HTC One - One új a nap alatt

Hirdetés

Sense 5.0

Új csúcsmodell mellé új Sense is dukál, ez a One esetében is helytálló, tesztalanyunkon debütált az 5.0-s verzió. A legújabb Sense még kevésbé hivalkodó elődjeinél, számos esetben egyszerűsödtek a felületek mind funkcionális, mind grafikai szempontból. Visszafogott, flat stílusú ikonok, kevésbé szem előtt lévő animációk, pasztellszínek és leegyszerűsített ábrák jellemzik a UI-t, mely a folyamatosságából szerencsére mit sem vesztett. Az előző Sense után egyébként kissé az az érzése támad az embernek, mintha a UI nagy részét a nulláról újragondolták volna, a stílusa nagymértékben eltér az elődtől. Újdonság például, hogy immár a képernyőzáron, a főképernyőn és az alkalmazásokat listázó menüben is fixen látszik az aktuális idő és az időjárás, mindez fekete alapon fehér vonalakkal, sehol egy színes felhő vagy esőcsepp. A legújabb Sense a hírek szerint a régebbi készülékekre is megérkezik majd egy frissítés formájában, így örülhetnek a One X, One X+, One S és Butterfly tulajdonosok.

A képernyőzár feloldásakor rögtön szembetűnik a Blinkfeed, mely leginkább egy metrósított hírfolyamra hasonlít, melybe a felhasználó Facebook-, Flickr-, LinkedIn és Twitter-fiókja, valamint naptára mellett számos szolgáltató bevezethető. A történések időrendi sorrendben, szépen animálva érkeznek, a nagy felbontású képekkel sincs gond. A konfigurálás során meg kell adnunk, hogy mely országról szeretnénk értesülni, a témaköröket és szolgáltatókat ez alapján ajánlja fel a rendszer, melyek eltérnek egymástól, így az ember nem feltétlenül tudja összeollózni az érdeklődésének megfelelő tartalmakat. Egyelőre nincsenek magyar tartalmak, azonban hamarosan hazánk híreit is olvashatjuk majd a folyamban. Bár a funkciót kikapcsolni nem lehet (azaz mindig ott lesz a Blinkfeed az oldalak között), természetesen nem muszáj használnunk a szolgáltatást, a főképernyő lapjai továbbra is szabadon testre szabhatóak. Ezt segíti a rengeteg egyedi minialkalmazás is, melyek között a rémhírekkel ellentétben továbbra is megtalálható a HTC készülékek stílusjegyének számító Sense Clock, azaz az időjárást és az időt mutató widget.

A képernyőzárat is átrajzolták, ennek stílusát továbbra is a felhasználó választhatja ki, ám az érdemi lehetőségek száma mindössze háromra csökkent. A produktivitás az értesítéseket jeleníti meg, a fényképalbum fotókkal szórja tele a kijelzőt, a zene egy lejátszót jelenít meg. Mint az fentebb olvasható, az időjárás mindegyik módban látható a képernyőzáron is.

Az alkalmazásokat listázó menüt meglátva elsőre sokkot kaptam: egy sorba mindössze három parancsikon fért, köztük óriási hézaggal. Szerencsére ezt seccperc alatt orvosolni lehet, a soronként négy piktogram már sokkal kényelmesebb a szemnek. A HTC-től megszokott kategorizálás (a leggyakrabban használt és a legújabb alkalmazások külön felületre történő kihelyezése) eltűnt, cserébe a listázás módjába lehet beleszólni. Jópofa, hogy itt is elérhetőek a mappák, ez nagyon hiányzik a gyári Androidból.


rácsméretek csatája

A képernyő tetejéről lehúzható panellel kapcsolatban nem sok minden változott az előző verzióhoz képest. Az értesítéseket egy laza oldalirányú mozdulattal egyenként is eltávolíthatjuk, egy vízszintes kétujjas gesztussal ki is lehet bontani őket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés