Garmin Venu Sq 2 - alaptudás a négyzeten

Aktivitáskövetésben és kijelzőben előrelépett, de még nem hívja ki Apple Watch SE-t.

Külső, kezelés, üzemidő

Egyszer majd szembe találkoznak és kezet fognak a vándorúton az okosóra és sporteszköz gyártók, egymás tudását más kezdőpontról indulva utolérve. Amíg viszont egy Apple vagy Samsung kütyü a maga rendszerében komplett mobilos és önálló adatkommunikációs tudást kínál 1-2 napos üzemidővel, egy Garmin vagy Coros pedig széleskörű sport ökoszisztémát hetekig félrerakható töltővel, maradnak a karakteres különbségek. A Samsung Galaxy Watch5 Pro és az Apple Watch Ultra egyaránt hangzatos utótaggal jelzi: készen áll a Fenix 7-et és az Epix Gen2-t terepfutamra hívni, és rálicitál a Garminra EKG-val vagy vérnyomásméréssel, kiegészítő támogatásban és üzemidőben azonban még messze van a trón.


[+]

Az EKG-n amúgy egy ideje a Garmin is dolgozik, de talán a hosszú engedélyeztetési folyamat miatt még nem érhető el, és amíg csúcs sportórái abszolút mindenesek offline térképekkel és telepítési lehetőségekkel, a Venu inkább a divatvonalat jelöli és a márka ráaggatja az okos jelzőt – amire mi az okosítottat szoktuk használni, mert leginkább egy Huawei vagy Amazfit tudásával versenyeznek, cserébe kellemesen kitartó működéssel töltésenként. A szögletes Venu Sq, vagyis, mint megtudtam, Square, ezeknek és a belépő Apple Watch SE-nek a közvetlen riválisa árban, és nem kell lesajnálni, mert nem kapott masszív, mindenálló keretet vagy öt gombot, mert ugyanúgy beleillik a Garmin Connect világba. Amúgy meg pont egy kerek Venu vezette be a márkánál az AMOLED panelt, ami okosóra vonalon kötelező, a szögletes pedig Sq 2 meg most vált 240 x 240 LCD pixelről 320 x 360-as OLED-re, hatalmasat ugorva képélességben, színekben, kontrasztokban és betekintési szögekben, hogy jól essen izzadás közben is rápillantani.


[+]

Kifejezetten remek, hogy az 1,41”-re nőtt képátló ellenére maradt a 37 x 40,6 x 11,1 milliméteres ház (plusz másfél milliméter a szenzorpúpnál), illetve a szíjjal együtt 37,6 grammos tömeg, amivel a légies óra unisex, minden változatban kényelmes viseléssel, 20 milliméteren cserélhető szíjjal és jól záró csattal. A WiFi, Bluetooth és ANT+ kapcsolatra képes Sq 2 két variációban vásárolható meg: zenetárhellyel 128 ezer forintba kerül és 2,5 GB érhető el másolásra, nélküle pedig 115 ezer forintot kell kiszurkolni – számlapok és egyszerű appok az utóbbira is telepíthetők. Mennyire tuti az új képernyő? Pontos érintésérzékeléssel és némi oldalsó gombfunkcióval könnyen és gyorsan navigálhatunk a menüben, bár azért egy almás óra reakcióideje gyorsabb. Automatikus fényerőállítással pedig nap- és holdfény alatt is kényelmesen olvasható le minden tartalom. A sebesség amúgy már csak a fapados jellegű rendszer miatt sem hagy kívánnivalót maga után, és a műholdas jel is hamar megvan a GPS, GLONASS és Galileo szatellitek használatával, hasonló modult bevetve, mint drágább társai, csak egy csatornán operálva.


[+]

Naprakész a negyedik generációs optikai pulzoximéter, a háromtengelyes iránytű és a giroszkóp is, amivel a balesetérzékelés adott több edzésfajta során, csak most nem száll be mellé a barometrikus magasságmérő vagy a hőmérő, amiből az előbbit a Mobilarenánál, 100 ezer forint felett kötelezőnek tartunk. Persze a Garmin is szereti portfólióját diverzifikálni, ami PR-szagú magyarázata annak, hogy ha nagyobb tudás kell, fizess érte többet. A másik fontos generációs változás a 14-ről 26 órára előrelépő GPS használat egyhuzamban, illetve a 6-ról 11 napra javuló üzemidő töltésenként, ami tapasztalatom szerint megvan mobilra csatlakozva, ha ebbe 2-3 naponta egyórás GPS edzés esik. Mindennapos műholdas mozgással ez 8-9 napra rövidül, a halovány, de látható mindig aktív órával pedig 3-4-re. Mivel a kijelző csuklóemelésre megbízhatóan felvillan, ez utóbbi funkcióért szerintem nem érdemes a remek üzemidőből áldozni, de a lényeg: lehet. Ami a tesztre jött Music kiadást illeti, a GPS-es edzés és a zenehallgatás kombinációja hétórás működést ígér egy töltéssel, és gond nélkül csatlakoztattam az órára TWS fülesemet, ahogy a Garmin tartozékokból is sokfajta összedolgozik a szögletes ketyerével.


[+]

Lehet, hogy a Gorilla Glass 3 üveg köré most nem magasodik masszív védőkeret, a lekerekített alumíniumszegély és a szálerősített polimer váz tökéletesen egybe lett rakva, és az 5 ATM védelem is megvan, úgyhogy a sekély vizes úszás támogatott. Az óra komfortosan foglal helyet a csuklón és kiadós edzés közben is stabilan rajta marad, kellő lyukkal a pánton és könnyű cserével. Mint mindig, a hátlapra a Garmin négy érintkezőjű csatlakozója pattintható az apró pakkból előbányászható kábellel, azaz továbbra sincs meg a vezetékmentes töltés. Cserébe a zsinór USB-A túlvégét számítógépre kötve máris mehet a Music variációra a zenemásolás, és emellett a Spotify, a Deezer és az Amazon Music is támogatott offline mentéssel, régiótól és előfizetéstől függően. Nem hiányozhat a Garmin Pay órafizetés sem a Curve, a Genome, a K&H, a Revolut és a Wise kártyáinak támogatásával, erről további részletek itt.


[+]

Hangszóró viszont nincs, így a hangjelzés is kimaradt füles nélkül, akárcsak a Bluetooth kihangosítás vagy a Sirivel, a Google Segéddel, esetleg a Bixbyvel való csevej, pedig szerintem, ha a széria a divatos okosvonalat képviseli, és ezek mindegyikét tudja a Venu 2 Plus, csak drágábban, az Sq-nak is el kellett volna sajátítania. Ehelyett az óra rezgésekkel jelez, az pedig kellően erélyes, illetve fülesre küldött hanggal edzés közben. iPhone-ra csatlakozva, a szokásos módon futnak be az értesítések, ám választ nem tudunk adni, míg Androidon a híváselutasítás mellett opció az előre definiált válaszok közül üzenetet vagy like-ot küldeni – a billentyűzetet és az emoji tárat igazán hozzáadhatná a szoftverfejlesztő csapat. A gombokhoz és az óralaptól balra tájolt widgethez több gyorsfunkciót társíthatunk, amiben mindig is profi volt a Garmin, számlapból pedig szép a választék a Garmin Connect IQ Store-ban, habár a legtöbb a kerek Venura lett optimalizálva és a Huawei kínálatban, az Apple és a Samsung pedig testreszabhatóságban nyújt többet ilyen fronton.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés