Műholdas chat szolgáltatást indított a Garmin

A mobilapp Garmin Messenger, a műholdas kütyü inReach Messenger néven fut.

Berúgta az Apple a műholdas kommunikáció ajtaját okostelefonon: az iPhone 14 család tulajdonosai az ősz végétől ugyanis két évig ingyenesen küldhetnek és fogadhatnak vészhelyzeti SMS üzenetet akkor is az Egyesült Államokban és Kanadában, ha földfelszíni mobilos vagy WiFi lefedettség nem elérhető. Ehhez megvan a beépített műholdas chip és az Apple részéről minden szükséges szerződés a műholdas partnerrel (ami elvileg a Globalstar) és a szervekkel, ám egyhamar nem számítunk globális elérhetőségre.

Műholdas telefonok persze eddig is voltak drágán, a szolgáltatás használati díját beleértve, a Garmin részéről pedig inReach családnév alatt futnak a műholdas kommunikátorok, amelyek önállóan és a Garmin Explorer mobilappal is összedolgoznak, hogy expedíció során és mobilhálózati lefedettség nélkül küldjön életjelet magáról és pozíciójáról a felfedező, kommunikáljon ismerőseivel és fogadjon válaszokat, időjárási adatokat vagy hatósági értesítéseket.

Az inReach Messenger kütyü és a Garmin Messenger chatalkalmazás mobilon
Az inReach Messenger kütyü és a Garmin Messenger chatalkalmazás mobilon [+]

Egy olyan apró cucc megvásárlása mellett, mint a kéthetes üzemidőt ígérő, 400 dolláros inReach Mini, vagy a jóval drágább darabok, viszont előfizetésre is szükség van a műholdak használathoz, és ez nem változott a négyzetes inReach Messenger bemutatkozásával. Az új, 300 dolláros eszköz viszont nem csak olcsóbb, egy hónapra növeli az üzemidőt és platformot teremt az ismerősökkel való praktikusabb kommunikációra a Garmin Messenger mobilalkalmazással, amely iOS-re és Androidra telepíthető.

A kütyü a szokásos inReach szolgáltatások, az SOS jelzés és üzenetkezelés mellett a mobilra csatlakozva chates környezetet biztosít az ismerősökkel vagy egy csoporttal való egyszerű, szöveges beszélgetésre, a küldőfél pontos pozícióját automatikusan megosztva, ami persze kikapcsolható, de pont erről szól a Garmin megoldása. Gyorsan megtekinthetjük a másik fél tartózkodási helyett a Garmin Explorerben vagy más térképes mobilappban, persze az esszenciális funkciók önállóan, a négyzetes cuccról is elvégezhetők.

A chat alkalmazás használathoz nem kell inReach eszközt venni, WiFi-n és mobilhálózaton éppúgy működik a szövegcsata, mint mondjuk Viberen. Az Iridium műholdakon keresztül történő üzenetcseréhez viszont szükség lesz egy tartozék és előfizetés vásárlására, hogy a világ legeldugottabb szegleteiből is jelentkezni tudjuk – már ha törvényileg az efféle kütyük használata ott engedélyezett. Ez még mindig eggyel bonyolultabb, mint amit az Apple hamarosan elérhetővé tesz az iPhone 14-re Észak-Amerikában, az viszont egyelőre vészjelzésre lesz korlátozva, és különböző vélemények szerint az eggyel kevésbé megbízható Globalstar konstellációt használja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés