Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek

Dupla akku, hőmérő és terepre szabott titánváz: kihívót kaptak-e az elit sportórák?

Hirdetés

Bevezető

Feladta a leckét az almás ökoszisztémába remekül integrált, de önállóan és egészségkövetésben is ügyes Apple Watch a konkurenciának, amely a verseny helyett évekig a startvonalon bukdácsolt. A Samsungnak akadtak érdekes kihívói Tizen rendszerrel, lünettával és ügyes szenzorcsomaggal, ám a mobilos mélyintegráció elmaradt, és bár ez lehetett volna a Wear OS erőssége, jobban magára hagyta a Google a platformot, mint kormányunk az egyéni vállalkozókat. Logikus volt a két fél összefogása tavaly, főleg, mivel a szemtelenül jó üzemidő felől okosodni kezdtek a Huawei és Garmin kütyüi, a megújult Wear OS-re váltó Galaxy Watch4 elsőre viszont erősen bétás lett, ahol a vásárlónak kellett fizetnie a tesztlehetőségért.


[+]

Jelentem: a toldozásnak vége, Foldozni pedig az eddigi legjobb hajlítható telefonnal érdemes: a Watch5 Pro nem csak kiforrottabb Wear OS 3.5 rendszerrel és One UI 4.5 felülettel, 590 mAh-s telepével a mindennapos töltés szívfájdalmát is orvosolhatja. Mindjárt felcsillant a szemem 80 órás működésről olvasva, nem akarok ugyanis a mobil mellett az óra merülésén is stresszelni vagy naponta másfél-két órán át az aktivitáskövetést nélkülözni, miközben egy Epix Gen2 vagy Watch GT 3 Pro a zuhany és öltözködés ideje alatt többnapnyi naftát szív magába, így sosem kell százalékokat sasolni, ami az Apple óráknak is méltatlan hozadéka. A Samsung emellett a hőmérőt is odadobta sokrétű idei szenzorcsomagja mellé, melynek optikai pulzoximéter, EKG és testtömeg-összetétel mérő, vérnyomásmérő, gyorsulásmérő, giroszkóp, alti-barométer, fénymérő, iránytű és műholdvevő is a része, plusz offline térképes navigáció.


[+]

Ezek mind olyan újítások, mintha csak rám szabták volna, és speciel engem a 45,4 x 45,4 x 10,5 mm-es és 46,5 grammos tömeg sem hat meg. Az viszont igen, hogy ez az adatsor ferdítés – vagyis bocsánat –, nem úgy mér a Samsung, ahogy te, miután a cuccot kicsomagolod. Szenzorpúp nélkül 10,5 mm vékony ugyanis a Watch5 Pro, azzal 15,22 mm-en valójában másfélszer olyan vastag, a 20 mm-es szíjat fogadó bigyókkal az órarész 53 mm hosszú, szilikonpánttal az egész szerkezet pedig 75 grammal mászik fel a csuklóra, és apró betűs pontosítás sincs, miközben egy FitBit nem akarja újraírni az SI-mértékegységrendszert. Más gyártó is le szokott tagadni grammokat és millimétereket, de ott kezd bennem is gyűlni a feszültség, amikor feltünteti a Samsung a gyorstöltés szót, és a bigyót 25 wattos gyári adapterre rakva 113 perc múlva tudom csak lehúzni.


[+]

A mágneses korong könnyen pattan hátlapra és rögzített kábelével nehezebb elkeverni sok kacat között, viszont zsinórral együtt kell hordozni is, a túlvége pedig Type-C típusú. Úgyhogy, ha nincs USB-C-s töltőfejünk otthon, máris lehet egyet kosárba helyezni, mert a csomagolás csak a kütyüt, a kábelt és a leírásokat rejti. A Z-alakú csattal szerelt, zárt kört alkotó szíj levétele nélkül emellett vezetékmentes töltőpadra vagy visszatöltős mobilra sem lehet az új órát rápakolni, de amúgy az uleFone töltőlappal, amely a Galaxy S22+-t és a Watch 3 Prót gond nélkül töltötte, a Watch5 Pro szóba sem állt. Galaxy telefonnal meg órák alatt alig vándorolt energia az akkuba, a töltés többször megszakadt és MagSafe-féle mágneses rögzítés sincs – ezt a töltősdit nem gondolták végig ökoszisztémán belül.


[+]

A masszív vázra több figyelem jutott az erős titánszerkezetnek köszönhetően, amely ezen a listán szereplő és szépszámú MIL-STD-810G/H teszteket teljesítette az IP68 és 5 ATM minősítések beszerzése mellett, azaz az órával sekély vízben úszni is lehet. Jókora a perem az 1,4”-es AMOLED kijelző körül, amit karcálló zafírüveg véd. A Pro jelző erre és a külszíni sportfókuszra értendő, így kapóra jön Garmin csúcsórás tapasztalatunk, a 607 nites, 450 pixel átmérőjű Samsung kijelzőt pedig az Epix is megirigyelhetné. Az automata fényerő állítás nappal pontos, de este a panel elég világos marad, így szükséges félhomályban vagy tábortűz mellett a kézi szabályozás. Az éjjeli felvillanást elkerülendő érdemes az alvásidő módot bekapcsolni, amely halovány számlapra vált, majd az órán és a mobilon egyaránt bekapcsolja a ne zavarj módot. Az biztos, hogy mélyre süllyesztve nehéz lesz betörni a kijelzőt, de nehezebb is elérni az érintőpanelt, mint ha a széltől-szélig érne, és ami komoly érvágás: a Watch4 Classic lünettája is ugrott!


[+]

Ez azért fura, mert elég magas a perem, hogy védelemmel együtt is odaférjen, de kávából is akad mindjárt háromféle: egy az üveglap szélén, egy homorú, műanyagszerű fekete réteg, és ugye maga a titánkeret. A kijelző szélén matatva nem okés a virtuális lünetta működése: ha óvatosan húzom az ujjam, érintésnek veszi a rendszer, ha határozottabban, mindjárt 3-5-öt lép, a közönségkedvenc fizikai funkciót a Samsung tehát feláldozta a forma oltárán. Az érintésérzékenység máskülönben elég jó, hogy az apró órabillentyűzet kezelésének csak ujjpontosságunk szabjon határt, a két gomb visszajelzése pedig kitűnő, csak túl kevés gyorsfunkció társítható mellé. Ebben profi egy ötgombos Garmin szimpla, dupla, hosszú és kombinációs lenyomással gyakorlatilag minden funkcióhoz vakon hozzáférve, és a lépdelés is jobb le-fel billentyűkkel, mint ujjhúzással.

A Watch5 Pro a Watch4 Classic mellett
A Watch5 Pro a Watch4 Classic mellett [+]

Amúgy a lényegre törő kivitel a maga egyszerűségében megnyerő, csak a márkát nem könnyű azonosítani vele, és a szilikonpánt is funkcionalista apránként állítható, rendkívül kényelmes és megfelelően stabil D-buckle sportszíjjal. Sosem éreztem vele zavaróan nagynak a jókora órát, lyukak nélkül viszont kevésbé hatékony az izzadság-elvezetés edzés közben. Akinek a stílus mégse tetszene, 20 mm szabványon cserélheti a pántot bármire, az itt látható ezüst titánkeret helyett pedig választhat fekete Watch5 Prót, WiFi-s kivitelben 205, LTE variációban pedig 225 ezer forintért, ami elég merész.


[+]

A hangszóró balra, a mikrofon pedig jobbra kapott helyet a kereten, a rekordméretű szenzorpúp a WPC szabványú vezetékmentes töltéssel pedig hátul domborodik ki, melynek jobbján pihen az egyelőre funkció nélküli hőmérő, amit az alváskövetés használ majd ki először. Az órán felülről tudjuk lepöccinteni a kapcsolókat, alulról ugrik fel az alkalmazáslista, balról csalhatók elő az értesítések és jobbról a widgetek, egytől-egyik átrendezhető sorrenddel. A felső gomb a főoldalra juttat, az alsó pedig visszalépés funkciót kapott, ahogy a képernyőn a balról jobbra húzás is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés