Bemutatkozott a Facebook Home és a HTC first

Múlt héten derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy a Facebook egy androidos fókuszú bejelentéssel készül április 4-én. A pletykák először egy új telefonról szóltak, majd többen egy Facebook-alapú launcherre asszociáltak a hír hallatán. Végül mindkét tábornak igaza lett, a közel negyven perces prezentáció jó pár megepetést tartogatott. A műsort Mark Zuckerberg vezette, a HTC gyártmányú telefont viszont Peter Chou, a tajvani vállalat vezérigazgatója mutatta be. Ha valaki újra át szeretné élni a bemutatót, ezen a linken visszanézheti az előadást.

Az esemény előtt kiküldött meghívón a come see our new home on Android, azaz gyere és nézd meg az új androidos otthonunkat mondat állt, így be is indult az elméletek gyártása, miszerint az új terméket Home-nak fogják hívni. A pletyka be is igazolódott, a Home egy új launchert, azaz a rendszer külsejét és vezérlését nagyban befolyásoló szoftvercsomagot mutattak be Ez a megoldás egyébként nem újdonság, számos ilyen érhető el a Google androidos szoftverboltjában, ilyen például az ADW.Launcher és a Go Launcher EX, hogy a népszerűbbek közül kettőt említsünk. A telepítéséhez semmilyen garanciavesztéssel járó lépést nem kell tennünk, a Facebook Home mindenki számára beszerezhető a Play Áruházból. Azaz egyelőre csak a HTC One X és One valamint a Samsung Galaxy S III, Galaxy S4 és Galaxy Note II telefonok tulajdonosai számára érhető el az újdonság.

Hirdetés

A Coverfeed névre hallgató app a főképernyő és a kijelzőzár lecseréléséért felelős. Az ismerőseink tevékenységeit így már a telefon feloldása nélkül is láthatjuk, kommentelhetjük és lájkolhatjuk, ha úgy tartja kedvünk. A főképernyő leginkább egy teljes képernyős hírfolyamra hasonlít, a vezérlése masszívan épít az érintési gesztusokra. Az egyes bejegyzések között lapozással válthatunk, dupla klikkre pedig már ugrik is a lájk. Az alkalmazások listáját két részre osztották: a bal oldali felületen a gyakran használt programok sorakoznak, a jobbról előcsúszó panel az összes telepített szoftvert tartalmazza.

Az egész felhasználói felületet átszövi az újragondolt üzenetkezelő, az ismerőseinkkel bármikor cseveghetünk, függetlenül attól, hogy milyen programot használunk az adott pillanatban. A chatelés során néhány aprócska ikon látszik (ez az úgynevezett chat head) az aktív partner képeivel díszítve, ezt megérintve meg is jelenik az adott ismerőshöz tartozó ablak. A szolgáltatás SMS-alapon és Facebook-üzenetekkel is működik. A fotók posztolása és az állapotfrissítés természetesen bárhonnan nagyon gyorsan elérhető, az értesítések pedig partnerek alapján kerülnek csoportosításra.

Mark Zuckerberg szerint havi rendszerességgel érkeznek majd a frissítések, melyek grafikai és funkcionális extrákkal egyaránt kecsegtetnek majd. Ezek mellett a támogatott készülékek listája is hóról hóra bővül. A táblagépes vonalat csak szőrmentén érintették a prezentáció során: lesz támogatás, de nem tudni, mikor. Mint ahogy reklámok is megjelennek majd a Facebook Home egyes felületein, ám erről sem kaptunk bővebb tájékoztatást. A hírek alapján április 12-én érkezik az első kipróbálható verzió.


ilyen lesz a HTC first

Az újdonság mögé a HTC, a Sony és a Samsung is beállt, azaz mindhárom gyártótól számíthatunk Facebook Home alapú készülékre a közeljövőben. A legelső ilyen telefont a pletykáknak megfelelően a tajvani vállalat készíti, a First névre hallgató mobilt Peter Chou mutatta be. Egyelőre túl sok részletet nem kaptunk, a 4,3 hüvelykes képátló, a HD felbontás és az LTE-támogatás viszont biztosan benne van a pakliban. A motorháztető alatt egy 28 nanométeres csíkszélességű Snapdragon 400 lapka duruzsol majd, mely egy kétmagos, ARMv7 utasításkészletű Krait processzort és egy Adreno 305 grafikus egységet tartalmaz, az operatív memória mérete 1 GB. A hátlapi kamera 5 megapixeles, az előlapi fényképető 1,6 megapixeles. A Facebook Home felhasználói felület alatt Android 4.1.2 található, az Instagram előre telepítve elérhető lesz a mobilon. A készülék első körben csak az amerikai AT&T szolgáltató kínálatában lesz kapható, az indulási ár 99 dollár, ami 23 ezer forintot jelent. A piros, világoskék, fekete és fehér színekben pompázó telefon európában is piacra kerül majd az Orange és az EE kínálatában, dátum és ár nem hangzott el.

Ez történt tehát a Facebook rendevzényén, a Home névre hallgató launcher mellett a HTC first is bemutatkozott. Előbbit hamarosan mi is kipróbáljuk, hiszen a Home alig több, mint egy hét múlva mindenki számára elérhető lesz.

dr. Kind

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés