HTC One - One új a nap alatt

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációs szempontból mindent tud a One, amit ma egy csúcstelefontól elvárna az ember. A négysávos GSM-modul (850/900/1800/1900 MHz) és a szintén négynormás UMTS-egység (850/900/1900/2100 MHz) mellé egy LTE-modem (800/1800/2600 MHz) is társul. Utóbbival elméletben 100 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességre számíthatunk, 4G-lefedettség híján a HSPA+ a nyerő. A WiFi (802.11a/ac/b/g/n) számos extrával bír, a DLNA-, WiFi Direct- és Micarast-támogatás mellett a mobilnet szórására, azaz hotspot funkcióra is képes. Ezek mellett egy Bluetooth-chip (4.0-s verzió) és egy NFC-egység található a fedél alatt, a már említett infra porttal egyetemben. Pozicionálás során GPS- és GLONASS-műholdakra is tud támaszkodni az eszköz, a tartózkodási hely bemérése gyors és pontos volt.

Hirdetés

Telefonálás közben a hangminőség remek volt, mindkét oldalon tiszta és érthető volt a beszéd, melyben közre játszhat a Sense Voice technológia jelenléte is. A telefonon két mikrofon van, melyek egyike a hátlapon, a kamera mellett helyezkedik el, az említett algoritmus a külső zajokat próbálja ellensúlyozni, viszonylag korrekt hatásfokkal.

A megbonthatatlan hátlap alatt egy 2300 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátor húzza meg magát, melyet körülbelül a konkurencia szintjére lőtt be a gyártó. Csodára éppen ezért nem szabad számítani, a nap végéig masszív használat mellett is kitartott a One, de esténként ajánlott megetetni, nehogy reggel kellemetlen meglepetésre ébredjen az ember. Valószínűleg ezt tovább is ki lehet tolni visszafogott terhelés mellett és az energiatakarékos funkció bekapcsolásásával.


HTC One vs Xperia Z

Értékelés: HTC One
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A HTC tehát kockáztatott: külsőleg, hardveresen és szoftveresen is újragondolták a tavalyi csúcsmodellt. Úgy tűnik, bejött a megújulás, rengetegen előrendelték a One-t a hírek alapján, ami nem is csoda, a telefont kézbevéve eddig mindenki elégedetten biccentett, legyen szó mobilgeekről vagy a témával egyáltalán nem foglalkozó egyénekről. Szó mi szó, az alumínium unibody készülékház, a remek minőségű kijelző, a hardveres képességek és az új Sense imázs egytől egyig megér egy misét, a formaterv pedig az elmúlt évek egyik legjobbja.

A kamerás hazardírozás viszont nem feltétlenül érte meg, az Ultrapixel technológia nem váltotta be teljes mértékben a hozzá fűzött reményeket. Gyenge fényviszonyok mellett tényleg érezteti hatását, ám egyéb esetben inkább alulmarad a riválisokkal szemben. Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy a gyártók (legalábbis a HTC) kezdenek ráébredni, hogy a megapixelek számának őrült növelése nem arányos a képminőség javulásával.

A HTC újdonsága a szerencsésebb piacokon (az Egyesült Királyságban, Németországban és Tajvanon) már a napokban megjelenik, Magyarországon viszont csak május elején kerül a boltok polcaira. A csúszás oka a már említett kameramodul, mely kizárólag a HTC számára készül, a gyártója a pletykák szerint nehézségekkel küzd. A telefon előzetes információink alapján kártyafüggetlenül 200 ezer magyar forint körül fog nyitni, ami rengeteg pénz egy telefonért, még akkor is, ha az LTE-képes. Az viszont bizonyos, hogy jelenleg a One a legjobb androidos telefon, így aki az abszolút csúcsra vágyik, nem nagyon van választása. Nagyon egyben van, nem könnyű belekötni; ajánlott.

HTC One

dr. Kind feat. Bocha

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

A tesztkészüléket a Speedshop biztosította, köszönjük! Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés