Hirdetés

Evolveo StrongPhone Z4 - csak telefon

A StrongPhone Z4 idén levetett minden felesleges képességet és csak telefonként akar funkcionálni. Már csak a kamerától kéne megszabadulni és szerezni egy MIL-STD tanúsítványt.

Hirdetés

Bevezető, kialakítás, kijelző

Az Evolveo próbálkozott a Z széria funkcionalitásának kiterjesztésével, de leginkább csak az árat sikerült emelni, a színvonalat nem. A nyomógombos mobiltelefon viszont egy ideje már elég jól ki van találva, nem feltétlenül éri meg mindenféle oda nem illő dologgal szerencsétlenkedni. Ezt sikerült is nagyon helyesen felismerni a StrongPhone Z4 esetében, ami egy megerősített, IP68 minősítéssel rendelkező készülékházba szerelt szimpla mobiltelefon.


[+]

Azt tudja, hogy strapabíró, nagy a kijelző és a gombok, iszonyú hangosan szól és valószínűleg az utolsó bokor után balra (vagy kicsit toronyiránt) is lesz térerő, mert a két SIM kártya 2G hálózaton dolgozik. A 3G-t egyrészt költséghatékonysági okokból dobták, másrészt a 3G szolgáltatás már elég foghíjas és potenciálisan le is lövik a közeljövőben. A 2G viszont marad. Ehhez jön egy power bank funkció és nagyjából a végére is értünk az érdemi képességeknek.


[+]

Mellesleg időseknek is megfelelő lehet az eszköz. A háttérvilágtással rendelkező gombok nagyok és jól szeparáltak, a 2,8 hüvelykes, 240 x 320 piexel felbontású IPS panel feltűnően jó minőségű, a megjelenítési méret pedig nagyobb a megszokottnál. Automatikus fényerőszabályozás nincs, de a maximum abszolút kielégítő, a betekintési szögek messze felülmúlják a kategóriaátlagot, a színek nem invertálódnak, a fényerő nem csökken, mindössze a kontraszt erősödik bizonyos szögekben, ami pont nem baj.


[+]

A jó minőségű kijelzőn és a stabil fogáson kívül az asztali töltődokkoló is hasznos lehet az idősebbeknek, illetve a külön antenna nélkül használható FM-rádió. A dobozban ugyan van egy sztereó headset, de kényelmetlen és vacak minőségű, úgyhogy a 3,5 milliméteres jack csatlakozóba érdemes valami értelmesebb eszközt dugni, vagy élni a Bluetooth adta lehetőségekkel. A szigetelt jack mellett egy hatalmas LED szolgál zseblámpaként, ami nem túl erős, de arra pont jó, hogy ne essünk át a macskán hajnalban.


[+]

A két SIM és a microSD kártya elhelyezéséhez viszont valószínűleg kell majd segítség az idősebbeknek, a hátlapot ugyanis négy csavar fogja, amihez kapunk megfelelő célszerszámot is. A szétszedésnél ügyeljünk a gumitömítésre, a csavarokkal ellentétben, az hajlamos kiesni. A többi csavart, amihez nincs gyárilag mellékelt csavarhúzónk, ne piszkáljuk.


[+]

Kamerának látszó egység is van a hátlapon, de a 2 megapixeles, fix fókuszos szenzor érdemben használhatatlan. A mellette lévő multimédiás hangszóró viszont nem olyan rossz, csak zene vagy rádióhallgatáshoz úgy tegyük le, hogy ne takarja semmi. A hangerőnek egyébként még mindegy is lenne, de a minőségen azért érezhetően segít. Hangerőszabályzók nincsenek, a D-pad fel-le iránygombjait használhatjuk értelemszerűen, ki- és bekapcsolni a hívás megszakítására szolgáló, piros, jelölt gombbal tudjuk, SOS üzenetet és hangjelzést pedig a jobb oldalon található, dedikált SOS gomb generál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés