Hirdetés

Érintőképernyős kezelőfelületek

Hirdetés

Szövegbevitel, görgetés

Az iPhone kapta meg a világ legjobb görgetőrutinját. Ezt sok-sok érintős telefon kipróbálása után Bocha kollegával közösen állítjuk. Annyira finom, zökkenőmentes, gyors és könnyen kezelhető a listákban való kolbászolás, hogy azt senki nem tudta még így leutánozni. Nagyon jó a Windows Mobile rendszerre feltehető SPB megoldása is, mely bár régebbi készülékeken is gond nélkül elfut, alapvetően elég hardverfüggő. Néha kicsit nehezen indul meg, olykor meg-megakad, de dicséretes, hogy az öreg Windowsra ilyet egyáltalán képesek voltak megírni.


SPB Mobile Shell 3.0

A Samsung és az LG megoldása jóval döcögősebb. Az S-Class rendszer például nem "vesz lendületet", azaz nem gördül tovább, ha egy gyors mozdulattal végighúzzuk az ujjunkat a kijelzőn. Mindig csak annyival megy lejjebb, amennyit az ujjunk a képernyőn volt. Ez pontosabb pozicionálást tesz lehetővé, de hosszabb listáknál kissé macerás. A Samsung felületén az avatatlan ujj sokszor bénázik (és ez nem a felhasználó hibája), gördítés helyett be-belép a lista elemeibe, ami sok idegeskedést eredményezhet.


Csúnyán aláz az iPhone, ha a Jet az ellenfél

Szövegbevitel kapcsán elmondható, hogy minden gyártó biztosít arra lehetőséget, hogy fektetett kijelzőn virtuális QWERTY gombsort használhassunk. Itt persze megint fontos lesz a hardver, egészen pontosan a képernyő mérete, hiszen nagyobb felületen nagyobb virtuális gombokat lehet megjeleníteni. Az ékezetes és speciális karakterek előhívására több módszer is létezik. A Windows Mobile ilyen szempontból tud igen sokoldalú lenni, mert az internetről rengeteg utólag telepíthető virtuális klaviatúra szedhető össze, ezekről régebben külön cikket is írtunk.

Samsung i8910 HD
[+]
A Samsung i8910 HD virtuális QWERTY gombsora jó nagy

Gépeléskor számos kütyü apró rezgéssel hálálja meg a "találatokat", de az iPhone megoldását is sokan átvették (LG, HTC), amely úgy működik, hogy a leütött gomb felett nagyobb méretben felbukkan az a karakter, amit eltaláltunk. Ez azért hasznos, mert ennek hiányában pont az ujjunktól nem látnánk, hogy hova tapintottunk. Az érintőképernyős szövegbevitel császára a BlackBerry Storm, ahol a komplett kijelző lesüllyed egy picit, ha erősebben megnyomjuk. A tapicskolós kijelzők és rendszerek szerelmesei egyébként állandó és kilátástalan szócsatába keverednek azokkal a felhasználókkal, akik az igazi gombokra esküdnek. Mi nem szeretnénk ebben a témában állást foglalni (mindig azon megy a vita, hogy melyik megoldással lehet gyorsabban gépelni), de annyit mindenképpen megjegyeznénk, hogy akármennyire is fejlődik az érintésvezérelt technológia, azért a PC-khez még mindig igazi billentyűkből álló klaviatúrákat kapunk, valószínűleg nem véletlenül. Tény azonban, hogy egy virtuális felületen meg lehet csinálni olyan finomságokat, hogy ha a rendszerbe email címet kell bevinni, akkor a képernyőn átalakul a gombsor, s kiemelt helyre kerül a "kukac" vagy a ".com" gomb is — magyarul a gyártók kihasználják a virtualitás adta előnyöket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés