Hirdetés

Garmin Enduro - kitartás!

Teljesítménytúrára vittem a Garmin expedíciós óráját, de nem sikerült lemeríteni.

Hirdetés

Külsőségek, üzemidő

Kellően széleskörű a Garmin termékkínálata, szolgáltatáspalettája és felhasználótábora, hogy a népszerű kütyük mellé beessen egy-egy rétegtermék, legyen szó a döbbenetesen drága és stílusos MARQ szériáról, vagy épp jelen esetben a kitartásra szakosodott Enduróról. Ne is takargassuk az árakat: az acélszürke variáns 300 ezer forintért szorulhat a csuklóra a fonott nylon szíjat magunkra tépőzárazva, a Titan változat pedig erre is rápakol 12% felárat, Ennyiért bizony mobilból is elitvariáns kapható, Apple Watchból meg presztízskiadás.


[+]

Azon a szinten van ugyanakkor a Garmin, hogy legtöbb terméke eljut a kinézett rétegekhez – az Enduro kiváltképp jól jön azoknak, akik expedíciókra és soknapos vagy akár többhetes, szenzorokkal lekövetett túrákra neveznek be. Lehetőség szerint minél több napfénnyel, egyfelől azért, mert fényes égitestünk alatt tökéletesen látszik az 1,4” és 280 pixel átmérőjű színes, traszflektív MIP kijelző, amihez koromsötétben korrekt háttérvilágítás dukál. Másfelől azért, mert a szíjjal együtt 72 grammos, azaz döbbenetesen vaskos szerkezet PowerGlass napenergiát hasznosító, edzett védőüveget kapott. Bekapcsolás után pedig az Enduro állandóan látható kijelzője, mobilkapcsolattal és folyamatos pulzusméréssel a következő üzemidő adattal szembesít: 50 nap.


[+]

Oké, ez mindjárt 15-re csökken az állandó véroxigén-telítettség mérést bekapcsolva – ez a brutális esés minden más esetben nem érné meg, ha nem tombolna éppen vírusjárvány, amikor az SpO2 adat, ha nem is orvosi pontosságú, jelzésértékű lehet a fertőzés és élettani hatásai szempontjából, úgyhogy én bekapcsoltam. Ha nem teszem, és szó szerint elég időt tölt az Enduro a napon, vegyes használattal 65 napig bírja egy szuflával, energiatakarékos módban (mobilkapcsolat nélkül) pedig 130 napig, amit kellő mennyiségű napfénnyel egy évre (!) kitolhatunk. Ehhez 70 + 10 óra aktív GPS használat jár, illetve 200 + 100 óra energiatakarékos GPS módban. Az expozíciós mód pedig, ritka pozíció lekérdezéssel 65 / 95 napra rúg.


[+]

Na most az a helyzet, hogy expedícióra sajnos nem tudtam menni, önszervezésű teljesítménytúrára viszont igen, és tényleg alig merült a szálerősített polimer szerkezet, amelyet elöl masszív fémgyűrű, hátul pedig fémlap véd, az egész óra, pedig úgy, ahogy van, elképesztően strapabírónak tűnik, amit mindjárt alá is húz a szokásosnál jobb, 10 ATM / 100 m vízállósági ráta. Észrevétlen persze nem marad a csuklón: ingujj, aláöltözet, minden megakad benne, és éjszaka is érezteti hatását, ha rajtunk marad – főleg, mivel a 51 x 51 x 14,9 milliméteres szerkezet súlyelosztása kicsit megborult. A roppant vaskos Enduro ugyanis kifejezetten fejnehéz extra tömege, illetve a nedvességet és izzadságot magába szívó nejlonpánt légies kivitele miatt.


[+]

Így nem árt a dupla tépőzáras megoldást a szokásosnál kicsit szorosabbra venni, ilyenkor pedig az óra heteket a csuklón maradhat anélkül, hogy akár a tisztálkodás idejére le kellene operálni. A természetbe szánták, de azért a civilizációban is hordani lehet, úgyhogy kapórja jön a Garmin Pay órafizetés, ha pedig mozgáskövetésre adjuk a fejünket, optikai pulzoximéter, giroszkóp, gyorsulásmérő, hőmérő és a jelzett GPS is besegít, megannyi beállítással és energiamóddal. Mint a legtöbb, ugyanilyen feliratú órát, az Endurót is a szürke dobozban mellékelt, saját csatlakozójú kábellel tölthetjük a hátlap felől, vezetékmentes megoldásokkal tehát nem, ha pedig a zsinór USB-A végét számítógépre kötjük, máris elérhető a belső tároló, az első negatív meglepetéssel.


[+]

Nem fért bele a költségsapkába ugyanis a méretesebb tároló, ergo nem fogunk tudni zenét másolni a csuklóékre, majd onnan Bluetooth fülesen hallgatni – bár kevésbé a spórolás, inkább a takarékosabb hardver lehet az oka a dolognak, melynek egyenes következménye, hogy sajnos a Garmin térképek is kiestek, ami már nagyobb érvágás egy természetjárásra szakosodott kellék esetében. Nem mintha bármi gond lenne egy jól bejáratott papíralapúval – szerintem nem csak az én családomban maradt meg szocialista korabeli, amúgy roppant minőségi turistatérkép, plusz ott van ugye a telefon egy csöppet frissebbel. Egyéb hardveres komponens nem érdemel megemlítést, WiFi vagy eSIM most sincs, ahogy vérnyomást és EKG-t se mérhetünk ezzel az órával, amelyeket amúgy lassan bevezethetne a Garmin, mert másutt kapóra jönnek.


[+]

Ami viszont van, az egy rövid és nagyon hosszú távon is időtálló óra, kellően sokrétű szolgáltatással és remek visszajelzésű fémgombokkal, ha már az érintésérzékelés kimaradt. Nem utolsósorban az Enduro kifejezetten karakteres, férfias darab, csak olyan férfikart igényel, amelyik nem bánja, hogy ennyire masszív szerkezetet kell hordoznia. Szerencsére ehhez kellően erős rezgő visszajelzés jár, illetve csipogás, ha kérjük, nehogy lemaradjunk bármiről akár futás közben, plusz az órához számos tartozékot hozzákapcsolhatunk, így pulzuspántot vagy egyéb Garmin kelléket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés