Hirdetés

Érintőképernyős kezelőfelületek

Hirdetés

Bevezető

Érintőképernyő már évtizedek óta létezik. A mobilkommunikációs eszközök területén már a színes kijelzők előtti időszakban is voltak olyan gépek, amelyeket lehetett az ujjunkkal (illetve jellemzően ceruzával) használni. A teljesség igénye nélkül néhány ismertebb példát említek, s fejükhöz csaphatnak azok is, akik csak az iPhone óta kerültek képbe. Az Ericsson R380, vagy a Motorola Accompli 008 a maga idejében két remek telefon volt, a PocketPC-k pedig már akkoriban is komoly mennyiségben kerültek eladásra.


Motorola Accompli 008 és Ericsson R380

Aztán jött az iPhone (illetve halkan megjegyzem, hogy előbb az LG Prada) és mindent borított. Sikeresen megváltoztatta azt a vélekedést, hogy egy érintőképernyős telefon használata szükségszerűen nehézkes, mert mindig elő kell venni a ceruzát a mütyürkézéshez. Az Apple ugyanis olyan rendszert alkotott, amelyet ujjbeggyel lehet – kimondottan egyszerűen – vezérelni.


Bogár Bence koncepciója ma már akár valóság is lehetne

A készülék nyilván nem csak ennek köszönheti azóta is tartó, töretlen népszerűségét. Az Apple marketinggépezete működésbe lendült, s tökéletesen gerjesztett hype alakult ki, az iPhone lett a trendi, a menő, a tökéletes mobilkommunikációs eszköz olyan emberek fejében is, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogy milyen a funkcionalitás, s egyáltalán: szükségük van egyáltalán erre. Kellett boldog-boldogtalannak, szárnyaltak az eladások, a többi gyártó pedig először csak álmosan pislogott, aztán baromi gyorsan elkezdtek felébredni, s nekiállni újraalkotni az érintésvezérelt felületeket.

Nokia 5800 XpressMusic
Az iPhone, a HTC Touch Diamond, s Samsung Omnia és a Nokia 5800

Nem ment könnyen. Olyannyira nem, hogy – tetszik vagy sem – azóta sem sikerült leütni az iPhone-t ezen a téren. Persze funkcionalitásban, hardverben (kijelző, processzor, memória stb.) bőven lehet komplexebbet építeni, s ezúttal nem is cél, hogy ilyen szempontból hasonlítgassunk egymáshoz eszközöket. De a kezelőfelület könnyedsége, logikája és sebessége terén az Apple nagyon komoly mércét állított.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés