Hirdetés

Érintőképernyős kezelőfelületek

Multimédia, internet

Szinte minden érintésvezérelt telefonban van mozgásérzékelő, amely a telefon megváltozott helyzetének megfelelően elforgatja a felhasználói felületet. Ez különösen hasznos fényképek, videók visszanézegetésekor, internetezésnél, vagy dokumentumok kezelésénél. A kijelző elforgatása egyes gépeknek elég időigényes feladat, ez jellemzően az alápakolt vas, illetve a jól optimalizált szoftver kérdése.

Hirdetés


A Samsung Jet elmarad a HTC Touch Pro2 mögött

A fotók és videók visszanézegetésekor fontos, hogy gyorsan tudjunk lapozni az egyes állományok között, s nem elhanyagolható, hogy mennyire macerás nagyítani, illetve nagyítás után ide-oda mozgatni a képet. Az iPhone abszolút veri a mezőnyt ebből a szempontból, a gyorsan reagáló multitouch bevitel pofonegyszerű és hatékony. Az Android rendszer is képes erre most már, s az LG is megpróbálta ezt megvalósítani, de nekik közel sem sikerült annyira jól, sőt, igazából egy-két kudarcba fulladt kísérlet után az ember inkább keres más megoldást. A Samsung és a Nokia nem használ multitouch kijelzőt, így ők mindenféle szoftveres csúszkákat helyeznek el ide-oda... nem éppen a legtökéletesebb megoldás. A HTC viszont a Touch Diamond2 és a Touch Pro2 kapcsán kitalált valami újat: a kijelző alatt van egy sáv, amin ha végighúzzuk az ujjunkat, akkor nagyítást indukálunk vele. Ők egyrészt így próbálják áthidalni a multitouch hiányát, másrészt pedig lehet a kijelzőn is babrálni. Ha ugyanis az óramutató járásával megegyező köröcskét rajzolunk, akkor ennek hatására is bele tudunk nagyítani a képekbe. A Samsung azzal próbált újítani, hogy olyan képnézegetőt fabrikált, ahol egymás mellett vannak a bélyegképek, s ezek között a telefon döntögetésével tudunk szánkázni. Szerintünk ez egy rettentően haszontalan és szerencsétlen megoldás.

Samsung S8300 UltraTouch
Magától szaladó képnézegető a TouchWiz rendszerben

Fenti tulajdonságok böngészéskor is igen fontosak. A weboldalak ide-oda görgetése, azok nagyítása a kellemes internetezés alapvető ismérvei. Nem mellesleg az is fontos, hogy milyen tempósan töltődik be az oldal, erről csináltunk is egy rövid videót, ahol öt különböző telefon versenyez, érdemes megtekinteni:


Böngésző sebesség minden rendszeren

Az iPhone böngészője nagyon kellemes, gyors, jól használható. Az Android is majdnem ugyanennyire jó (ráadásul itt van flash támogatás), Windows Mobile rendszerre pedig az Opera csinált remek browsert. Az LG és a Samsung beépített böngészője ezektől igen távol áll, az intelligens nagyításról fogalmuk sincs. Pedig ez nagyon hasznos, a weboldal tetszőleges, szöveges részére kattintva a szoftver az adott hasábot oldalszélességűre veszi, így remekül olvashatóvá válnak a karakterek. Két tapintás hatására visszakapjuk az eredeti méretet, így igen hatékonyan lehet használni az internetet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés