond nélkül lejátszott az U11+, míg az LG sakkos HDR tesztvideóját nem.


[+]

Nincs HTC csúcstelefon BoomSound hangszórók nélkül, és bár mostanság aszimmetrikus az elrendezés, minőségben még mindig ez a referencia. A sztereó hangzásból az előre sugárzó, kevésbé erélyes beszélgetési és a készülék aljára száműzött, combosabb multimédiás hangleadó veszi ki a részét. Hacsak nem fülel direkt az ember, nem fog feltűnni, hogy a beszélgetési alkalmasabb a magasabb, az alsó pedig a mélyebb hangok erélyesebb megszólaltatására. A kettő együtt kiemelkedően hangos, 100%-ról mindenesetre érdemes lejjebb szabályozni a mobilok között kiemelkedőnek mondható minőségért. Nehéz emlékek alapján összehasonlítani ezt a BoomSoundot a régivel, legyen szó mindenesetre zenehallgatásról ugyanilyen nevű hangsémával, avagy mozizásról, amihez némi teret ad a színházmód, az U11+ multimédiában nem okoz csalódást. Már ha a kijelző fényerejét zárójelbe tesszük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

Előzmények

 • HTC U11 Life - életrevaló

  A HTC U11 sorozat középkategóriás modellje az Android One program keretében tiszta rendszert és legalább két éves terméktámogatást garantál, de az Edge Sense - szorongatós funkciók sem maradtak ki.

 • Új csúcsmodell és Android One a HTC-től

  Az U11 kapott egy továbbfejlesztett változatot, a középkategóriában pedig az U11 life lesz a tajvani cég versenyzője. Mindkettőben van potenciál.

 • HTC U11 - újra a szorítóban

  Megrázta magát a HTC, fennállásuk 20. évfordulójára egy ütős csúcsmobilt raktak össze, amely tud újat is mutatni, de nem ezért lehet szeretni.

Hirdetés