Hirdetés

Garmin Epix Gen2 - generációs tehetség

Méregdrága, de mindent tud az új Epix, ami egy Fenix 7, csak AMOLED panellel.

Külső, védelem, csomagolás

Számtalan Garmin óra tesztje után olvasóinknak világos lehet: komoly háttérszolgáltatással és kiegészítőkkel a márka hobbiatléták és élsportolók népszerű választása, és ott van emellett a dizájnvonal. A három méretben elstartolt Fenix 7 elitcsaláddal a márkának azonban komolyabb okosórás ambíciói vannak, a bemutatóeseményen pedig elcsattant egy one more thing: befutott lényegében ugyanaz, csak a transzflektív panelt AMOLED technológiára cserélve, és ezzel a második generációs Epix akár el is happolhatja testvérei elől az aranyérmet. Nyilván kapóra jön, hogy odakint minden adat perfekt módon látható a Fenix transzflektív képernyőjén, és még a napelemes opció is adott. Ám ma a népszerű prémium okosórák rendre tökéletes feketékkel és kirobbanó színekkel dolgozó OLED panelt kínálnak, és az újdonságok közül ezt a szintet az 1,3"-en, illetve 416 x 416 tűéles pixelen az Epix ugorja meg, az öt gomb mellé érintő funkciókat is biztosítva.


[+]

Legyen szó önálló szinkronizálásról WiFi-n, illetve iPhone-os, androidos kapcsolatról Bluetoothon, a tudás csúcskategóriához méltó a tartozékkompatibilitást és a Garmin Pay órafizetést is beleértve. Viszont az eSIM a mobiladat kapcsolathoz és az önálló hívásfogadáshoz kimaradt, akárcsak a mikrofon és az edzésadatot beolvasó hangszóró. Ehelyett az óra középhangon csipog és határozottan rezeg, beszélni pedig füles csatlakoztatása után tud. Az Epix Gen2-ből amúgy csak egy méret van, viszont két felszereltséggel: az itt látható darab 338 ezer forinton nyit szálerősített polimer vázzal, rozsdamentes acélkerettel és hátlappal, valamint Gorilla Glass DX védőüveggel. Belül 16 GB-os tárolót kínál előre telepített sí- és golftérképekkel, viszont TopoActive térképek nélkül, amelyek ingyen feldobhatók. Itt egycsatornás a multi-GNSS egység (GPS, GLONASS, Galileo).


[+]

A fehér és fekete titánváltozat szilikonpánttal már 375 ezer forintba, a karbon szürke titán bőrszíjjal pedig sokkoló 413 ezer forintba kerül. Cserébe zafírüveg védi a kijelzőt, 32 GB-os a tároló előre telepített kontinenstérképpel, valamint opció a kétcsatornás műhold használat (L1 + L5) a további pontosságért. Amiben nincs különbség, az a szemrevaló és egyértelműen férfias dizájn, a 100 m / 10 ATM vízállóság, illetve a hősokkra, ütésre és vízre teljesített Mil-STD-810 tesztek. Az összeszerelés ennek megfelelően tökéletes, a kijelzőt kellően vastag keret védi, a rengeteg lyukkal díszített, fémcsatos szíj pedig stabilan szorul a csuklóra. Személy szerint a 47 x 47 x 14,5 milliméteres és 76 grammos méretek nálam a kényelem legfelső határát súrolják, női csuklóra pedig inkább a Fenix 7S illik, de hát abból akad még nagyobb a 7X személyében.


[+]

A transzflektív megoldás nekem mégse hiányzik, mert az Epix AMOLED kijelzője olyan fényes közvetlen napfényben, hogy napszemüvegben is remekül látszik rajta minden. Nagyobb felbontása és jobb kontrasztaránya miatt ráadásul kényelmesebb leolvasni róla a térkép és egyéb információkat, miközben edzőteremben és este a színeivel és mélyfeketéivel nyer a technológia. A szuper megjelenítés és a csavarokkal tarkított fémkeret pedig nem csak extrém sportnak, hanem üzleti tárgyalásnak is jól áll, aki pedig a szilikonpántot önerőből fémre vagy bőrre cserélné, 22 mm-en könnyedén megteheti.


[+]

A kockadoboz az órán kívül csak a leírást és a négy érintkezős, hátlapra pattintható kábelt rejti. A csatlakozó kicsit lötyög, viszont megbocsátható a vezetékmentes töltés hiánya, amint a zsinór USB-A túlvége számítógépre kerül, mert azonnal másolhatjuk a zeneszámokat. Csak azért kár, hogy az alapkellék 16 GB-jából mindössze 750 MB marad, ha a TopoActive Európa térképet WiFi-n felmásoljuk – ez a művelet ráadásul valamiért öt órát vesz igénybe, így jobb estére időzíteni. Gyorsabb a dolog USB-n, a Garmin Express Windows / Mac programmal, noha Ryzen számítógépemen a másolás először ismeretlen hiba miatt megszakadt, utána a pedig a program el sem indult, újratelepítve sem. Intel laptopomon viszont percek alatt felment a Kelet-Európa térkép – szerencsére az Expressben már lehet kisebb régiót választani, és a hazánkat is magába foglaló szelet után 3,24 GB szabad tárhely maradt.


[+]

A fülesek Bluetoothon könnyen csatlakoznak, és a zenehallgatás mellett bejön a képbe a szakaszonkénti adatbeolvasás. Elérhető a Spotify, a Deezer illetve az Amazon Music offline tárháza, illetve választhatunk a helyben tárolt számok és a mobil lejátszójának kezelése között is. Megvan természetesen az ANT+ kapcsolat a tartozékokhoz, az NFC az órafizetéshez, a barometrikus magasságmérő, a háromtengelyes iránytű, a negyedik generációs, elevate optikai pulzoximéter, a gyorsulásmérő, a giroszkóp és a hőmérő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés