HTC U11+ - úton

A megkésett kávamentes csúcsmobillal a HTC jó úton halad és továbbra is elsőrangú multimédiában. Mégsem kerek a történet, egy kritikus ponton mindenképpen javulni kell a folytatásra.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

Pár éve a HTC vezérszerepben volt az androidos piacon, és nem egy olvasónk tartja máig a One-t a tökéletes okostelefonnak, úgy méret és egykezes használat, mint összeszerelés és hangszórók oldaláról. Bele is kényelmesedett a jóba a prémiumszéria, úgyhogy az utóbbi esztendőkben csak akkor történtek komoly változások, amikor a konkurencia már előreszaladt. Bár pozitív változást hozott tavaly az üveg hátlapra váltó U11 kamerafronton, a jókora alsó-felső képernyőkáva egy meghaladott kor mementójává tette, pedig az előlapi hangszórópár fele elköltözött. Csak 2017 végén futott be a hosszabb képernyőt és kevesebb keretet kínáló U11+, ami nem siette el az útját se a boltokba, se szerkesztőségünkbe.

Félig áttetsző hátlap - továbbra is üvegből készül
Az áttetsző U11+ még novemberben, a phablet bemutatóján [+]

De a lényeg: az U11+ megérkezett és elkápráztatott, ha nem is a Bog által novemberben lencsevégre kapott, áttetsző hátlappal, hanem a roppant szemrevaló, fekete variációban. 2018 áprilisában persze már elérhetők a következő generációs hardverek és azon nyugvó ajánlatok, sőt: a HTC U12+-ról is pletykálnak , ám fontosnak tartom az U11+-t bemutatni, hiszen az erősségei és gyengeségei előrevetíthetik a folytatást. A pluszjel a terméknévben méret- és képarány növekedést is takar: az U11+ 6”-esre, 18:9 arányúra és 1440 x 2880 pixelesre növelte Super LCD6 paneljét, az alsó-felső kávából jócskán faragva.


[+]

Ennek ellenére 158,5 x 74,9 x 8,5 milliméteresre hízott a fémkeretes, üvegszendvicsbe foglalt ház, ami 188 grammot nyom. Az egykezes használat így kizárva, de legalább a külsőbe nem lehet belekötni: elképesztően jól néz ki ez a méretes okostelefon. Az előlapi Gorilla Glass 5 üveg csak a széleinél kapott csiszolást, a hátlapi darab viszont komolyabb íveléssel biztosítja, hogy kényelmesen foglaljon helyet a tenyérben. Csak a kivitelért kár: nem a folyékony anyagra emlékeztető csiszolás fénytörésével van a baj, hanem a síkosságával.


[+]

Én általában a finomra csiszolt, festett fém hátlapot érzem csúszósabbnak és az üveget jobban tapadónak, a HTC üdvöskéje ugyanakkor mindenképp a gravitáció martalékává akar válni, úgyhogy érdemes a dobozolt, átlátszó plasztik tokot ráoperálni, nehogy akár egy enyhén lejtő asztallapról meginduljon a Föld középpontja felé. A minimalista dizájn elölről is szemrevaló: az U11+ ügyesen elrejti a fénymérőt, a közelségérzékelőt, a beszélgetési hangszórót, a mikrofont és a 8 megapixeles szelfikamerát. Igazából csak alul maradt kihasználatlan hely, mivel az ujjlenyomat-olvasó hátraköltözött, a kezelőgombok pedig a képernyőre. Szerencsére elrejthetők.


[+]

A 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet újfent elkeveredett, úgyhogy a vezetékes zenehallgatáshoz USB-C-s fülesre lesz szükség (a mellékelt USonic headset ilyen), avagy a szintén előre biztosított átalakítót kell közbeiktatni, és akkor a régi fejhallgatók is megszólalnak. A tojásszerűen kerekedő, hófehér dobozban egyébként még egy SIM tűt, némi leírást, egy USB-C kábelt, egy QuickCharge 3.0-s gyorstöltőt és egy törlőkendőt mellékeltek. Az utóbbit nyilván az ujjlenyomatok eltávolítására szánták, mert amilyen mutatós a Liquid Surface felület, olyan gyorsan tud elcsúnyulni pár tucat tapintástól. A sztereó hangszórópár egyébként megmaradt, csak immáron alul helyezkedik el az erélyesebbik multimédiás hangkeltő, és emiatt könnyű eltakarni.


[+]

Mikrofonból nincs hiány: alulra, felülre a dupla nanoSIM / microSD hibrid tálca mellé és hátra, a 12 megapixeles kamera jobbjára is került egy. A dupla LED villanó balra pillantható meg, az ujjlenyomat-olvasó pedig picit lejjebb, kényelmesen elérhető helyen. Alatta elegáns márkalogó, legalul pedig minősítési jelzők tesznek hozzá az U11+ feliratozásához anélkül, hogy levonnának a masina előnyös külleméből. Ezt megteszik az elburjánzott antennakilépések: valamiért a fémkeret mind a négy oldalára jutott két-két csík, balra lent pedig egy szélesebb plasztik sáv. A recézett bekapcsoló és a sima felületű hangerőszabályzó jobb oldalon pont ujjra esik, működtetésük kényelmes. Ugyanez nem mondható el a 6"-es panel felső szekciójáról: az U11+ túl hosszúkás lett, hogy a hüvelykujj fogásváltás nélkül elérje, de nem is ez a főgond.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés HTC U11+ Samsung Galaxy S9+ LG V30 Huawei P20 Pro OnePlus 5T
Képátló 6 hüvelyk 6,2 hüvelyk 6 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6 hüvelyk
Felbontás 1440 x 2880 1440 x 2960 1440 x 2880 1080 x 2244 1080 x 2160
Technológia Super LCD6 Super AMOLED P-OLED AMOLED Full Optic AMOLED
Fehér fényerő 372 / 460 nit 340 / 646 / 1000 nit 404 / 523 / 670 nit 490 / 722 nit 422 / 571 nit
Fehér fényerő (min.) 2,5 nit 1,6 nit 2,9 nit 3,7 nit 2,1 nit
Fekete fényerő 0,16 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 2330:1 végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7625 / 6718 K + kézi 7592 / 6414 K + kézi 7850 K + kézi 7557 K + kézi 7729 / 6384 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az a helyzet, hogy a Super LCD6 megjelenítő még az automata módban biztosított extrával együtt sem elég világos napfény alatt, hogy bármit látni lehessen a tartalmakból, árnyékban is épp csak valamit lehet kivenni. Ez nemcsak böngészés, hanem hívásfogadás, üzenetolvasás és fénykép komponálás közben is zavaró, ha pedig a phablet még picit oldalra is fordul, legfeljebb az U11+ esztétikájában gyönyörködhetünk tovább. Eljött az idő OLED panelre váltani a jobb kontrasztok, betekintési szögek és napfény alatti kiemelkedő fényerő okán. Kár érte, mert szobabelsőben rendben vannak a színek, akadnak kalibrációs sémák (DCI-P3, sRGB), van olvasási mód és még a színegyensúllyal is babrálni lehet. 538 ppi-n egyébként minden tartalom tűéles, plusz a HDR10 támogatás is adott. Kár, hogy a képernyő alján némi egyenetlenség is a háttérvilágításban: olyan, mintha az érintőpanel legalja hagyna némi árnyékot a panelen, ami leginkább fehér háttér esetében észrevehető.

A HTC U11+ a Huawei P20 Pro mellett
A HTC U11+ a Huawei P20 Pro mellett [+]

Három dolog mindenesetre láthatatlan marad: a felhasználó kezeitől elzárt, 3930 mAh-s telep, az IP68-as por- és vízálló védelem és a hosszanti oldalkeret alsó harmadára tájolt egy-egy nyomásérzékelő, amelyekhez Edge Sense szorítófunkciók tartoznak. Ezzel nagyjából körbejártam az IP68 szabvány szerint por- és vízálló U11+-t, egy dologra pedig nem tervezek rátérni: a makulátlanul egyberakott, masszív házat nem próbáltam meghajlítani. Miért cselekednék így? – kérdezhetné a Kedves Olvasó – nos, Zack Nelson kezei között a sima U11 komolyabb erőbehatásra egyszerűen kettétört, és bár ez nem rendeltetésszerű használat, a riválisok többségével nem fordult elő ez a csúfság. Úgy tűnik, ott éppen a nyomásérzékelők gyengítették meg a szerkezetet, én viszont nem próbáltam ugyanezt az U11+ kapcsán letesztelni. Tessék rá vigyázni, ahogy én is tettem, és lehetőleg ne üljön rá az ember!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

Előzmények

 • HTC U11 Life - életrevaló

  A HTC U11 sorozat középkategóriás modellje az Android One program keretében tiszta rendszert és legalább két éves terméktámogatást garantál, de az Edge Sense - szorongatós funkciók sem maradtak ki.

 • Új csúcsmodell és Android One a HTC-től

  Az U11 kapott egy továbbfejlesztett változatot, a középkategóriában pedig az U11 life lesz a tajvani cég versenyzője. Mindkettőben van potenciál.

 • HTC U11 - újra a szorítóban

  Megrázta magát a HTC, fennállásuk 20. évfordulójára egy ütős csúcsmobilt raktak össze, amely tud újat is mutatni, de nem ezért lehet szeretni.

Hirdetés