Hirdetés

Evolveo StrongPhone Z5 - pici plusz

A StrongPhone Z5 konkrétan egy StrongPhone Z4, csak került bele a segélykéréseket kiegészítő helymeghatározás és egy majdnem dupla akkora akkumulátor.

Kialakítás, kijelző

Az Evolveo maradt a jól bevált receptnél és kiadta a StrongPhone Z4 cella alapú helymeghatározással kiegészített verzióját Z5 címszó alatt. Mivel a két készülék tökéletesen egyforma, talán elég lett volna modellvariánsként bemutatni, mondjuk Z4 CID (Cell ID) vagy a megnövelt akkumulátorkapacitásra utalva Z4 Power néven, de a dobozokat végül is akkor is újra kellett volna nyomni, szóval technikailag mindegy. A két készülék viszont teljesen megegyezik, csak a Z5 kicsit nehezebb (199 gramm) a hatalmas akkumulátor miatt, a feketét narancsszínnel kombinálták és nem jár hozzá töltődokkoló. Viszont a két csatlakozó megvan, úgyhogy működni fog a Z4 bölcsőjével.


[+]

A megerősített készülékház és az IP68-as védelem továbbra is adott, a háttérvilágítással is rendelkező gombok nagyok és jól szeparáltak, a 2,8 hüvelykes, 240 x 320 pixel felbontású kijelző pedig még mindig jobb minőségű, mint a kategóriaátlag. És a készülék feloldásánál korábban tapasztalt fordítási hibát is sikerült kijavítani, úgyhogy a rendszer már tényleg teljes mértékben, de főleg hibátlanul lokalizált. Hangerő gombok nincsenek, a négyirányú funkciógombokat használhatjuk (értelemszerűen fel és le), a dedikált SOS gomb viszont már nem csak az előre beállított segélykérő üzenetet küldi, hanem a készülék hozzávetőleges pozícióját is a cellainformációk alapján.


[+]

A majdnem dupla akkora akkumulátort leszámítva igazából az az egyetlen érdemi különbség a Z4 és Z5 között, minden más megegyezik. A készülék még mindig csak a 2G hálózatokat ismeri, ami tulajdonképpen nem is akkora probléma. Egyrészt költséghatékony megoldás, másrészt megfelelő a lefedettség nagyjából egy búzatábla közepén is, harmadrészt a 3G hálózatokkal ellentétben nem fogják kiiktatni a szolgáltatók. Az első szériás Z4-ek esetében volt gond a beszélgetés hangerejével, amit egyébként meg lehetett oldani szoftveresen, de a Z5 esetében már ezzel sem kell fáradni, a készülékek megfelelően kalibrálva kerültek forgalomba.


[+]

A lecsavarozható hátlap alatt egy, a készülék képességeihez képest hatalmas, 4000 mAh-s, vezetékes töltésmegosztásra is képes akkumulátort találunk, a dobozban pedig ehhez megfelelő kábelt. A telep alá összesen két SIM kártyát és egy microSD kártyát tehetünk, erre szükség is lesz a 40 kB belső tárhely miatt. Nem mintha olyan sok tárolandó dolgot tudnék elképzelni egy egyszerű, nyomógombos készülék esetében, főleg úgy, hogy a 2 megapixeles, fix fókuszos kamera konkrétan használhatatlan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

 • Evolveo StrongPhone Z4 - csak telefon

  A StrongPhone Z4 idén levetett minden felesleges képességet és csak telefonként akar funkcionálni. Már csak a kamerától kéne megszabadulni és szerezni egy MIL-STD tanúsítványt.

 • Evolveo StrongPhone G5 – megbízható iparos

  Viszonylag kevés, de jól körülhatárolható elvárásunk van a strapatelefonokkal szemben, amiket valahogy rendre nem képesek teljesíteni. A StrongPhone G5 a kivétel.

 • Evolveo StrongPhone G9 - eSIM City

  Az Evolveo folytatja a StrongPhone G szériát a kilences sorszámmal. A készülék szerény hardverrel, de IP69-es minősítéssel rendelkezik és igény esetén egy normál nanoSIM mellett akár nyolc eSIM-mel is elbánik.

 • Evolveo StrongPhone Z3 - ugyanúgy bírja, de többet tud

  A StrongPhone Z3 lényegében a Z1, ugyanolyan strapabíró, csak kapott egy WiFi modemet, használja a 3G hálózatokat és nagyobb az akkumulátora.

Hirdetés