HTC U11+ - úton

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az U11+ két nanoSIM-et fogad be, az összes hazai 4G frekvencia támogatott, gigabites elméleti letöltési sebességgel. A beszélgetési hangminőség remek: a hangszóró kellően erélyes és tiszta, és a másik oldalra is jó minőségű hang vándorol, megfelelő zajszűréssel. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú (MU-MIMO, Direct, HotSpot, DLNA, Miracast, AirPlay) közepes érzékenységgel. A Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE, LDAC, aptX-HD). Az USB 3.1-es (Type-C, MTP, OTG, USB-audio, DisplayPort). A navigációhoz az A-GPS mellett a GPS, a GLONASS és a BeiDou műholdak jelei vethetők be, a Galileo csoportot az U11+ a tesztidőszakban nem használta. Adott az iránytű, a giroszkóp, a gyorsulásmérő, a hangszenzor, a hall szenzor és az NFC, nincs viszont barométer és infra.


[+]

A 3930 mAh-s akkumulátor papíron impozáns, a gyakorlatban viszont inkább csak átlag felett teljesít, semmint kiemelkedően. Érdekes, hogy a készenléti fogyasztás komolyabb nyomot hagy a statisztikákban a megszokottnál, és úgy tűnik, a kijelző is bőségesen lakmároz, pedig nem túl fényes. A napi képernyőátlag a tesztidőszakban 4,5 - 5,5 óra között mozgott, aminél speciel az AMOLED panellel szerelt OnePlus 5T kisebb teleppel többet tud. Érdekes, hogy míg videózni egy töltésről, 150 niten 13 órán át lehet, netezni csak 11 órán át. Intenzív használattal persze ki lehet húzni a nap végéig, visszafogottan pedig a 36/48 órás töltési ciklus is összejöhet, ám a P20 Pro ezzel együtt is köröket ver az U11+-ra üzemidőben. Az 5V/2,5A, 9V/1,7A, 12V/1,25A jelölésű, Qualcomm QuickCharge 3.0-s szabványú gyorstöltő 110 perc alatt hozza 100%-os állapotba a csutkára merült telepet. Ha viszont fogytán a nafta és messze a töltő, energiatakarékos és a legtöbb okosszolgáltatást kilövő extrém energiatakarékos mód tud gyógyírként szolgálni.


[+]

Értékelés: HTC U11+
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9,5 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 7,5 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

A HTC U11+ szépen kirajzolja a HTC helyzetét a mai mobilpiacon. A tajvaniak egyfelől teljesen jogosan vannak még mindig a felszínen, aktuális csúcsajánlatuk ugyanis gyönyörű, remekül egybe lett rakva, por- és vízálló, két hangszóróján és a Type-C porton keresztül is remekül szólnak a dallamok és elképesztően jó fotókat lő egyetlen hátlapi kamerájával. Ez is bizonyítja, hogy a minőségi elv még mindig előrébb való a mennyiséginél: igen, egy zoomlencse jól jött volna, viszont amit a főszenzor nappal és este tud, az elsőrangú. Csak a mozgás közben kissé remegős videózásba lehet belekötni, egyébként a képminőség ott is rendben van, a hang pedig kristálytiszta. Egyébként pedig bőséges tároló és kellően erős hardver jár tavalyi alapokon, idén is versenyképes sebességgel, egy sor gesztusfunkcióval és hasznos Edge Sense szorítófunkciókkal megspékelve.

Mégis akad egy komplett fejezet, ami azt húzza alá, miért vannak a gyártó mutatói a negatívban. Az androidos vásárlóközösség láthatóan érzékenyebb a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet kispórolására, ahhoz pedig nem kell rendszer fanatikusnak vagy mobil szakértőnek lenni, hogy látszódjon: a Super LCD6 panelből napfény alatt semmit nem látni. Így aztán hiába a tűéles, 18:9 arányú HDR kijelző, nem csúcstelefonhoz méltó a kinti produkciója. Úgy tűnik ráadásul, hogy a gigászi telep ellenére átlag felett ragadó üzemidőért is a panel felel. A Liquid Surface üvegcsiszolás végezetül tényleg egészen gyönyörű, az áttetsző színvariáció pedig igazán különleges, viszont a megmunkálás miatt elképesztően csúszós a HTC aktuális csúcsajánlata.

Mégsem az előző két fejezet, hanem a záróakkord válaszolja meg, miért nem az U11+ a tajvaniak nagy visszatérő mobilja. Nem elég egy alapjába véve remek ajánlat, az időzítés kulcsfontosságú, és tavaly márciusban mindjárt ennek a kávamentesebb phabletnek kellett volna befutnia, mert a 16:9 arányon ragadt U11 nem tudta felvenni a Galaxy S8-cal és a társaival a versenyt. Mire végül az U11+ piacra került, már az iPhone X-ről és a Mate 10 Próról beszéltek, illetve a Galaxy S9-ről és a notchos mobilokról pletykáltak. A bolttól függő, 230/250 ezer forintos kártyafüggetlen ár még mindig versenyképes a tudáslistával összevetve, 2018 tavaszán mégis inkább azt javasolnám, az érdeklődő várja ki a pletykaszinten emlegetett HTC U12+ befutását. Ha ugyanis a hardvert modernizálják, a kijelzőre ránéznek és úgy tesznek hozzá a kamerához, hogy a meglévő minőségből nem vesznek el, az aktuális iPhone, Galaxy és Huawei P felkötheti a gatyáját. Az U11+ viszont nem taszítja le őket a trónról, szimplán csak minőségi alternatívát nyújt, közel sem csúcsminőségű megjelenítővel.

HTC U11+

Bone123

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • HTC U11 Life - életrevaló

    A HTC U11 sorozat középkategóriás modellje az Android One program keretében tiszta rendszert és legalább két éves terméktámogatást garantál, de az Edge Sense - szorongatós funkciók sem maradtak ki.

  • Új csúcsmodell és Android One a HTC-től

    Az U11 kapott egy továbbfejlesztett változatot, a középkategóriában pedig az U11 life lesz a tajvani cég versenyzője. Mindkettőben van potenciál.

  • HTC U11 - újra a szorítóban

    Megrázta magát a HTC, fennállásuk 20. évfordulójára egy ütős csúcsmobilt raktak össze, amely tud újat is mutatni, de nem ezért lehet szeretni.

Hirdetés